szpinak z czosnkiem w garnuszku na małej ilości oleju + sól + pieprz - po jakimś czasie dodaje trochę 30% procentowej śmietanki z rozmieszanym żółtkiem - tym nadziewam makaron cannelloni i zapiekam w sosie pomidorowym i pod beszamelem
super dziękuję nigdy tego dania nie robiłam ale gdzieś mąż jadł i mu bardzo smakowało kazałam mu więc wczoraj kupić pietruszkę to kupił natkę zamiast korzenia ehhhhhhhh
Dzis byly golabki, wiec pozostal wywar, resztki kapusty, cebuli, jakis golabek co sie rozsypal. Wyjmuje listek, ziele i co tam jeszcze twardego jest, blenderuje, ale tylko z grubsza. Czasem dodaje jeszcze kapusty i miesa mielonego. Wsypuje soczewice, nieco przecieru pomidor, troche orientalnych przypraw i jest super zupa. :-)
Kuskusu nie robię raczej, ale np. ryż, czy jaglaną można fajnie doprawić curry albo kurkumą (do ugotowanych dodać trochę przypraw i tłuszczu jakiegoś - np. oliwy i wymieszać, bądź trochę nawet na patelni podsmażyć).
Jaglaną też się bardzo szybko robi Podprażasz suchą chwilę w garnku, aż zacznie przyjemnie pachnieć, zalewasz wodą w ilości 2,5 raza objętość kaszy (jak chcesz sypką), lub więcej (wtedy bardziej rozklejona), trochę soli, oliwy, przykrywasz i na bardzo małym ogniu, nie mieszając gotujesz ok. 20 min. To taka wersja saute. A jak już pierwszy raz ugotujesz, to poszukaj przepisów, co można z takiej ugotowanej kaszy zrobić - właściwie wszystko poza kiełbasą
Jaglanka duszona z warzywami (ja mogę z samym porem tylko), doprawiona ziołami i na pikantno, z odrobiną przecieru pomidorowego ma wszystkie kuskusy pod sobą. I szefów wszystkich kuskusowych szefów. O!
Komentarz
ale nie solony, taki do smażenia
nigdy tego dania nie robiłam ale gdzieś mąż jadł i mu bardzo smakowało
kazałam mu więc wczoraj kupić pietruszkę to kupił natkę zamiast korzenia
ehhhhhhhh
czytałam kiedyś ale jakoś mi nie pasowało smażyć rybę i potem ją octem zalać hehe
ryż ? ziemniaki? chleb?
jaglanka ?
Dzis byly golabki, wiec pozostal wywar, resztki kapusty, cebuli, jakis golabek co sie rozsypal. Wyjmuje listek, ziele i co tam jeszcze twardego jest, blenderuje, ale tylko z grubsza. Czasem dodaje jeszcze kapusty i miesa mielonego. Wsypuje soczewice, nieco przecieru pomidor, troche orientalnych przypraw i jest super zupa. :-)
będzie zdrowiej i smaczniej