Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kącik gosposi

1234568

Komentarz

• A na sweterku nowym zrobiłam w Święta plamy tłuste, Uch, nie doprało się po praniu ręcznym w płatkach mydlanych (alergia, dlatego piorę ręcznie w płatkach). Boję się potraktować Vanishem z dwóch powodów: 1. żeby się plama biała nie zrobiła (seterek brązowy), 2. boję się, że V też może uczulić
    Ma ktoś jakiś patent?
  • Aaa, podczytałam wyżej. Spróuję płynem do naczyn przed następnym praniem :cool:. Dzięki :bigsmile:
  • POMOCY!!!
    Potrzebuję sposobu na muszki owocówki?
    Pytałam o jakiś środek w sklapie chemicznym, to pani takie oczy zrobiła, jakby pierwszy raz w życiu o takich muszkach słyszała...
    A u mnie od kilku dni plaga. 
  • I drugie pytanie...
    Czy poduszkę z pierz można uprać w pralce? Wysuszyć w suszarce? Ktoś praktykował?
  • Muszki - skrupulatnie wszystko chować co owocowe i dokładnie myć blaty, szybko usuwać śmiecie.  U mnie podstawa, jak się pojawią, to odkurzacz - co chwilą wciągam co się da. Sytuacja szybko jest opanowana.
  • Ania dobrze radzi - odkurzacz!

Poduszkę z pierza prałam i suszyłam - jak nowa. :)
  • Mi Misiek kaszką swego czasu pozalewał. I taka polepiona  jest...
  • edytowano lipca 2013
    Poduszkę tak prałam i jest ok. Warto tylko robić to w dzień, gdy jest gorąco. Poduszkę warto co jakiś czas potrząsać podczas suszenia i tak wymiętolić (wytrzepać). Będzie ok. Nie polecam prania w dzień zimny, bo pierze będzie miało niemiły zapach. Wszystko musi szybko wyschnąć.
  • Poduszkę wyprałam. Teraz się zastanawiam czy wsadzić ją do suszarki czy wynieśc na powietrze?

• Poduszkę wyprałam. Teraz się zastanawiam czy wsadzić ją do suszarki czy wynieśc na powietrze?
    Najpierw wynieś na powietrze, a poźniej dosusz w suszarce. :)
  • Suszyłam wielokrotnie  w suszarce i poduszki jak nowe.
  • Kupiłam "kiedyśtam" taką duża stalową blachę do pieczenia pizzy.

No i specjalnie brałam bez jakiś powlekaczy, co to do nich nie przywiera, ale nie wiadomo w sumie co to jest.

I mi ta blacha rdzewieje.... :(

Po myciu, suszę w piekarniku, potem olejem smaruję i wycieram ręcznikiem papierowym.

I teraz tak: czy mogę robić coś, żeby nie rdzewiało?
    I czy jeśli już rdzewieje to to szkodliwe jest ?
  • A na muszki owocówki dobry jest ocet jabłkowy. Leca do niego jak głupie i się topią.
  • tłuszcz mam domyć octem czy sodą?

konkretnie mam do wyszorowania okap (bleee) najchętniej bym go w czymś na noc zamoczyła, by rano był jak nowy ;)
    ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
  • O okapie i ja chetnie posłucham. Ostatnio Mężu doczyścił go czymś... beznyną...? :-B Nie pamiętam...
    Może sa bardziej ekologiczne sposoby...
  • Od kiedy mam urządzenie do czyszczenia parą, to nim, a wcześniej wycierałam tanimi chusteczkami do dupy, do skutku.  3:-O
  • Na okap sposobu ekologicznego nie znam,jedynie środek do przypaleń doczyści chyba.
  • Sposób Bea, też jest skuteczny. 
    Znamy, znamy.
  • Doradźcie mi jakiś dobry środek do prznia dywanów.
  • edytowano lipca 2013
    Doradźcie mi jakiś dobry środek do prznia dywanów.
    a próbowałaś ten?

w każdym chemicznym go dostaniesz,ze zwykłymi plamami powinien sobie poradzić.image 

Karcher jest super (taki proszek)ale cena poraża.
  • no to próbuję
    Lidla nie mam w okolicy, jest Rosmann więc zajrzę może mają coś specjalistycznego :)
  • edytowano lipca 2013
    Ja prałam dywany...
    Najpierw odkurzyłam dokładnie. Potem na trawie rozłożone na trawie czyściłam (miejsce przy miejscu) przy pomocy szczotki ciepłą wodą ze środkiem pioracym- w tym przypadku był to ludwik + odplamiacz z biedronki w płynie do kolorów. Potem dywan na płot i kerszerem płukaliśmy. Ale można zykłym wężem ogrodowym. Po dwóch dniach na słońcu dywany suche i jak nowe. Do tej pory zamawiałam pana z maszyną. Ale już nigdy nie zamówię. Taniej i czystośc nieporównywalna...
    A były bardzo brudne.

Poza tym dzieciaki miały niezłą zabawę z tym czyszczeniem...
  • Co do prania poduszek to powinno się je prać w środku takim jak wełnę, bo zwykły proszek może się dobrze nie wypłukać i pozostać w poduszce, albo uszkodzić póra, już nie pamiętam o co chodziło, a na muszki owocówki jak już nie mogłam sobie kiedyś z nimi poradzić, to zrobiłam pułapkę, do kosza na śmieci powkładałam co najbardziej lubią, ale tak założyłam worek żeby została tylko mała szparka na górze, zostawiłam tak na noc, rano tylko szybko zamknęłam i do śmieci z nimi.
  • Doradźcie czym idealnie można umyć szyby w drzwiach wewnętrznych, takie z jednej strony matowe, lekko szorstkie. Kolejny raz pot ze mnie lał się strumieniami a one po myciu wyglądają jak przed myciem.... Może jest jakiś specjalny płyn do tego dziadostwa, bo zwykłe płyny do szyb nie działają - próbowałam różnych. Jak spryskam płynem to on błyskawicznie wysycha z tej matowej strony i nie daje się rozprowadzić po całej szybie. Dziś po umyciu 10 sztuk mam ich  dość  8-X
  • A probowalas juz kiedys sciereczka mikrofazowa z woda + od razu wycieranie papierowym recznikiem? Nie wiem, czy na takie matowe powierzchnie bedzie ok, ale na wszelkie szyby, lustra ten zestaw u nas najlepiej sie sprawdza.
  • zalałam kuchenkę octem, zasypałam sodą pięknie się wyczyściła
    kamień w łazience obłożyłam octowymi wacikami też extra schodzi

niestety patent z wodą z sodą do piekarnika nie sprawdził się kompletnie
    idę zatem szorować ;)
  • @Maciejka - dzięki, wypróbuję myć ściereczką  :)
  • Maz przeczolgal sie po trawie w bezowych spodniach... Dalam odplamiacz, wypralam, zielone plamy dalej sa, moze troche jasniejsze, ale sa. Czy mam inwestowac w jakies specyfiki (ale w co?), czy nie robic sobie klopotu i od razu wywalic te spodnie?
  • No wlasnie vanish dalam... Ale moze jednak zainwestuje w to mydelko, bo jeszcze kilka innych plam mam na roznych ubraniach.
  • @Maciejka, mydełko wspomniane przez @jukaa - moje dzieci nie tak dawno "przeczołgały" jasne, niedzielne garnitury zjeżdżając po omszałych wilgotnych pniach, powitałam z przerażeniem i... udało się doprać bez strat :) (tosiną białą sukienkę takoż).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.