Mój syn Józef ma to imię na cześć św. Piusa X, wielkiego papieża o polskich korzeniach, orędownika wczesnej I Komunii św. Nie każdy wie, że Pius X to Józef Melchior Sarto
Mój pierworodny nosi takie imię, bo:
*patron mi się podoba :-)
*test ciążowy (+) wyszedł mi 19 marca
*męża ś.p. dziadek miał tak na imię
*samo imię bardzo mi się podoba - ma wiele ładnych zdrobnień, jest silnie osadzone w naszej kulturze, w najmłodszym pokoleniu raczej mało popularne, występuje chyba we wszystkich cywilizowanych językach
Nasz synek ma tak na drugie ponieważ:
- podobnie jak Anetka modliłam się do św. Józefa o dobrego męża
- mój ukochany dziadek ma na imię Józef
- na cześć założyciela Opus Dei - św. Josemarii
ja podobnie , jak Wanda "pożałowałam" MICHAŁKA, kiedy na placu zabaw, w przedszkolu słyszałam tylko Michał, Michałku i nie chodziło o mojego - same Michały wokół :bigsmile:
[cite] Maciek:[/cite]Mój syn Józef ma to imię na cześć św. Piusa X, wielkiego papieża o polskich korzeniach, orędownika wczesnej I Komunii św. Nie każdy wie, że Pius X to Józef Melchior Sarto
z tym polskim pochodzeniem to chyba jednak bujda
[cite] Gregorius:[/cite]Skoro pierwszy syn ma Franciszek, to drugi musiał być Józef, skoro już mieszkam w Austrii to trzeba "uczcić" jakoś Cesarza
Ja czekam również na Jozka termin z ostatniego usg na 3 lipca Po pierwsze: patron, po drugie: uroda samego imienia po trzecie: po prapradziadku mojego męża @Skatarzyna gratuluję
dla mnie ważne też same znaczenie imienia: niech Bóg pomnoży rodzinę, po kilku poronieniach i pozytywnym teście w sam raz na początek adwentu św. Józef wydał się nam najlepszym patronem
Komentarz
Wtedy odgrzebiesz wątek i napiszesz, dlaczego.
Sugeruję tylko, że ma być otwarty na nowe spojrzenie na swoje ojcostwo...
*patron mi się podoba :-)
*test ciążowy (+) wyszedł mi 19 marca
*męża ś.p. dziadek miał tak na imię
*samo imię bardzo mi się podoba - ma wiele ładnych zdrobnień, jest silnie osadzone w naszej kulturze, w najmłodszym pokoleniu raczej mało popularne, występuje chyba we wszystkich cywilizowanych językach
:wink:
ja też nie...
a imię ładne, mój ś.p. dziadek był Józef. miał mieć drugi syn na drugie imię - ale się nam córki rodzą
- podobnie jak Anetka modliłam się do św. Józefa o dobrego męża
- mój ukochany dziadek ma na imię Józef
- na cześć założyciela Opus Dei - św. Josemarii
bo:
wreszcie dotarło do nas jak wiele zawdzięczamy św. Józefowi - Oblubieńcowi NMP
ale patrona tez mają Michały niezwykłego
z tym polskim pochodzeniem to chyba jednak bujda
To dlaczego nie Karol?
Karol od bł. Karola Austriackiego?