Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Hashimoto u dziecka?

Czy podwyższone miano przeciwciał anty Tg u dziecka może świadczyć o hashi? Dziewczynka 10 lat
TSH 3.29
Ft3 5.38 (4.29-6.79)
Ft4 11.31 (9.01-19.05)
Anty Tg 141.96 (0-4.11)
Mama bardzo się martw, ale na wizytę jeszcze musi trochę poczekać bo kolejki. Dziewczynka nie ma objawów, na badania wysłali ją bo przestała rosnąć. 

Komentarz

  • Jeszcze potrzebny jest obraz usg czy tarczyca zmieniona. Ale u dzieci też występuje Hashimoto. Te wyniki nierewelacyjne.
    Podziękowali 1Karolinka
  • Wiem że endokrynolodzy dziecięcy robią badania nadgarstka przy stawianiu diagnozy. 
  • Córka miała rozpoznanie w wieku 11 lat, usg + badanie przeciwciał

    Podziękowali 1Bridget
  • Bridget powiedział(a):
    Wiem że endokrynolodzy dziecięcy robią badania nadgarstka przy stawianiu diagnozy. 
    Ale ze co z tym nadgarstkiem? 
  • wiek kostny?
  • Aneczka08 powiedział(a):
    wiek kostny?
    Ale ze przy Hashimoto się zatrzymuje? Nie bardzo rozumiem, moja siostra miała wiek kostny do tylu, hashi nie miała i nie ma nadal
  • Moja 13-latka ma Hashi, od teraz na lekach Euthyrox 25, włączone na czas dojrzewania. Diagnozę ma od ok. 2 lat , tsh było w normie, ale usg już wykazywało zmiany w tarczycy. Sens objęcia młodszych dzieci opiekę endo widzę taki, że zdążyliśmy przed okresem dojrzewania, jak jej spadło TSH. 
  • Kiedyś rozmawialiśmy z pewnym profesorem endokrynologiem. Mówił, że w jego praktyce najmłodszy pacjent z Hashimoto miał 5 lat. Jednak najczęściej u dzieci to jednak to wiek dojrzewania. Tak powiedział. 
  • U nas syn ma od roku. teraz ma 13 lat.
  • Moja  Weronika(prawie 14lat) od 3 lat ma zdiagnozowane Hashimoto. Zaczynała od anty tg 115 i anty tpo i 450 tsh 4.2. W obrazie usg guzki na tarczycy. Była ospała, bardzo tyła i miała opuchniętą szyję. I niedobór wit D . 


  • Moja nie rosła z powodu celiakii, ma parę chorób autoimmunol.: Hashi+celiakia (+alergia). 
  • Przede wszystkim badania przeciwciał i usg tarczycy. Bez tego nie ma możliwości zdiagnozowania hashimoto.

  • Malia powiedział(a):
    Przede wszystkim badania przeciwciał i usg tarczycy. Bez tego nie ma możliwości zdiagnozowania hashimoto.

    Przeciwciała są podane w zapytaniu.
    Podziękowali 1formatka
  • Jeśli ma przeciwciała, to rodzinny może dać skierowanie na usg tarczycy. Jeśli będą zmiany, to skierowanie do endokrynologa. U nas kolejka ok. 9 mies. na wizytę pierwszorazową, więc poszłabym raz prywatnie z kompletem badań w celu ustalenia, czy potrzebne jest leczenie.
    Co do TSH - u nas normę wpisano 3,60, dopiero z wynikiem powyżej córka dostała Euthyrox. Nie wiem, jak to jest u dzieci, w ciąży u mnie norma była 2,50, a idealnie między 1-1.5. 
  • Agmar powiedział(a):
    Malia powiedział(a):
    Przede wszystkim badania przeciwciał i usg tarczycy. Bez tego nie ma możliwości zdiagnozowania hashimoto.

    Przeciwciała są podane w zapytaniu.
    Faktycznie, przepraszam. Tak jak pisze @Eleonora, na usg tarczycy. To bardzo proste i szybkie badanie, w końcu to nie USG ciąży, więc może nawet prywatnie warto zrobić, nie powinno kosztować fortuny.
  • Ja od 3 miesięcy próbuje się prywatnie dostac...oni próbują ale troche poczekają zanim się uda
  • usg tarczycy, dorosłych, mocno podrożało
    płacę  100 zł, ale i tak warto

  • Karolinka powiedział(a):
    usg tarczycy, dorosłych, mocno podrożało
    płacę  100 zł, ale i tak warto

    E tyle kosztowało kilka lat temu
    Podziękowali 1Karolinka
  • Jak moja G. nie rosła, to pediatra upierała się, że to problem endokrynologiczny, okazało się, że nie. Może równolegle sprawdzić inne możliwości? 
  • Zapytam tu: czy ktoś z Was może polecić endokrynologa dziecięcego (najlepiej z usg) w Małopolsce, ewentualnie na Śląsku?
  • Przepraszam, że się wetnę, ale może jest tu ktoś z doświadczeniem.
    Lekarz koniecznie chce mi zmniejszyć dawkę Euthyrox, bo mam bardzo niskie TSH (0.025), ale FT4 mam raczej niskie, 0.97 (norma.0.90-1.70). Ma to sens? 

    Podziękowali 1Malia
  • Bagata powiedział(a):
    Przepraszam, że się wetnę, ale może jest tu ktoś z doświadczeniem.
    Lekarz koniecznie chce mi zmniejszyć dawkę Euthyrox, bo mam bardzo niskie TSH (0.025), ale FT4 mam raczej niskie, 0.97 (norma.0.90-1.70). Ma to sens? 

    Wg mnie nie ma. Ja mam zawsze ten sam problem. Niskie TSH, pozostałe hormony ledwo normę wyrabiają (Ft3 i FT4 szorują po dnie) a lekarze chcą zmniejszać dawkę.
    Podziękowali 1Bagata
  • @Malia @Bagata a czy temu niskiemu TSH towarzyszą biegunki, obrzęki, słabość mięśni, wypadanie włosów?
  • Miałam identyczną sytuację, bardzo niskie TSH, ft3 poniżej normy, Ft4 w dolnej normie. Brałam Novothyral 75 który mniej więcej odpowiada Letroxowi 100. Okazało się, że to jednak nadczynność. W ciągu roku odstawiłam całkowicie hormony i objawy które opisałam powyżej ustąpiły. Jestem przekonana, że najczulszym badaniem wskazującym na nadczynność jest właśnie TSH a nie same hormony tarczycy które podlegają wielu procesom inaktywacji np do rt3. 
    Podziękowali 1Bagata
  • AleksandraB powiedział(a):
    Miałam identyczną sytuację, bardzo niskie TSH, ft3 poniżej normy, Ft4 w dolnej normie. Brałam Novothyral 75 który mniej więcej odpowiada Letroxowi 100. Okazało się, że to jednak nadczynność. W ciągu roku odstawiłam całkowicie hormony i objawy które opisałam powyżej ustąpiły. Jestem przekonana, że najczulszym badaniem wskazującym na nadczynność jest właśnie TSH a nie same hormony tarczycy które podlegają wielu procesom inaktywacji np do rt3. 
    Z wymienionych objawów tylko słabośc mięśni i może obrzęki (albo za dużo tłuszczu), ale ja to na karb starości zrzucam... Biorę Euthyrox/Letrox 112. 
  • AleksandraB powiedział(a):
    Miałam identyczną sytuację, bardzo niskie TSH, ft3 poniżej normy, Ft4 w dolnej normie. Brałam Novothyral 75 który mniej więcej odpowiada Letroxowi 100. Okazało się, że to jednak nadczynność. W ciągu roku odstawiłam całkowicie hormony i objawy które opisałam powyżej ustąpiły. Jestem przekonana, że najczulszym badaniem wskazującym na nadczynność jest właśnie TSH a nie same hormony tarczycy które podlegają wielu procesom inaktywacji np do rt3. 


    Hmm... Ja właśnie czuję się świetnie. Mam ładne włosy, skórę, dużo energii, nie tyję. Dlatego boję się coś ruszać. 
  • edytowano 18 listopad
    Czytałam właśnie, że oznaczenie poziomu FT3 i FT4 jest często niemiarodajne, ale z kolei kiedyś gdzieś czytałam, że TSH przy przyjmowaniu tyroksyny może być w ogóle śladowe i nie świadczy to o nadczynności. Ale nie pamiętam, gdzie to czytałam i czy wiarygodne źródło. 
  • @Bagata ja też tak myślałam, że od TSH ważniejsze są same hormony tarczycy i dlatego aż 7 lat brałam leki usiłując bezskutecznie zwiększyć poziom ft3. Uzyskiwalam jedynie coraz niższe tsh. Proporcje hormonów u mnie poprawiały się wraz z odstawianiem. Czyli wraz ze wzrostem TSH wzrastał poziom ft3. A zmniejszałam dawkę o 12,5 co 6 tygodni biorąc jednocześnie selen, cynk, b complex, kelp (jod)
    Podziękowali 1Bagata
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.