@Aneczka08, ciasto obłędne w smaku i bardzo, bardzo trujące, na zimno, w tortownicy:
Sernik na zimno, podaję przepis Papierowych Nożyczek, z Ekotopiku, sama go lekko zmodyfikowałam, tzn. zmieliłam dwie paczki sucharków Pano z Biedronki, co dało 40g więcej niż w przepisie, oraz użyłam mniej cukru i tak było słodko, ale pysznie:
spód: 200 g sucharków i 400 g kremu czekoladowego w stylu nutelli - sucharki zmiażdzyc na pył (polecam w tym celu maszynkę do mięsa), wymieszac z kremem, wylozyc blaszkę (a blaszkę wcześniej papierem), podociskac mocno i wstawic do lodówki
środek: 1 kg twarogu sernikowego mielonego, 200 ml śmietanki 30%, biała czekolada, cukier waniliowy, 1/2 - 3/4 szkl cukru do smaku, 3 łyżki żelatyny śmietanę podgrzac ale bez gotowania, rozpuscic w niej bialą czekoladę i żelatynę, całość powoli wlewać do sera zmiksowanego z cukrem i miksować - wylać na sucharkowy spód i znowu do lodówki
góra: paczka malin lub truskawek (mogą być mrożone), pół szkl cukru, 2 galaretki (odpowiednio malinowe lub truskawkowe) owoce opcjonalnie najpierw rozmrozić, zasypac cukrem, galaretki rozpuścic w połowie ilości wody podanej na opakowaniu - dodać owoce, zmiksować na mus - ostudzić i wylać go na tężejący ser i całość przetrzymać co najmniej kilka godzin (noc) w lodówce.
o super mi się podoba ten przepis i co więcej mam białą czekoladę bo mąż krew oddawał:-)
jakoś oglądałam przepisy na serniki na zimno w necie i nic mnie nie porwało a ten i owszem. Tylko spód sobie zmodyfikuję i dam biszkopty albo bez spodu zrobię.
@Aneczka08 spody do ciast na zimno można też tak robić, że herbatniki/ciasteczka/krakersy pomiażdżone można zalać roztopionym masłem i dać do lodówki - po godzinie, dwóch zastyga i normalnie się potem to kroi
Mam 100 jajek. Nie mam za to pomysłu na hurtowe ich wykorzystanie. Muszę zużyć w miarę szybko, bo niedługo znów dostanę większą ilość. Acha, jajka pochodzą od przeszczęśliwych wiejskich kurek
Komentarz
Ugotowaną jak kalafior z bułką tartą i masełkiem.
Kalarepka na surowo z sosami jak Aneczka pisala. U nas sos, to jogurt albo smietana troche czosnku i pieprzu.
Znalazlam kiedys przepis na placki z kalarepy i pewnego dnia zrobie.
Sciera sie kalarepke na tarce, dodaje maki i formuje placki i smazy.
Generalnie Dorotak jedna kalarepke, to sobie na surowo zjedzcie.
Sernik na zimno, podaję przepis Papierowych Nożyczek, z Ekotopiku, sama go lekko zmodyfikowałam, tzn. zmieliłam dwie paczki sucharków Pano z Biedronki, co dało 40g więcej niż w przepisie, oraz użyłam mniej cukru i tak było słodko, ale pysznie:
spód: 200 g sucharków i 400 g kremu czekoladowego w stylu nutelli - sucharki zmiażdzyc na pył (polecam w tym celu maszynkę do mięsa), wymieszac z kremem, wylozyc blaszkę (a blaszkę wcześniej papierem), podociskac mocno i wstawic do lodówki
środek: 1 kg twarogu sernikowego mielonego, 200 ml śmietanki 30%, biała czekolada, cukier waniliowy, 1/2 - 3/4 szkl cukru do smaku, 3 łyżki żelatyny
śmietanę podgrzac ale bez gotowania, rozpuscic w niej bialą czekoladę i żelatynę, całość powoli wlewać do sera zmiksowanego z cukrem i miksować - wylać na sucharkowy spód i znowu do lodówki
góra: paczka malin lub truskawek (mogą być mrożone), pół szkl cukru, 2 galaretki (odpowiednio malinowe lub truskawkowe)
owoce opcjonalnie najpierw rozmrozić, zasypac cukrem, galaretki rozpuścic w połowie ilości wody podanej na opakowaniu - dodać owoce, zmiksować na mus - ostudzić i wylać go na tężejący ser i całość przetrzymać co najmniej kilka godzin (noc) w lodówce.
jakoś oglądałam przepisy na serniki na zimno w necie i nic mnie nie porwało a ten i owszem.
Tylko spód sobie zmodyfikuję i dam biszkopty albo bez spodu zrobię.
DZIĘKUJĘ!!!
ja robiłam z jakieś podróby z biedry, gdybym robiła dla wlasnych dzieci, to bym kombinowała krem sama
sama krem jakbyś robiła?