Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

18911131445

Komentarz

  • szukam przepisu na ciasto drożdżowe które mogę zrobić teraz i przez noc urośnie a rano upiekę

    tylko nie mam ani mleka ani jajek ;)
    da się?
  • Ja drożdżowe zawsże robię na wodzie, więc problem mleka odpada.
    Tylko nie wiem czy bez jaj wyjdzie...

    http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2013/10/rogaliki-drozdzowe-bez-jajek.html tu przepis bez jaj i podobno wychodzi
  • kalarepa.

    cóż można z niej uczynić i jak...?:>
  • W kostkę do zupy jarzynowej albo obrać i w plasterkach na surowo. Kalarepa, czyli po śląsku oberiba, jest bardzo smaczna.
  • Jarzynowa w składzie np. ziemniaki, marchewka, kalarepa, liście jarmużu, pietruszka.
  • Za moją przyjaciółka Gawronem z Zaszafia, polecam i cytuję:

    7 młodych kalarepek
    łyżka masła
    2 pęczki koperku
    odrobina soli
    odrobina cukru

    ---

    kalarepkę obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Masło włożyć do rondelka i na bardzo małym ogniu roztopić. Kalarepkę wrzucać od razu, ale pierwszą warstwę od razu posolić, a potem, dorzucając kolejne - mieszać. Na bardzo małym ogniu kalarepka będzie się dusić i puszczać soki. Jak będzie całkiem miękka, dodać cukier (mniej niż łyżeczkę od herbaty), a na samym końcu posiekane piórka koperku i dobrze wymieszać. Gotowe. Lekkie, pyszne, i w ogóle... polecam!
  • Ja kalarepkę lubię najbardziej na surowo :) Można dodawać do sałatek, zup, zapiekanek wszelkiego rodzaju, startą na tarce dodać do kotlecików warzywnych (np. z kalafiora), ostatnio wymyśliłam, żeby cienkie plasterki kalarepy zapanierować i usmażyć, ale jeszcze nie próbowałam ;)
  • @Marcelina - liście kalarepy też można dodać do zupy - moja mama tak robi.
  • @Dorotak można w słupki pokroić i z dipem jeść, pychota
  • Kalarepkę cieniutko poszatkować, koperek, olej, odrobina cukru, sól, pieprz, trochę balsamico lub soku z cytryny. Zajadać, pychota, u nas już cała z ogródka wyjedzona.
  • ja to bym się do Ciebie chętnie po sąsiedzku na jakieś warsztaty gotowania zapisała
  • edytowano czerwiec 2014
    @Dorotak - Ja kalarepę dusze z rzodkiewką wg przepisu AniD
  • Ja czasem robie gotowana kalerepke z marchewka w stylu marchewka z groszkiem.
  • edytowano czerwiec 2014

    Ugotowaną jak kalafior z bułką tartą i masełkiem.

     

  • no i klops. Jedna kalarepka a tyle pomysłów:D
    Muszę się zdecydować, a nastęonym wrazem wziąć więcej...;-)

    @Aneczka08, a jakie dipy robisz?:>

    w ogóle, jak ja lubię sezon warzywny... fasolka, kalafor, świeże ziemniaczki, koperek...nam tam nic więcej na obiad nie potrzeba:D
  • kalarepka na surowo - smak dziecinstwa. Obieralam jak jablko i cala zjadalam:)
  • @Dorotak - głównie czosnkowy bo uwielbiamy 0 śmietana albo serek do tego łyżka majonezu, sól, czosnek, można dać zioła jakie kto lubi i już
  • Kalarepka na surowo.
    Kalarepka na surowo z sosami jak Aneczka pisala. U nas sos, to jogurt albo smietana troche czosnku i pieprzu.

    Znalazlam kiedys przepis na placki z kalarepy i pewnego dnia zrobie.

    Sciera sie kalarepke na tarce, dodaje maki i formuje placki i smazy.

    Generalnie Dorotak jedna kalarepke, to sobie na surowo zjedzcie.
  • ta dzis do kolacji na surowo zaserwuje, a jak zasmakuje, to w przyszlym tygodniu jak pojade na targ... :-D
  • Wariatka! :P
  • a ktoś ma jakiś przepis na ciasto na zimno najlepiej w tortownicy - na niedzielę potrzebuję zrobić
  • @Aneczka08, ciasto obłędne w smaku i bardzo, bardzo trujące, na zimno, w tortownicy:

    Sernik na zimno, podaję przepis Papierowych Nożyczek, z Ekotopiku, sama go lekko zmodyfikowałam, tzn. zmieliłam dwie paczki sucharków Pano z Biedronki, co dało 40g więcej niż w przepisie, oraz użyłam mniej cukru i tak było słodko, ale pysznie:


    spód: 200 g sucharków i 400 g kremu czekoladowego w stylu nutelli - sucharki zmiażdzyc na pył (polecam w tym celu maszynkę do mięsa), wymieszac z kremem, wylozyc blaszkę (a blaszkę wcześniej papierem), podociskac mocno i wstawic do lodówki

    środek: 1 kg twarogu sernikowego mielonego, 200 ml śmietanki 30%, biała czekolada, cukier waniliowy, 1/2 - 3/4 szkl cukru do smaku, 3 łyżki żelatyny
    śmietanę podgrzac ale bez gotowania, rozpuscic w niej bialą czekoladę i żelatynę, całość powoli wlewać do sera zmiksowanego z cukrem i miksować - wylać na sucharkowy spód i znowu do lodówki

    góra: paczka malin lub truskawek (mogą być mrożone), pół szkl cukru, 2 galaretki (odpowiednio malinowe lub truskawkowe)
    owoce opcjonalnie najpierw rozmrozić, zasypac cukrem, galaretki rozpuścic w połowie ilości wody podanej na opakowaniu - dodać owoce, zmiksować na mus - ostudzić i wylać go na tężejący ser i całość przetrzymać co najmniej kilka godzin (noc) w lodówce.
  • u nas wystąpiło w roli tortu urodzinowego Zosi i prawie wszystkie ludki prosiły o dokładkę :)
  • o super mi się podoba ten przepis i co więcej mam białą czekoladę bo mąż krew oddawał:-)

    jakoś oglądałam przepisy na serniki na zimno w necie i nic mnie nie porwało a ten i owszem.
    Tylko spód sobie zmodyfikuję i dam biszkopty albo bez spodu zrobię.

    DZIĘKUJĘ!!!
  • Gotowanie kalarepy , uważam za profanacje tego bardzo krótkiego sezonowego żywota warzywa :)
  • weź sucharki, ten spód jest najlepszy, cudownie chrupiący! 
  • @skatarzyna, czemu mi to robisz?


    @MamaMika, mówiłaś coś o torcie...? co Ty na to?:D
  • a nutellę da się czymś zastąpić?:-)
  • @Aneczka08 spody do ciast na zimno można też tak robić, że herbatniki/ciasteczka/krakersy pomiażdżone można zalać roztopionym masłem i dać do lodówki - po godzinie, dwóch zastyga i normalnie się potem  to kroi :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.