Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kącik gosposi

1356789

Komentarz

• Mamuśka, bez względu na to, czy zdecydujesz się kupić nowy, czy reaktywować stary, pleśń należy najpierw unieszkodliwić a potem wybielić. Do unieszkodliwienia nadaje się coś z chlorkiem, albo coś kwaśnego. Do pozbycia się plam, czyli widocznych pozostałości po grzybie, który już się nie rozwija nadaje się znowu coś z chlorkiem, albo.... silne słońce. A lato przed nami.
  • Mamuśka masz wiadomość!
  • PowołAniu, spróbowaliśmy sposobu na pralkę nie działa :(. Mamy pomysł z mężem czy nie potraktować tego sterinolem. Mogłabyś zapytać dyżurnego Chemika? Bo o ile mężowi grzyb nie przeszkadza i uparcie twierdzi, że od tego się nie umiera, to ja się po prostu brzydzę pranie nałożyć.
    I jeszcze jedno, czym wywabić plamy z kwasu azotowego? Znaczy się obstawiamy, że to kwas azotowy, bo plamy są żółte. Pożyczyłam "paradny" fartuch siostrze i teraz mam rozkoszną plamę na tyłku i dwie następne przy mankietach.
  • Ale bajer z tą sodą do czyszczenia zlewozmywaka! A ja głupia kupowałam żele do stali....:an:
  • @Maria&Michał: a grzyb jest gdzie: na gumach/uszczelkach? Jakiego środka użyłaś? W przypadku kiedy guma jest przeżarta przez grzyb, czyli nie tylko powierzchniowo, trzeba być może użyć mocniejszego środka, np udrażniacza do rur w postaci żelu (te mają podchloryny) i potrzymać przez jakiś czas (do 10 min.), ewentualnie powtórzyć kurację. Co do sterinolu, to nie wiem co to jest... więc nie mogę się wypowiedzieć.

Co do kwasu azotowego... to mąż twierdzi, że plam nie powinno być tylko wyżarta dziura... jak nie od razu to po pierwszym praniu, więc może to co innego. Spróbuj wybielacza bezchlorowego (np. Vanish w płynie lub żelu - zalać plamy i zostawić na noc), oraz metod najprostszych typu gotowanie w płatkach mydlanych i wystawienie na słońce. To trwa, ale czasami przynosi najlepsze rezultaty.

Daj znać jak Ci pójdzie
  • [cite] Bea@:[/cite]a jak usunąć czarny grzybowy osad z kącików z fug w łazience? Już mi się pomysły skończyły (domestos odpada)
    Cilit bang może?taki w sprayu,popryskać i po jakims czasem zmyc..
  • Celinka odpiszę ci na spokojnie wieczorkiem :bigsmile:
  • Pleśń z wózka schodzi po wodzie utlenionej.Koleżanka tak wyczyściła swój wózek.
  • [cite] Bridget:[/cite]
    [cite] Bea@:[/cite]a jak usunąć czarny grzybowy osad z kącików z fug w łazience? Już mi się pomysły skończyły (domestos odpada)
    Cilit bang może?taki w sprayu,popryskać i po jakims czasem zmyc..
    Tak cilit bang będzie dobry, ale nie taki z zielonym czy pomarańczowym triggerem, tylko biały. Taki będzie najskuteczniejszy.
  • woda utleniona, czyli vanish, albo inny tanszy odplamiacz z takim składem
  • To ja się podepnę, bardziej kosmetycznie niż sprzątaniowo, ale w sumie totalnego offtopa nie robię:

polećcie mi proszę dobry (skuteczny!) szampon do włosów tłustych i nadwrażliwej skóry na głowie. Może być apteczny, np. jakiś ziołowy, nie może być żaden typowy supermarketowy (żadna z tych dużych, typowych marek w stylu Nivea czy Garnier). Niestety warszawska woda tak na mnie działa:sad:, w domu w ogóle nie mam takiego problemu, a w Wawie po 2-3 dniach koszmar.
  • [cite] Aga:[/cite]To ja się podepnę, bardziej kosmetycznie niż sprzątaniowo, ale w sumie totalnego offtopa nie robię:

polećcie mi proszę dobry (skuteczny!) szampon do włosów tłustych i nadwrażliwej skóry na głowie. Może być apteczny, np. jakiś ziołowy, nie może być żaden typowy supermarketowy (żadna z tych dużych, typowych marek w stylu Nivea czy Garnier). Niestety warszawska woda tak na mnie działa:sad:, w domu w ogóle nie mam takiego problemu, a w Wawie po 2-3 dniach koszmar.

To może ten z serii biały jeleń
  • Z Farmony są dobre, albo Z Joanny (seria ziołowa)
  • @Aga - to pewnikiem od tej syfiastej Warszawskiej wody wysusza Ci się skóra na głowie i stąd nadmierna produkcja sebum.
    A gdyby tak, przed myciem trzasnąć sobie na włosy maseczkę z jaja (białko ubić na sztywną pianę, delikatnie domieszać żółtko, nałożyć na włosy, zawinąć w folię i ręcznik i tak sobie ponosić przez czas jakiś), potem łepetynę umyć jakimś łagodnym szamponem (na szamponach się nie znam, nie będę się mądrzyć), a po myciu i spłukaniu wypłukać jeszcze wodą z cytryną albo zaparzoną pokrzywą albo skrzypem tudzież korą dębową (uwaga! przyciemnia włosy). Jak na moje mogłoby pomóc.
  • Jak wyczyscic kawiarke?Taka metalowa Bo maz wsadzil do zmywarki I ma taki bialy osad I stracila swoj blask... Boje sie w tym pic ,nie wiem czym wyczyscic...
  • @Pax, wygląda na to, że to aluminium. Czy się mylę?

Jeśli tak, to aby usunąć biały nalot można ją czymś wypolerować (są takie środki do polerowania metali, np. brasso powinno być u Ciebie dostępne). Niestety nie uda jej się przywrócić dawnego blasku, bo musiałabyś stosować specjalne pasty polerskie, co będzie nieopłacalne. Musisz się więc zadowolić matem, ale przynajmniej bez nalotu. Na pewno unikaj stosowania sody do polerowania, bo może ona przy aluminium spowodować dalsze szkody.

Jeżeli to nie aluminium, to jedyny powód dla białego osadu byłby że Twoja kawiarka nie wypłukała się dokładnie. Możesz wtedy spróbować krótkiej kąpieli w occie.

Ale raczej jest to aluminium... niestety...

W każdym razie zanim zastosujesz jakąkolwiek metodę, wypróbuj ją najpierw na mało widocznym miejscu.
  • Katarzyna :ih:
    Tyś normalnie człowiek renesansu, hehe
  • Ja używam do prania płynów Perwoll i jestem bardzo zadowolona .
    Do ciemnych ubrań tego czarnego , nie ma żadnych białych śladów jak czasem po proszku.
    Do białych ten white magic , z tego jestem najbardziej zadowolona, co brudniejsze i cięższe do doprania , namaczam na noc w płynie i potem do pralki i naprawdę są potem białe , dobrze puszczają plamy .
    Tylko trzeba uważać jakby się chciało tylko plamę wyczyścić , bo może zostać w tym miejscu jaśniejsza plama .
    Ostatnio uwaliłam sobie spodnie tłuszczem z papryką , zamoczyłam , rano następnego dnia jeszcze troszkę było ją widać , więc zmieniłam wodę dolałam płynu i zostawiłam jeszcze gacie , wieczorem już plamy nie było
    ale
    spodnie ze średnio beżowych zrobiły się bardzo jasno beżowe :wink:

edit: to nie żadna reklama tej marki
  • [cite] Pax:[/cite]Jak wyczyscic kawiarke?Taka metalowa Bo maz wsadzil do zmywarki I ma taki bialy osad I stracila swoj blask... Boje sie w tym pic ,nie wiem czym wyczyscic...

Mój mąż też mi tak urządził kawiarkę trzy lata temu.
    Niestety, musiałam się pogodzić z jej nowym imidżem...
  • A ja mam problem z trampkami. Wyjęłam je po zimie i są ewidentnie do prania. Ale już to przerabiałam. Wrzucam do pralki, wcześniej szoruje szarym mydłem, ale nadal są nie białe lecz szare.. staram się suszyć na słońcu... I już mi się pomysły skończyły...

Może Wy wiecie jak zrobić żeby trampki były białe nie szare??? :dc:
  • od razu kupować czarne albo granatowe...
  • Szczurzysko jestem blondynką o jasnej karnacji, noszę raczej pastelowe rzeczy, spódniczki jasne, spodenki kremowe... czarne trampki pasują do moich rzeczy jak świni siodło :ew: miałam nadzieję, że raczej ma ktoś cudny sposób...
  • No, domyślam się,że kupujesz białe, bo pasują Ci, a nie dlatego, że się brudzą:wink: Kiedyś się smarowało pastą do zębów, ale efekt był taki sobie...
    Może jakieś kremowe, beżowe?
    Albo z jakiegoś innego materiału, np. skórzane?
    Ja mam jedne jasne buty - zamszowe w kolorze beżowo - szarym i dobrze się piorą, tzn. jak się nie dopiorą to tak nie widać.
  • Chyba tak zrobię... namoczę je w starkowanym szarym mydle, dam mężowi do szorowania (on jest fizjoterapeutą więc manualnie jest genialny) i tyle.... one najbardziej szare są na pięcie, bo ja głupia zamiast się schylić i je zdjąć to je brudzę zdejmując je brudnym butem :dc: poczekam na max słońce niech się naświetlają :ab:
  • [cite] Aga:[/cite]

polećcie mi proszę dobry (skuteczny!) szampon do włosów tłustych i nadwrażliwej skóry na głowie. Może być apteczny, np. jakiś ziołowy,

Aga,
    jestem zadowolona bardzo z szamponu i kosmetyków z Fitomedu, na stronce fitomed.pl można kupić za naprawdę niewielkie pieniądze. Ja używam do włosów ciemnych (a mam tłuste, w ciąży bardziej...), rewelacja. Krem, płyn do twarzy z pomarańczą i żel do mycia cery tłustej też super. Dowiedziałam się o firmie z forum :cool:
  • Superowy wątek:)
    Ocet - świetny środek do usuwania kamienia. Trzeba jednak uważać, bo kiedyś w ferworze octowania "odparzyłam" baterię w łazience.:confused:
  • Taja
    ja zamoczyłam moje beżowe !!! - kawa z mlekiem !!- rtaki kolor
    gacie bo miały tłuste plamy po grillu ( plamy z oliwy wymieszanej z papryką )
    w perwoll white magic - czy jak to tam
    po nocnym namaczaniu plamka była widoczna wiec wypłukałam i zalałam płynem po kolejnej nocy gacie były białe , więc jeśli beż wybieliło -- już wiem że xle zrobiłam , to z poszarzałymi tym bardziej sobie poradzi
  • Taja ja w takich sytuacjach myję roztworem wody z cifem albo czyms cifopodobnym. Kilka razy próbowałam i pomagało.
    Aga na tłuszczące sie włosy moja babcia stosowała wodę z octem do płukania po myciu. Szampon Biały Jeleń jest dobry. Sama stosowałam i też pomagało.
  • A poradzi mi ktoś może w kwestii czyszczenia kosza wiklinowego?Mam taki duży,stary i brudny:confused:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.