Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Menu piątkowe

Za dwa tygodnie Chrzest Św. naszej Emilki, a że goście przyjadą z daleka tobędę ich podejmować już w piątek wieczorem kolacją i tu pojawia się problem bo jakoś nie mam pomysłu na piątkową kolację. Ja należę do mięsożerców i bardziej wyszukane potrawy postne są mi obce ;) proszę więc o wsparcie pomysłami.

Komentarz

  • Na chrzcinach A ostatnio hitem był banał - ugotowane brokuły, kalafior i brukselki, zapieczone z beszamelem i serem.
  • Ryba po grecku, śledzie w różnych odslonach? Naleśniki z grzybami i barszcz?
  • Rzeczywiście naleśniki byłyby fajnym rozwiązaniem. Moze czesc z grzybami a czesc ze szpinakiem?
  • Dodatkowy atut to ten, że można wcześniej przygotować, później tylko odgrzac/odsmazyc. Różne farsze to dobry pomysł:)
  • salatka warzywna

    pierogi, ale raczej takie wymyslne: ravioli na przyklad

    pasztet warzywny
  • sałatka z soczewicy, śledzie pod pierzynką
  • o śledziach jest tu kilka wątków
  • Kolację będę przygotowywać mając na stanie 2latka i niemowlę dlatego musze wykombinować cos smacznego i mało czasochłonnego.
  • Barszcz z pasztecikami , można wczesniej zrobić i odgrzać
    Z krokietami , uszkami, naleśnikami itp
    Tarty z nadzieniem warzywnym
    Gołąbki z kasza i grzybami
  • ryby smazone tez sa ok: losos, sandacz, pstrag, dorsz, zesmazyc, do formy zarodpornej i niech sobie siedza, az goscie przyjda.

    nalesniki, mozna z nich zrobic pietrowy tort, ale nie robilam nigdy

    nalesniki ze szpinakiem + feta do szpinaku i troche fety na nalesnik: farsz ladujemy do nalesnika, a na wierzch feta, zapiekamy, przepyszne.
    fete mozna zoltym zastapic.
  • jaja faszerowane: majonez, zoltko jaja i losos wedzony.

    pasty do kanapek: soczewicowa, jajeczna, rybna, do tego swiezy chleb czy bagietka, warzywa w slupki i gotowe.


    zupa krem: wybor zalezy od Ciebie.
  • Podpieram co pisala @MonikaN: nalesniki nadziewane szpinakiem oraz lososiem wedzonym.
    Dzieci uwielbiaja, maz tez. =P~
  • @Isako ten farsz z łososiem wędzonym jaki ma skład? Czy takie naleśniki smaczniejsze sa na ciepło czy na zimno? Bo przyznam się, że z łososiem naleśników nie jadłam.
  • Był wątek piątkowa kolacja szukaj w dziale kuchnia, dużo fajnych pomysłów.
  • Zupa krem- robi się błyskawicznie a smakuje wykwintnie.
    Może być warzywna, brokułowa, krem z selera, krem z zielonego groszku - cokolwiek masz pod ręką.

    Wrzucasz grubo krojone warzywa do wody, dodajesz przypraw i odrobinę oliwy, gotujesz. Jak zmiękną to miksujesz żyrafą i masz gotowe.

    Do tego można dać grzanki lub groszek ptysiowy, ser pleśniowy lub kozi na posypkę na wierzch jak kto lubi, my jeszcze robimy harissę (ostra mieszanka przypraw) i każdy sobie przy stole komponuje swój smak.
  • Coś z wigilijnych? kulebiak, złota rybka https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/ryba-w-ciescie-7668.html albo farsz grzybowy (może być pierczarkowy) zawinąć w gotowe ciasto francuskie, jak roladę, pokroić w plastry i zapiec takie spiralki.
  • Ja bardzo polecam wytrawne tarty - robiłam na roczek B. na sobotę ostatnio. Zrobiłam dzień wcześniej wieczorem i podgrzałam następnego dnia w piekarniku. Nic nie straciły na smaku. Ja dodatkowo robiłam na spodzie z gotowego ciasta francuskiego, więc było naprawdę ekspresowo. Jedną robiłam z serami i suszonymi pomidorami - trzy rodzaje sera (mozzarella, pleśniowy i jakiś twardy o wyrazistym smaku - ja miałam coś w typie Bursztyna). Druga była z porami, cebulą i szynką - ale kiedyś robiłam podobny zestaw bez szynki, za to z pieczarkami. I to wszystko zalewałam masą jogurtowo-jajeczną doprawioną solą i pieprzem. I do piekarnika na 200 stopni na 30-35 minut. Bardzo smaczne, sycące danie.
  • @Megan, na nalesniku dajesz plasterek wedonego lososia (lub dwa dla lakomczuchow) smarujesz masa szpinakowo serowa (moze byc serek typu Kiri lub taki czosnkowy).
    Zawijasz nalesnika.
    Mozna zjesc na zimno, lub na cieplo.
  • Polecam mniej pracochlonna potrawe:

    http://www.poezja-smaku.pl/roladki-szpinakowe-z-lososiem/
    http://www.talerzpokus.tv/przepis/rolada_ze_szpinaku_z_lososiem.html

    Lubie tez rolade szppinakowa.
    Tylko ze ja bez maki, bez blendera oraz nie oddzielam bialek od zoltek.
    A podaje z sosem quarkowo musztardowym.

    (I dlatego w zamrazalce staram sie zawsze miec szpinak oraz wedzony losos.)

    Od paru miesiecy przeszlam na mniej toksyczna rybe i kupuje pstrag wedzony.
  • @Isako -wielkie dzięki. Zrobilam roladki z IIprzepisu i osiągnęłam oszałamiający sukces towarzyski ;). Zmodyfikowalam troszkę-serek zmieszalam z chrzanem, a na niego i jednocześnie pod łososia posypalam pieprzem cytrynowym zaś na łososia sypnęłam usiekanego koperku. Mając na uwadze info od przyjaciółki "jadlam...takie sobie, mdłe było" doprawiłam solidnie i ciasto szpinakowe i serek. Przyjaciółka"o rrrany jakie to pyszne".
    Następnym razem maznę jeszcze łososia warsewką serka, lepiej się sklei. Ja niestety nie próbowałam, okrrrutnie znielubilam łososia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.