Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Barszczyk czerwony

edytowano grudzień 2009 w Kuchnia
Chciałam ukisić barszczyk na wigilię. Podobno taki jest bardziej wartościowy niż ten ugotowany. Znalazlam taki przepis:

* 1 kg buraków
* 2 ząbki czosnku
* skórka z 1 kromki razowego chleba
* 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
* 1 średni listek laurowy
* 1 łyżeczka soli

Buraczki dokładnie wyszoruj szczoteczką, obierz, ponownie opłucz w zimnej wodzie, pokrój w niezbyt grube plasterki i włóż do wyparzonego glinianego garnka lub do słoja. Dodaj obrany czosnek, przyprawy i skórkę chleba. Zagotuj 3 litry wody z solą, ostudź ją, zalej buraczki. Odstaw na kilka dni - po tym czasie barszcz jest ukiszony. Wtedy przecedź go do butelek, zakręć i wstaw do lodówki. Możesz go przechowywać przez 2 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu.
«13

Komentarz

  • Właśnie ostatnio zrobiłam zakwas. W przepisie miałam łyżeczkę soli na każdy litr wody i dwie łyżeczki cukru oprócz podanych przez ciebie składników. A i ząbków czosnku było pięć i utartych albo zgniecionych. Pachnie pięknie! Teściowa moja robi zakwas do żurku praktycznie tak samo tylko bez buraków i z mąki żytniej i otrębów owsianych. Taki żurek jest o niebo lepszy niż kupowany więc myślę że barszcz też.
  • Wcześniej robiłam coś takiego:

    * 50 dag buraków
    * włoszczyzna
    * 1 cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * liść laurowy
    * ziarenka pieprzu
    * 2 łyżki koncentratu buraczanego
    * Uszka:
    * 1 szklanka mąki
    * sól, pieprz
    * 3 dag ugotowanych suszonych grzybów
    * 1 jajko
    * 1 łyżka oleju
    * 1 cebula
    * posiekana natka


    Z warzyw i przypraw ugotować wywar, dodać starte buraki, posiekany czosnek.Gotować pół godziny.Przecedzić, doprawić, dodać koncentrat(można dolać wywar z ugotowanych grzybów).Z mąki, soli i wody zagnieść pierogowe ciasto.

    Zrobić farsz: pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać do posiekanych grzybów i natki, wbić jajko, wymieszać, przyprawić.Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraciki.Na każdym ułożyć nadzienie.Formować uszka, wrzucać na osolony wrzątek.Ugotować.Gotowy barszcz wlewać do talerzy, do każdego włożyć po kilka uszek.
  • Myślicie, że jest już za późno na ukiszenie barszczu?
    U nas nigdy takiego nie było, a mam ochotę zrobić :smile:
  • Ja mam nadzieję, że nie za późno, bo też chcę zrobić, ale na razie nie mam buraków. Nie mogę też na razie kupić, bo siedzę uziemiona w domu. Dziecko chore, ja też kiepsko się czuję, a do tego najstarszy syn wjechał wczoraj w dziurę i rozwalił dwie felgi i rozciął dwie opony. :sad:

    Edit: dodam tylko, że mieszkam na wsi, więc bez samochodu trudno zrobić zakupy
  • Zatem jutro go zrobię i będę na niego czekać jak na gwiazdkę :wink:

    Gdybym była bliżej to bym Ci podrzuciła.
    Zdrowiejcie +
  • [cite] IrenaB:[/cite]Ja mam nadzieję, że nie za późno, bo też chcę zrobić, ale na razie nie mam buraków. Nie mogę też na razie kupić, bo siedzę uziemiona w domu. Dziecko chore, ja też kiepsko się czuję, a do tego najstarszy syn wjechał wczoraj w dziurę i rozwalił dwie felgi i rozciął dwie opony. :sad:

    Edit: dodam tylko, że mieszkam na wsi, więc bez samochodu trudno zrobić zakupy

    Też bym Ci podrzuciła kilka buraków. Mam zawsze nadwyżki (świnki morskie zajadają).
  • Irena już ma buraki.
  • IrenoB, a mnie się nie unosi.
  • [cite] maniek:[/cite]IrenoB, a mnie się nie unosi.

    :bj::bj::bj:
  • [cite] maniek:[/cite]IrenoB, a mnie się nie unosi.
    Oto dowód, krok po kroku
    zakwas1.jpg
    zakwas2.jpg
    zakwas3.jpg
    zakwas4.jpg
    zakwas5.jpg
  • Krok po kroczku :bigsmile:
    jak ja was lubię jutro nastawię mam nadzieję, że ukiśnie do soboty, gotuję barszcz tak jak moja mama w sobotę, ale te gliniaki są piękne:wink:
    Irenko zdrówka.
  • To moje gliniaki i moje kafelki
  • [cite] maniek:[/cite]To moje gliniaki i moje kafelki
    No już dobrze, dobrze. Twoje...Moje przecież nie są
    tak poobtłukiwane :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    A poza tym też Ci się unosi. Chleb na wierzchu i czosnek. Może zacząć Ci się psuć. Ja obciążyłam talerzykiem. Jest już lekko kwaskowy. I taki mocno buraczany z lekkim posmakiem czosnkowym. Pyszny. Jutro wrzucę foto, bo teraz piszę z komórki.
  • A jaki wypucowany blat hoho:ct:
  • Pytanie do guru:


    nie mam razowego chleba, ale mam żytni (własny) na zakwasie z mąki żytniej razowej, czy mogę z niego skórkę, czy raczej się nie nadaje?
  • @Agnieszko&5 chyba musisz uściślić, kogo uważasz za guru- IrenęB czy Mańka:wink:

    @ IrenoB i Mańku widzę, że macie problem w kwestii unoszenia...omówcie go może na konwiwencji


    :tongue::wink:
  • a jak zrobie to buraczkom dzis, to jeszcze zadziała????
  • ja robię dziś - jak się nie ukisi to najwyżej będzie na poświętach
  • Maniek - a tę cytrynę na obrazku też dajesz do gara?
  • [cite] apowojek (Agatka):[/cite]@Agnieszko&5 chyba musisz uściślić, kogo uważasz za guru- IrenęB czy Mańka:wink:

    @ IrenoB i Mańku widzę, że macie problem w kwestii unoszenia...omówcie go może na konwiwencji


    :tongue::wink:

    :ag::ag::ag:

    Za późno! Konwiwencja była wczoraj. A co do guru, to w ogóle nie sugeruj, że to może być ktoś inny niż Maniek. (chcesz mu Święta zepsuć?)
  • [cite] Agnieszka&5:[/cite]Pytanie do guru:


    nie mam razowego chleba, ale mam żytni (własny) na zakwasie z mąki żytniej razowej, czy mogę z niego skórkę, czy raczej się nie nadaje?

    Guru w pracy, więc pozwól, że ja odpowiem: Nadaje się bardzo!
  • [cite] Agnieszka&5:[/cite]ja robię dziś - jak się nie ukisi to najwyżej będzie na poświętach

    Jak się nie ukisi, to i tak będzie pyszny. Ja codziennie próbuję, czy już kwaśny (jeszcze nie). Jest tak pyszny, że mogłabym ten jeszcze-nie-kwas wypić od razu.
  • [cite] Agnieszka&5:[/cite]Maniek - a tę cytrynę na obrazku też dajesz do gara?

    Ani cytryny, ani tego cynamonu. Maniek po prostu "zrobił tło".

    Mańkowa!!! Gdzie jesteś?! Bo ja tu za Twojego męża odpowiadam i nie wiem, czy to nie zaciąży na naszej przyjaźni....
  • No to ślicznie dziękuję - zakwas nastawiony!
  • idę sprawdzić czy mój się ukisił ... stoi od zeszłej środy
  • Moj juz prawie ukiszony, tez codziennie "popijam" :bigsmile: i sie delektuje. Mam tylko do Was mala prosbe: podpowiedzcie mnie, kulinarnemu antytalenciu, jak sie robi barszcz na tym zakwasie? do tej pory robilam tak jak wg przepisu Mony.
  • Musi się ukisić, nie ma innej możliwosci ja przed chwilą też nastawiłam:bigsmile:
    Jestem z siebie dumna, dziękuję bardzo:bigsmile:
  • up znów szykujemy zakwas na barszczyk :)
  • Dzięki za odnalezienie  właśnie szukałam....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.