Od jakiegoś czasu wpadają w moje ręce informacje na temat zdrowotnych właściwości octu jabłkowego.
W necie nie ma tylu informacji, które negowałyby ów specyfik. Podobno picie octu w pewnych proporcjach jest zalecane kobietom w ciąży.
Co o tym sądzicie, stosujecie?
Komentarz
nie pijam
nawet zakupiłam 2 butelki do zapraw
ale i tak na spirytusowym zrobiłam m.in. paprykę
dla zdrowia to do potraw używaj sok z cytryny
@Basja podaj przepis
Zrobiłam TAK
Albo się zainspiruj TU
Zaskoczył mnie bardzo pozytywnie
. Już normalna woda mi nie smakuje
zaczęłam w poprzedniej ciąży, przy kłopotach z zylakami, bo rozzedza krew. No i alkalizuje organizm.
kontynuuje nadal i w międzyczasie karmilam i teraz kolejne pod sercem... Polecam.
@iwaslim a w jakich proporcjach spożywasz?
Moja kolejna jablkowa ciąża.
Właśnie szklana na noc naszykowana.
na dużą szklankę, to na oko, może łyżka stołowa? mniej może? Każdy ma swój "próg"
może to i bezgluten, ale ta ciąża bez mdłości i takich tam uciążliwości jak zgaga przebiega
Coraz lepiej mi idzie z każdą ciążą
https://marketbio.pl/voelkel-niefiltrowany-ocet-jablkowy-bio-750-ml.html?gclid=CjwKCAjw97P5BRBQEiwAGflV6TZMzf4xXlvDfq6cNvQyYllkAI8NR6MS21TL4xdxLhhMZrd-UccjzxoCyloQAvD_BwE
Nie doczytałam tylko, że to z jakichś upraw biodynamicznych. Jak bym wcześniej doczytała, to bym chyba inny zamówiła.
To chyba dobrze, że uprawa biodynamiczna. Dlaczego Ci się nie podoba?
@mamaw, a możesz podać producenta?
Z ciekawości, czy wasze kupne octy niepasteryzowane mają taki kożuszek na wierzchu?
@Małgorzata32, głównie dlatego, że dobry ocet ponoć wymaga długiego czasu dojrzewania. A jak kupisz, to możesz zacząć używać bez czekania.
Niektóre mają po 2 lata.
Najlepsze są z jabłek różnych gatunków.
Sukcesywnie tworzę nowe wykorzystując np obierki.
Ostatnio odkryłam nad rzeką dziką jabłoń. Mam zamiar użyć jej owoców.