Chciałam ukisić barszczyk na wigilię. Podobno taki jest bardziej wartościowy niż ten ugotowany. Znalazlam taki przepis:
* 1 kg buraków
* 2 ząbki czosnku
* skórka z 1 kromki razowego chleba
* 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
* 1 średni listek laurowy
* 1 łyżeczka soli
Buraczki dokładnie wyszoruj szczoteczką, obierz, ponownie opłucz w zimnej wodzie, pokrój w niezbyt grube plasterki i włóż do wyparzonego glinianego garnka lub do słoja. Dodaj obrany czosnek, przyprawy i skórkę chleba. Zagotuj 3 litry wody z solą, ostudź ją, zalej buraczki. Odstaw na kilka dni - po tym czasie barszcz jest ukiszony. Wtedy przecedź go do butelek, zakręć i wstaw do lodówki. Możesz go przechowywać przez 2 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu.