@Cart&Pud jak długo mogą leżeć te śledzie czosnkowe ,żeby się nie zepsuły chciałam je zrobić wcześniej i nie wiem kiedy żeby w wigilię były dobre nie zepsuły się
Robię po sułtańsku i po tatarsku. W tym roku pierwszy raz zrobię też solone z czosnkiem i majerankiem wg przepisu @nowej. Tradycyjnie z cebulką i w oleju także. Lubimy śledzie bardzo.
A u mnie tylko ja śledziowa jestem ale w tym roku przyjeżdża teść z odsieczą i tak się zastanawiam co oprócz klasyki przygotować... U mnie początek 9 miesiąca więc ostatnia szansa na śledzie.
@Olesia ,tylko na próbę zrób trochę tak jak ja z tymi po sułtańsku zrobiłam trochę posmakowały i będę robić wiecej ,a dobre są też te z przepisu Cart&Pud
ja robię z cebulką deliaktnie podduszoną oraz marynowanymi posiekanymi grzybkami (typu gąski lub turki - a nie podgrzybki, chodzi o to by nie były w glutowatym occie) ukąldam warstwami, cebulka posiekane grzybki śledzie itd, kończe cebulką z grzybkami, do słoika dolewam też 1-2 łyżki octu z grzybków
A ja Wam powiem ze nigdy śledzi nie robiłam- pierwszy raz w tym roku, znalazłam przepis na kwestii smaku- śledzie z suszona śliwką orzechami włoskimi cebula i olejem lnianym- i muszę powiedzieć ze lepszych nie jadłam! Zachwycam sie przy każdym kęsie!
@nowa, bardzo Cię przepraszam, ale nie widziałam Twojego wpisu aż do teraz. Niniejszym informuję, że śledzie czosnkowe można zrobić wcześniej, około tygodnia wytrzymują. Dłużej może też, ale nie dane mi było nigdy do tej chwili dotrwać, bo znikały wcześniej.
Komentarz
W połączeniu z wata cukrowa
Ale nie polecam
Jednak tradycyjny lepiej sie przyjmie
zrobiłam te na próbę, mniaaaaam! nastawiam większą porcję na święta.
ukąldam warstwami, cebulka posiekane grzybki śledzie itd, kończe cebulką z grzybkami, do słoika dolewam też 1-2 łyżki octu z grzybków
Jak ja bym chciała lubić śledzie
Niniejszym informuję, że śledzie czosnkowe można zrobić wcześniej, około tygodnia wytrzymują. Dłużej może też, ale nie dane mi było nigdy do tej chwili dotrwać, bo znikały wcześniej.
Taki mam pomysł, by kilka rodzajów zrobić, więc wyciągam wątek.
świeże?
wędzone?
solone?