papryka obsmażyć i do gara i trochę gotować doprawić ,
jeśli ktoś lubi z wędliną to można dodać
cukinię podsmażam z cebulą, marchewką, pietruszką , pomidorami ( wszystko wcześniej kroję ) gotuję lane kluski ; wrzucam do dobrze odparowanych warzyw, podsmażam czasem dodaje to tego rybę wcześniej upieczoną w folii ( filet z miruny) lub mięso
zupę z kabaczka robiłam w zeszłym roku - dusiłam pokrojonego kabaczka, cebulę, pomidory - miksowałam , dodawałam serek topiony i robiłam do tego grzanki
jeszcze nadziewałam kabaczek rozkrojony na pół mielonym mięsem - dobrze doprawionym 9 z natką pietruszki , podlewałam w naczyniu żaroodpornym woda i piekłam
i jedliśmy to z jaglonezem - majonezem z kaszy jaglanej
placki z cukini i jabłek- cukinię ścieram na dużych oczkach tarki, do tego jabłka starte w ten sam sposób, mąka, jajko (niekoniecznie ), cynamon, cukier lub miód, jeśli jabłka mało słodkie, albo rozgnieciony banan. Smażyć na patelni albo piec w piekarniku.
Olesia ja również robię sos słodko- kwaśny tylko daję nie 3 cukinie ale 3 kg cukini tylko nie pamiętam czy daję olej. Sos przyprawiam carry i pieprzem Cayene, po dodaniu koncentratu gotuję a po zdjęciu z ognia dodaję kukurydzę z puszki, Jest naprawdę super.
@Olesia jak masz tak dużo cukinii to odwiedzę Cię , na mojej glinie wszystko karłowacieje i jak sąsiadka mówi nawet kretów nie ma na naszym dziadostwie
@Olesia w tym roku zrobiłam sałatkę do słoików na zimę z Cukini i ogórków, w tamtym roku robiłam sałatkę warzywną do słoików na zimę chyba z przepisu @Celinka wyszła super. A jak zabraknie Ci słoików to kilkoma litrowymi mogę poratować Cię- dostałam karton
@Olesia we wtorek będę u Agi w Pruszczu wezmę telefon i na pewno zameldujemy się u Ciebie jeszcze w tym tygodniu- będę z moimi dziewczynami, moja Zuzia pobawi się z Twoją. pa
Sezon kabaczkowy otwarty! Dzis na lojalnym targu kupiłam pierwsze młode kabaczki. Od teraz do późnego października dzień bez kabaczka to dzień stracony.
Ja robulam placki ziemniaczano-cukiniowe, dzieciom powiedzialam, ze to ziemniaczane Cukinia starta na grubych oczkach, ziemniaki na drobniejszych, odstawione do odciekniecia na pół godziny, wymieszane z jajkiem,, sól i troche maki - im mniej odciekniette tym wiecej. Na jedna niedurza cukinię dodalam z 8 nieduzych ziemniaków. Jesli cukinie sie obierze ze skóry, to w ogóle nie widac, ze placki sa z cukinią (ja nei obralam i tez nei robili dochodzenia, co to takie zielone w plackach), smazylam jak placki, do tego dzem lub cukierrrrr
Na jedną średnią cukinię pół dużej papryki, albo jedną małą, pokroić jak kto lubi, poddusić pod przykryciem na oliwie z masełkiem, posolić popieprzyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jak zmięknie pokruszyć trochę fety i poczekać, aż się rozpuści. Wpałaszowałam sama całą porcję na śniadanie:\">
A kojarzycie może takie cukiniowo-jaglankowe muffinki? Od zeszłego roku szukam przepisu i nie mogę znaleźć, a wydaje mi się, że ktoś z forum linkował...
Komentarz
pomidory,
gotuję lane kluski ; wrzucam do dobrze odparowanych warzyw, podsmażam
czasem dodaje to tego rybę wcześniej upieczoną w folii ( filet z miruny) lub mięso
i jedliśmy to z jaglonezem - majonezem z kaszy jaglanej
http://wielodzietni.org/discussion/15708/cukinie-duzo-cukinii-/p1
http://wielodzietni.org/discussion/19018/cukinia/p1
@Olesia jak masz tak dużo cukinii to odwiedzę Cię
, na mojej glinie wszystko karłowacieje i jak sąsiadka mówi nawet kretów nie ma na naszym dziadostwie
Od teraz do późnego października dzień bez kabaczka to dzień stracony.