Bea jak mała jest Twoja córka? Na wymioty i biegunkę coca-cola i diphergan. Cola bez ograniczeń a diphergan podawaj powoli i małymi dawkami żeby nie zwymiotowała.
przewaznie sie to robi z sola i odrobina cukru, ale ze taki napoj jest po prostu ohydny i nikt, nie tylko dzieci, ale i dorosli, nie pije tego chetnie, zmodyfikowalam to dodajac cukru i cytryny tak, aby zabic smak soli. wychodzi taka lekko slona lemoniada (za duzo cytryny tez nie wolno oczywiscie przy zoladkowych sprawach, ale troche nie szkodzi).
my mielismy dzikie zatrucie w grudniu, mala przez 24 godziny rzygala (za przeproszeniem) jak kot i nic nie jadla nic nie pila, tylko troche piersi jej podawalam i tego napoju i pomoglo.
w kazdym razie sie nie odwodnila i po 24 h jej przeszlo, a po 2 dniach miala juz normalny apetyt.
trzymajcie sie dzielnie, wiem ze ciezko patrzec jak sie tak mecza
Bea@ córcia jest zmęczona, wycieńczona czy nie uważasz tego za odwodnienie? W listopadzie mój trzyletni synek miał jelitówkę, też był taki wymęczony i pediatra powiedziała, że to odwodnienie... Dlaczego boisz się szpitala? Dziecku zrobią badania, nawodnią i szybciej dojdzie do siebie.
Ja w necie szukałam objawów odwodnienia i też myślałam, że to jeszcze nie nastąpiło, a lekarka mnie uświadomiła, że te objawy to już skrajność...
Ja podaję difergan zwykle ale to synowi potem marchwiankę jako pierwsze pożywienie.O tym że mięta nie zawsze pomaga wiecie,lepszy rumianek ale nie przy biegunce oczywiście. Mam nadzieję że już lepiej.
I mała prywata w temacie wątku - jak się robi tę nalewkę ze świeżych jagód? I czy kompot ze świeżych też może być? Mam mrożone, i nie wiem - rozmrażać i suszyć, czy co?
nalewkę na jagodach robi moja mama: świeże jagody (szklankę) zalewa się po prostu zwykłą wódką (czystą) - jagody wsypujesz do 1/2 litrowej butelki i zalewasz do pełna wódką
no ale robi się to w lecie, kiedy są świeże owoce, potem jest zapas na cały rok dziecku można dać kilka kropelek, dorosły może wypić mały kieliszek w kłopotach żołądkowych dla małych dzieci najlepszy kompot z suszonych jagód
starsze dzieci miały lekką jelitówkę, teraz ja i mąż. Obawiam się że czas przyjdzie na 7 miesięcznych bliźniaków. Co w razie wymiotów podawać?Rozumiem, ze pierś jak najczęściej? Czy dzięki karmieniu piersią mogę spodziewać się łagodniejszego przebiegu?
Tak kiedyś na oddziale lekarze mi mówili że jedynym sposobem by zminimalizować ryzyko zarażenia się wirusem pokarmowym jest podanie wcześniej dużej dawki probiotyku.
Komentarz
mnie na wymioty pomaga
metoclopramidum polpharma
w ulotce pisze ze leku nie powiny przyjmowac ponizej 15 wieku
a tu znalazłem ze lekarka przepisała dla 4 letniego dziecka
http://dziecko24.pl/tag/ospa/5/120049
no i cola na wybicie swinstwa ktore ja meczy (bardzo wazne: odgazowana).
oby sie malej poprawilo, biedactwo!
my mielismy dzikie zatrucie w grudniu, mala przez 24 godziny rzygala (za przeproszeniem) jak kot i nic nie jadla nic nie pila, tylko troche piersi jej podawalam i tego napoju i pomoglo.
w kazdym razie sie nie odwodnila i po 24 h jej przeszlo, a po 2 dniach miala juz normalny apetyt.
trzymajcie sie dzielnie, wiem ze ciezko patrzec jak sie tak mecza
Ja w necie szukałam objawów odwodnienia i też myślałam, że to jeszcze nie nastąpiło, a lekarka mnie uświadomiła, że te objawy to już skrajność...
I mała prywata w temacie wątku - jak się robi tę nalewkę ze świeżych jagód? I czy kompot ze świeżych też może być? Mam mrożone, i nie wiem - rozmrażać i suszyć, czy co?
świeże jagody (szklankę) zalewa się po prostu zwykłą wódką (czystą)
- jagody wsypujesz do 1/2 litrowej butelki i zalewasz do pełna wódką
no ale robi się to w lecie, kiedy są świeże owoce, potem jest zapas na cały rok
dziecku można dać kilka kropelek, dorosły może wypić mały kieliszek w kłopotach żołądkowych
dla małych dzieci najlepszy kompot z suszonych jagód
Mogę polecić na mnie działa