czyli dom bez chemii. Od jakiegoś czasu staram się zmniejszyć ilość gotowych środków chemicznych w domu. Do czyszczenia zlewów, umywalki czy blatów używam octu z olejkiem eterycznym. Do czego jeszcze można wykorzystać naturalne środki? W necie jest wiele przepisów na proszki do prania, płukania, mycia itd ale wolałbym poczytać o wypróbowanych przez Was metodach
Komentarz
Ocet z sodą używam do czyszczenia piekarnika .
Po 1 dlatego że mam szambo ekologiczne i nikt nie potrafił mi odpowiedzieć czy produkty z boraksem moge swobodnie używać, chodzi o to że boraks rozłoży się do kwasu borowego a ten jest nieorganiczny.
Po 2 robiłam paste piorąca i póki używałam płynu do płukania było ok - gdy wzięłam ocet a ten wywietrzal - pranie pachniało zjałczałym mydłem na to skarżyło się dużo dziewczyn używających proszku/pasty z dodatkiem mydła - dlaczego tylko niektóre mają problem nikt nie potrafi odpowiedzieć) . Siostra używała takiego proszku bez mydła - efekt piorący prawie zerowy, za to po dwóch latach awaria pralki - był mechanik, porozkrecal jak jej pokazał ten syf który pozostał w pralce to używa normalnego proszku.
Jeśli chodzi o samą sodę i ocet jestem na tak a nawet olej do czyszczenia okapu miałam tylko problem z wysuszeniem u łatwiejszym niszczeniem paneli po wodzie z octem - ale to może wina jakości paneli.
Że Że wszystkim eko sposób najlepsza dla mnie jest jednak myjka parowa
http://paleostrefa.pl/tabletki-do-zmywarki-bez-chemii-zrob-to-sam.html
To jest opcja jak zabraknie zwyklych. Po pewnym czasie użytkowania zaczely być smugi - dolalam octu jako nablyszczacza i się poprawilo. I nie mają boraksu w skladzie, szukalam czegos, co naprawdę moge zrobic wyciągając co tam mam w szafce.