Pozwalam sobie założyć taki wątek, bo nawiązałam właśnie współpracę jako położna środowiskowo-rodzinna z
DSM im. Teresy Strzębosz w Chyliczkach k. Piaseczna. Dom prowadzą siostry ze Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia. Warunki są tam dobre - mamy mają indywidualne pokoje i do dyspozycji przestronny salon i jadalnię. Zaskoczyło mnie bardzo, że w domu są wolne miejsca - może tam mieszkać 7 kobiet z dziećmi (bo tyle jest pokojów), a obecnie mieszka 4, z czego jedna właśnie przygotowuje się do wyprowadzki. Dom przyjmuje kobiety w ciąży, nawet wczesnej i mogą one tam mieszkać od ukończenia przez dziecko roku. W tym czasie mają zapewnione lokum i wyżywienie.
Może komuś przyda się ta informacja. Czasem macie kontakt z dziewczynami w ciąży potrzebującymi pomocy.
Komentarz
Jakie widzisz rozwiązanie?
Dożywotnie utrzymanie dla Matki z dzieckiem?
Czego oczekujesz.
Pokaż alternatywę.
@Katarzyna, czy dom przyjmuje też matki niepełnoletnie, uczące się? Pracuje w środowisku, gdzie takie trudne sytuacje się zdarzają, stąd pytanie.
Zdecydowanie dom powinien zapewnić opiekę aż dziecko skończy studia i doktorat...
Mam pytanie,czy ten Dom funkcjonuje jako miejsce interwencji,pomocy kryzysowej? Chodzi mi o kwestie przemocowe.
Rejon ma znaczenie czy bez rejonizacji?
I dziękuję za informację