Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Potrawy do 10zł..

145679

Komentarz

  • Inna rzecz. Pyszne :p
    Podziękowali 1sylwia1974
  • @Bea da się odgrzać...ale jak ma leżakować dłużej, to ja wolę zamrozić i potem do gorącego piekarnika - wtedy są jak świeżo upieczone...jak leżą na wierzchu to lekko wysychają...może nakryć choć ściereczką, a przed jedzeniem na krótko do gorącego piekarnika, by nie zeschły
    Podziękowali 1Bea
  • Czy możecie mi dać przepis na szarlotkę na kruchym cieście? marze o takiej z cienkim spodem, z wielka warstwa jabłek kwaśnych i cieniutka góra. @Skatarzyna moze twoja Z ma w specjalnosciach taka? A jak nie cala szarlotkę to chodź przepis na najpyszniejsze kruche ciasto.
  • @sylwia1974 za to to ciasto niesłodzone REWELACYJNIE pasuje do strucli z makiem. Polukrować tylko trzeba
    Podziękowali 1sylwia1974
  • sylwia1974 powiedział(a):
    kika0 powiedział(a):
    @sylwia1974 mogłabyś napisać przepis na te paszteciki z pieczarkami?
    przepis na ciasto krucho - drożdżowe
    1 kg mąki
    2 kostki margaryny
    10 dag drożdży
    1,5 szk wody
    łyżeczka soli

    Składniki szybko zagnieść i włożyć do zamrażalnika na pół godziny

    ( to ciasto jest świetne na rogaliki na słodko, tylko wtedy zamiast wody można dać mąki, soli szczyptę i łyżkę cukru)

    Nadzienie...tu problem z ilością i proporcjami...podam tak mniej więcej:
    ok 70 dag pieczarek, 4- 5 sporych cebul, czubata łyżka majeranku, sól i pieprz wg uznania ( raczej nadzienie powinno mieć intensywny smak, bo w łagodnym cieście zginie jeśli będzie zbyt jałowe), można dodać odrobinę ostrej papryki, albo pieprz cayen.
    Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie. Pieczarki wypuszczą wodę, podsmażać do czasu aż woda odparuje i jeszcze chwilkę dłużej. Masę doprawić. Ja zaciągam ją też nieco wodą z mąką, by miała bardziej zwartą konsystencję ( nie wypływa podczas pieczenia z pasztecików) Po dolaniu wody z mąką zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy wbić 1-2 jajka.

    Nadzienia nie powinno zabraknąć, a jak zostanie nadaje się do pierogów, krokietów z ciasta naleśnikowego itp.

    Ciasto wyciągać z lodówki porcjami, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać dość cienko, ale nie tak cienko jak na pierogi. 
    Są dwa sposoby zawijania pasztecików. Albo z każdej porcji ciasta wałkuję koło, nakładam równomiernie warstwę farszu ( niezbyt grubo) i zwijam jak roladę. Potem kroję ukośnie na plastry ( jak makowiec) Warto posmarować jajkiem. 
    Potem na blaszkę i do pieca 180 st ok 15- 20 minut
    Drugi sposób bardziej czasochłonny, ale efekt elegancki.
    Wycinam prostokąty lub kwadraty ok 9X9cm ( ale to już dowolnie)
    smaruję ich środki farszem, tak by z każdej strony został margines ciasta. Po dwóch równoległych bokach zawijam zakładkę tak na ok cm, a resztę roluję w zgrabny pasztecik. Smaruję jajkiem, posypuję oregano, albo czarnuszką, albo sezamem. i do piekarnika j.w.
    Moja córka robiła ostatnio z zuchami paszteciki w kształcie pierogów - też fajnie wyszły ;)




    Odświeżyłam przepis. R e w e l k a jako strucla z twarogiem i krówką <3
    Podziękowali 1sylwia1974
  • dzięki @Bea ; ja na słodko też w wielu wersjach...ale i tak wolę z konkretem :)
    cieszę się że Wam smakuje
    Podziękowali 1Bea
  • Liście rzodkiewki używam jak sałatę
    Podziękowali 2madzikg Bea
  • Głąb z brokuła. W jakimś programu kulinarnym widziałam jak przyrządzano. Podobno wartościowszy niż różyczki
  • O ja robiłam chipsy z łodyg brokuła
    Podziękowali 1Bea
  • Czarny bez i pokrzywy to moja miłość
  • jukaa powiedział(a):
    Zupę i pesto z pokrzyw. Placki z kwiatu czarnego bzu. W ogole duzo chwastów jadam . Mirabelek nie lubię  :D

    przepisy podasz ? :)
  • miłym zaskoczeniem dla mnie jest pudding z tapioki, całe kilo kosztuje 10 zł, a z 1 szkl wychodzi prawie 1,5 l gotowego puddingu. Moi lubią z dodatkiem kakao ale można podać z owocami. Jest bardzo smaczny.
    sposób gotowania podany na opakowaniu jest dość uciążliwy. Piszą , że trzeba namoczyć w mleku dowolnym na 20 min przed gotowaniem, moja córka zostawiała na dłużej ok 2 godzin i gotowała dużo krócej. Zostawiała pod przykryciem na parę minut .
    Podziękowali 1makodorzyk
  • jak smakuje ten czarny bez? Da się to do czegoś porównać? Gdzieś już wpadłam na przepisy na placki, ale jakoś odwagi nie mam... I skąd go wziąć?
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Najlepsza potrawa do 10 zł jest ziemniak ze skwarkami i zsiadłe mleko <3
  • Zwłaszcza na upały. Ja wolę z koperkiem i masełkiem niż skwarkami.
    Podziękowali 2nowa ewap
  • A warzywa takie drogie :s
    Podziękowali 1Bea
  • apolonia powiedział(a):
    Zwłaszcza na upały. Ja wolę z koperkiem i masełkiem niż skwarkami.
    Oczywiście plus koperek. 

    Ze skwarkami -koniecznie z wędzonej słoniny- to smak wakacji u Babci. 
  • Polly powiedział(a):
    jak smakuje ten czarny bez? Da się to do czegoś porównać? Gdzieś już wpadłam na przepisy na placki, ale jakoś odwagi nie mam... I skąd go wziąć?
    @Polly czarny bez to moja miłość.
    Tradycyjnie robię syropy z kwiatów i owoców.
    Kwiaty mają specyficzny, piękny zapach i charakterystyczny smak.
    Owszem robię tez placki. Bardzo lubię.
    A ostatnio po raz pierwszy zrobiłam tatrę z nadzieniem z tychze kwiatów i pokrzywy.
    Mega!
    Podziękowali 1Polly
  • @Małgorzata32, chyba czas spróbować.
  • edytowano czerwiec 2019
    I rzeczona tarta:
    https://mamucieprzysmaki.pl/przepisy/przekaski/tarta-z-kwiatami-czarnego-bzu/?fbclid=IwAR3nZIPxzvnpmFfcLSrEVZ48nAv6S8CdZn6g8sN_MuXAzF00eIIgWd7d9TU

    Bazowałam na tym przepisie. Ciasto robiłam z półtorej porcji- mam dużą formę.
    Pomidory (cały słoiczek) lekko zblendowałam. Do farszu zamiast jogurtu i śmietany dałam kubek creme freiche i kartonik słodkiej śmietanki- bo akurat to miałam w zasięgu. Skruszyłam kawałek suszonej papryczki chili.
    I jeszcze jedna moja rada: pominąc sól do ciasta. Bo pomidory są słone. Moje ciasto mogłoby byc mniej słone.
  • @Małgorzata32 - zaproś mnie na tą tartę. Przyjadę  ;)
  • Hmm... Tylko skąd je wziąć? Te kwiaty znaczy.
  • Z krzewu ale u nas już przekwitly
    Podziękowali 2Bridget Polly
  • matka6 powiedział(a):
    @Małgorzata32 - zaproś mnie na tą tartę. Przyjadę  ;)
    @matka6 zapraszam!
    Kwiaty bzu jeszcze gdzie niegdzie są. A pokrzyw tyyyle, że do zimy wyżywic sie można. Na dodatek eko 
    Podziękowali 1Polly
  • @Elunia, u mnie jeszcze jest.
    Myślę, ze gdzieś w zacienionych miejscach, gdzie bez zakwitł później jeszcze jest szansa na kwiaty.
    Podziękowali 1Bea
  • Polly powiedział(a):
    Hmm... Tylko skąd je wziąć? Te kwiaty znaczy.
    Nad rzekami przewaznie. 
  • Mnie obecnie zdecydowanie bardziej interesuje co jeść w takie upały. Macie jakieś obiady sprawdzone?
    Podziękowali 2madzikg Bea
  • U mnie naleśniki, 
    Dziecko smazylo, ale nie szło, musiałam dokończyć.

    W upały @Andora, to szybkie rzeczy, makaron z sosem pomidorowym, makaron z pesto, makaron z cukinią i czosnkiem, makaron z owocami i jogurtem, tortille z czymkolwiek.
    Tarty, muffinki wytrawne, z tym jest fajnie, bo możesz upiec więcej na raz i potem chwilę podgrzać albo zjeść na zimno.

  • edytowano czerwiec 2019
    Dubel


Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.