Trafiłam na coś takiego:
Chodzi o to by od nowego roku co tydzień odłożyć pewną sumę
W pierwszym tygodniu 1zł, w drugim 2zł, itp
Co tydzień odkładamy do słoika sumę n+1.
Na koniec roku, powinno być 1378zł (lub euro) w skarbonce.
Wprowadzę w tym roku. Może uda sie coś uzbierać.
Macie może inne sprawdzone (skuteczne) metody by oszczędzic parę groszy?
:
Komentarz
Zadzwonił mechanik, z informacją że mi podwiezie auto , wyjęłam z torebki 250zł i odłożyłam na komodę, jak przyszedł to mu je dałam .
Da się... I to nie było trudne.
W ZUSie.
Konto oszczędnościowe z wypłatą raz w miesiącu bez prowizji... w utrudniony sposób
Kiedyś popularne było oddawanie dzieci na wychowanie lub sluzbe do bardziej majętnych..
Tylko szkoda ze nie można większych kwot odkładać. Można po tych dwóch latach zacząć na nowo.
Gdy wczoraj na to wpadłam na Fb, pomyślałam, że to niezły pomysł i coś by może się udało.
Moi rodzice i dziadkowie zawsze mieli skrzynkę na czarną godzinę.
Ale w rodzinie wielo zawsze są wydatki - często niespodziewane, dlatego na razie myślę, że nie da się zarabiać tyle, żeby oszczędzać dla oszczędzania i żeby te oszczędności długo zostawały. Przelewam określoną sumę z wypłaty na oszczędnościowe + mamy słoik na drobne. Traktuje to jak zabezpieczenie na trudne dni
W tym miesiącu kupiliśmy uszaki, na które oszczędzaliśmy. Teraz zbieramy na wymianę materacy na lozkach dzieci. Potem będziemy zbierać na łóżko dla M. Potem na łozeczko dla H. I tak właśnie się oszczędza
Tylko warunkiem jest jakiś limit dochodów na gospodarstwo domowe, nie może być za wysoki dochod, tylko tacy mniej zarabiający. Dla mnie jedyny minus to że tylko 50£ miesiecznie, bo przecież nawet nie zarabiający duzo, są w stanie odłożyć wiecej, a tym samym więcej by panstwo doplacilo, no ale trudno.
Ja ostatnie dziecko urodziłam i poslalam do przedszkola zanim program wprowadzili, więc się nie załapałam , ale ona była zaskoczona.
Mają (rząd Szkocji) wprowadzić socjal na wielu płaszczyznach, przejąć socjal UK na siebie. Z roku na rok coś nowego daja.
Nie żebym była za socjalem, relacjonuje jak to wyglada. I ciekawie rozgląda w kontekście wyników wyborow.