[align=center]Matka Boża cierpliwie słuchająca
Rokitno[/align] Dzieło pochodzi z pierwszej połowy XVI w. Jego autor jest nieznany, wywodził się z kręgu niderlandzkiej szkoły malarstwa. Obraz jest być może fragmentem większego dzieła. Wizerunek Maryi nie ma cech ikony. Matkę Bożą przedstawiono w sposób pełnoplastyczny, nietypowo, bo z odsłoniętym uchem.źródło
3. Matka Boska Częstochowska (szczególnie w nowej sukni)
4. Prosty, skromny wizerunek rozmodlonej Matki z dziecięciem na ręku zamieszczony przez Jadwigę w sąsiednim wątku - ale nijak nie pamiętam jaki tytuł nosi namalowana tam Matka Boża. Może ktoś wie ? link do sąsiedniej dyskusji
ciekawostka:
" MATKA BOSKA KARMIĄCA DZIECIĄTKO TO OBRAZ CHĘTNIE WIESZANY W KAŻDYM DOMU, GDYŻ ZWIASTUJE DOBROBYT I OBFITOŚĆ MATERIALNĄ."
obrazki: źródło:bigsmile:
,,...zwiastuje obfitość materialną ? "
To ma być kult Matki Bożej czy zaklepywanie sobie dobrobytu? Bo równie dobrze można sobie Demeter powiesić czy inszą Izis?:shocked:
Z tych względów chyba niektórzy boją się krzyże umieszczać na ścianach i załamują ręce jak ktoś sobie powiesi bo niby, że się sam prosi o cierpienie i w końcu się doigra.
Komentarz
[align=center]Matka Boża cierpliwie słuchająca
Rokitno[/align]
Dzieło pochodzi z pierwszej połowy XVI w. Jego autor jest nieznany, wywodził się z kręgu niderlandzkiej szkoły malarstwa. Obraz jest być może fragmentem większego dzieła. Wizerunek Maryi nie ma cech ikony. Matkę Bożą przedstawiono w sposób pełnoplastyczny, nietypowo, bo z odsłoniętym uchem. źródło
http://www.rozancowe-karty.com.pl/modlitwa/MBK1(Matka%20Boza%20Karmiaca).jpg
Marzy mi się taki duży obraz do jadalni
1. Matka Boska Nieustającej Pomocy
2. Matka Boska Leśniowska
3. Matka Boska Częstochowska (szczególnie w nowej sukni)
4. Prosty, skromny wizerunek rozmodlonej Matki z dziecięciem na ręku zamieszczony przez Jadwigę w sąsiednim wątku - ale nijak nie pamiętam jaki tytuł nosi namalowana tam Matka Boża. Może ktoś wie ?
link do sąsiedniej dyskusji
[align=center]
Matka Boska Kościerska Królowa Rodzin [/align]
Matka Boska Ostrobramska
Matka Boska Podkamieńska
od dzieciństwa podobała mi się też Matka Boska stojąca na kuli ziemskiej - nie wiem czyjego autorstwa.
[align=center]
Matka Boska Nieustającej Pomocy[/align]
[align=center]bardzo piękna jest też tu[/align]
[align=center]
Matka Boska Leśniowska[/align]
[align=center]Matka Boska Częstochowska[/align][/align]
Matka Boska Słuchająca - w Kalwarii Pacławskiej koło Przemyśla
Matka Boża Pocieszenia w Leżajsku
[align=center]
Matka Boska Ostrobramska
Matka Boska Podkamieńska[/align]
Malutka, niepozorna, a taaaaką ma świątynię ;)
To miał być mój kolejny wpis.
Matka Boska z Guadelupe[/align]
Matka Boska Cygańska (do tej pory nie wiedziałam jaką nazwę nosi ten obraz) ale dla mnie jest przepiękny
prawdopodobnie najstarsza ikona Maryi, autorstwa św. Łukasza[/align]
źródło
[align=center]
Matka Boża Karmiąca[/align]
" MATKA BOSKA KARMIĄCA DZIECIĄTKO TO OBRAZ CHĘTNIE WIESZANY W KAŻDYM DOMU, GDYŻ ZWIASTUJE DOBROBYT I OBFITOŚĆ MATERIALNĄ."
obrazki: źródło:bigsmile:
http://www.modlang.ccsu.edu/mejia/hon230/B4images/Guadalupe.jpeg
To ma być kult Matki Bożej czy zaklepywanie sobie dobrobytu? Bo równie dobrze można sobie Demeter powiesić czy inszą Izis?:shocked:
Z tych względów chyba niektórzy boją się krzyże umieszczać na ścianach i załamują ręce jak ktoś sobie powiesi bo niby, że się sam prosi o cierpienie i w końcu się doigra.
http://piasek.katolicy.net/images/stories/roze/DSC_1022.jpg
[align=center]
Virgen de los desamparados, Valencia, Hiszpania
[/align]
Miałam przyjemność uczestniczyć kiedyś w procesji ku Jej czci, imponujące:
układany z kwiatów płaszcz (kwiaty niosą procesyjnie ludzie z okolicznych wiosek i dzielnic, ubrani w tradycyjne stroje, orkiestra, śpiewy itp.)
płatki róż rzucane z okien:
każdy dotknąć chce figury: