[cite] juka:[/cite]kaszubi robią wyśmienite śledziowe danie obiadowe - zwykłe matiasy skropione octem, wymieszane z cebulką, jabłkiem lub kiszonym ogórkiem, zalane śmietaną, podawane z gorącymi ziemniakami w mundurkach
nazywa się toto "pulci ze sledzmi", a moje dzieci mówią kaszubski obiad :crazy:
No właśnie, to taki smak jak moje śledzie w śmietanie (zamiast octu dodaję musztardy), tylko nigdy nie podawałam z gorącymi ziemniaczkami.
jeśli ktoś lubi smak słodko-kwaśny mogę podrzucić przepis na rybę w brzoskwiniach
dziś moja mama przywiozła mi ten przepis i od razu zrobiła(mam jutro spotkanie przedwigilijne przyjaciół ze studiów)
potrawa wygląda podobnie do ryby po grecku(mniam...), ale ma bardziej wyrazisty smak (prayboy woli)
Kiedys jadlam sledzie ze cebulka i sliwka- byly pyszne... Niestety nie wiem nawet jak sie nazywaly. Moze ktos dysponuje podobnym przepisem? Bede wdzieczna...
I jeszcze przydal by sie sprawdzony przepis na rybe "po grecku". Bo spotkalam rozne jej wersje.
I jeszcze jedno pytanko-tez kulinarne, choc nie dotyczace sledzi...
Czy ktos z Was robil moze makowce z gotowa masa makowa? Niestety nie spotkalam w tutejszych sklepach maku. Za to znalazlam puszke owej masy. Czy trzeba ja jakos doprawiac?
Przepraszam, że tak późno, ale mieliśmy cykl spotkań "przedwigilijnych" i urodzinowych... może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu w tym roku
Ryba w brzoskwiniach
2 kg filetów z ryby (ja biorę mintaja, ale może być np.sola)
4 duże cebule
puszka brzoskwiń
sloik papryki marynowanej ok.1/2 litra
3-4 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące, jajku i powtórnie w mące, usmażyć, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę i brzoskwinie pokrojone w plasterki. Dodać ketchup i koncentrat, zalać odmierzoną zalewą z papryki (1/4 szklanki) i dolać soku z brzoskwiń (1/2 szklanki).
Wszystko razem dusić 3-4 minuty.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę owocowo-warzywną, poukładać kawałki ryby, wyłożyć resztę warzyw.
Ryba najlepsza jest na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku.
Sylwunia, witaj w klubie... chodzi za mną śledzik od tygodnia i jakoś się zebrać nie mogę, żeby zanabyć i przygotować. Już nawet chciałam kupić tzw. salsę w sklepie, ale mąż mnie wyśmiał.
@Cart&Pud jak długo mogą leżeć te śledzie czosnkowe ,żeby się nie zepsuły chciałam je zrobić wcześniej i nie wiem kiedy żeby w wigilię były dobre nie zepsuły się
Komentarz
No właśnie, to taki smak jak moje śledzie w śmietanie (zamiast octu dodaję musztardy), tylko nigdy nie podawałam z gorącymi ziemniaczkami.
dzięki, za przepis, tylko po co te śledzie
dla mnie za skomplikowane
Bez śledzi też jest dobre, na przykład do frytek, albo pieczonych ziemniaczków.:thumbup:
dziś moja mama przywiozła mi ten przepis i od razu zrobiła(mam jutro spotkanie przedwigilijne przyjaciół ze studiów)
potrawa wygląda podobnie do ryby po grecku(mniam...), ale ma bardziej wyrazisty smak (prayboy woli)
a śledź "pod pierzynką"pychotka :jumping:
Wszystko Ci się kojarzy...
Od razu mi się przypomina pewne
Dwanaście butelek...
I jeszcze przydal by sie sprawdzony przepis na rybe "po grecku". Bo spotkalam rozne jej wersje.
I jeszcze jedno pytanko-tez kulinarne, choc nie dotyczace sledzi...
Czy ktos z Was robil moze makowce z gotowa masa makowa? Niestety nie spotkalam w tutejszych sklepach maku. Za to znalazlam puszke owej masy. Czy trzeba ja jakos doprawiac?
Ryba w brzoskwiniach
2 kg filetów z ryby (ja biorę mintaja, ale może być np.sola)
4 duże cebule
puszka brzoskwiń
sloik papryki marynowanej ok.1/2 litra
3-4 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące, jajku i powtórnie w mące, usmażyć, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę i brzoskwinie pokrojone w plasterki. Dodać ketchup i koncentrat, zalać odmierzoną zalewą z papryki (1/4 szklanki) i dolać soku z brzoskwiń (1/2 szklanki).
Wszystko razem dusić 3-4 minuty.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę owocowo-warzywną, poukładać kawałki ryby, wyłożyć resztę warzyw.
Ryba najlepsza jest na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku.
Sprawdzony (na 6 osób)
*400 filetów z ryby
* 0.5 szkl. mąki
* o.5 szkl. oleju
* 3 duże marchewki
* 3 cebule
* natka pietruszki
* 1 szkl. przecieru pomidorowego
* 1 szkl. bulionu
* przyprawy (liść laurowy, ziele ang., 1 goździk, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, cukier, sok z cytryny)
* może być szczypiorek
1.Filety pokroić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, skropić cytryną, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na gorącym oleju
2. Obrane marchewki zetrzeć na tarce
3. Pokroić cebule, natkę
4. Wszystkie warzywa włożyć do rondla z 3,4 łyżkami oleju, podsmażyć 10-15 min.
5. Dodać do rondla przecier pomid., liść laurowy, ziele ang, goździk, 3-4 ziarna pieprzu, popieprzyć dusić 15-20 min.
6. Dodać sok z cytryny, bulion, do smaku sól, cukier, wymieszać, zostawić do ostygnięcia,
7. Zalać marynatą usmażone ryby, odstawić na 20 min.
8. Posypać natką, lub szczypiorkiem