Kuleczki kokosowe dla dzieci małych i dużych
szybkie, zdrowe i pyszne
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
10 + 5 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego
Kaszę delikatnie uprażyć, przelać wrzątkiem, odcedzić. Zalać 1 szklanką wrzątku, dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Trzymać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny i zapachem. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dag wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Ułożyć na talerzyku. Podawać od razu ciepłe lub schłodzone.
Komentarz
O zapasach kaszy jeglanej pisałam w innym wątku...
ps. Ta moja kasza jest normalna, z polskiego supermarketu. Napisałam błyskawiczna, bo się gotuje na pewno dużo krócej niż pół godziny.
Sprawdza się!
BEZY
Szklankę białek (z lodówki!) wlewamy do wysokiego garnka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno ręczną trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Wciąż ubijając, wsypujemy po trochu dwie szklanki drobnego kryształu lub cukru pudru. Po wsypaniu ostatniej porcji wlewamy łyżkę soku z cytryny i ubijamy, aż cukier się rozpuści (ok. 1 min).
Jeśli chcemy upiec blaty na tort, formujemy je bezpośrednio na dwóch blachach wyłożonych pergaminem do pieczenia, na którym obrysowaliśmy duży płaski talerz. Na każdy krąg wykładamy połowę masy bezowej i równo rozsmarowujemy ją łyżką. Jeśli pieczemy beziki, kładziemy je szprycą lub łyżką wprost na wyłożoną pergaminem blachę, zachowując duże odstępy, bo beziki urosną. Wstawiamy blachy do piekarnika nagrzanego do 120-140°C i pieczemy, a raczej suszymy bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż z wierzchu będzie zupełnie sucha, a wewnątrz pozostanie jeszcze miękka.
Kasza jaglana jest twarda, smaczniejsza jest ta nieco dłużej gotowana, czyli ok. 25-30 min. Podprażona kasza gotuje się szybciej. W przepisie podałam 30 min, bo większość ludzi kaszy nie praży, a do kuleczek powinna byc dobrze ugotowana i miękka kasza.
Do prosby o przepis na dobre (i delikatne!) kokosanki się podłączam. Robiłam niedawno, przepis był z dośc uznanego kulinarnego bloga, ale były takie sobie.
Malutkie bezy - chętnie, poproszę:bigsmile:
Ja właśnie wczoraj robiłam pączki i w przepisie były same żółtka więc został mi białek pełen garnuszek... to już wiem, co z nimi zrobię:dw:
I tak to kasza jaglana została wyparta przez trzy (niepełne) szklanki cukru