Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!
Składniki
2 szkl maki
1 szkl soli
2 szkl cieplej wody
2 lyzki oleju
1 lyzka kwasku cytrynowego
Wymieszac w garnku.Podgrzewac na malym ogniu, nieprzerywajac
mieszania.
Najlepiej mieszac drewniana lyzka albo trzepaczka.
Masa powinna wyraznie zgęstnieć. Będzie gotowa kiedy uzyska
konsystencje puree zmieniaczanego a urwany kawalek nie będzie kleil się do
palcow.
Pozostawic do ostygniecia.
Ciepla ciastoline wyrabiac na stolnicy. Im dłużej, tym
będzie bardziej elastyczna(3-5 min)
Podzielic, dodac barwniki (szczyptę!). Przechowywac w
szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Komentarz
myślisz że potem można ją wysuszyć na twardo? żeby była trwała?
myślałam że może to będzie coś ulepszone, w sensie gładsze i lepsze do detali:)
i jak zrobił już ktoś coś? pięknie proszę o jakieś zdjęcia
Podgrzewamy w garnku 1 szklankę wody z 2 szklankami czystego
i
przesianego piasku, dodajemy 1 szklankę mąkę ziemniaczanej i mieszamy do
uzyskania jednolitej masy. Studzimy i barwimy barwnikami spożywczymi.
Masa
solno – kukurydziana
2 szklanki soli rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i
zagotowujemy. Następnie
mieszamy 1 szklankę skrobi kukurydzianej z 1 szklanką wody i wlewamy do
roztworu z soli. Porządnie mieszamy, dzielimy na części i barwimy.
Masa
plastyczna do zjedzenia
Mieszamy dokładnie 1 filiżankę masła orzechowego z 2
filiżankami mleka w
proszku i 1 filiżanką miodu. Gdyby masa była za rzadka dodajemy więcej mleka w
proszku.
Tani interes, a zabawy tyyyyle!
jest taki upał, że moje dzieci nie wykazują zainteresowania wysuwaniem nosa z domu.... własnie siedzą na zimnej podłodze i ciastolinują:D
może wam się przyda na to beznadziejnie długie popołudnie
Po masie z maki ziemniaczanej i odzywki kolej na inną masę.
A moga byc takie w zelu, czy raczej te w granulkach do jajek lepsze beda?