Cześć! Czy macie może jakiś przepis bądź sposoby na wykonanie tego pysznego deseru przez osobę początkująca? Jakieś tricki/hacki? Chciałabym zaskoczyć bliskie osoby:D a wiem że nie jest to podobno łatwy deser
Jeśli ma być prosty to bym nie ryzykowała i kupiła blaty bezowe w sprawdzonej cukierni. Dobre zrobienie bezy to tak naprawdę wiele wiele ćwiczeń i praktyki + potrzeba naprawdę dobrych składników (wg mnie z trójek nigdy nie wyjdzie beza idealna).
Przełożenie to świeże owoce i śmietana+mascarpone. Klasyka, tym razem prosta
Aaa, no i mamy wątek odpowiedni polecam przejrzeć dział Kuchnia.
Jeśli ma być prosty to bym nie ryzykowała i kupiła blaty bezowe w sprawdzonej cukierni. Dobre zrobienie bezy to tak naprawdę wiele wiele ćwiczeń i praktyki + potrzeba naprawdę dobrych składników (wg mnie z trójek nigdy nie wyjdzie beza idealna).
Przełożenie to świeże owoce i śmietana+mascarpone. Klasyka, tym razem prosta
Aaa, no i mamy wątek odpowiedni polecam przejrzeć dział Kuchnia.
Dziękuję za odpowiedź, posprawdzam wątki i na początek może kupię te blaty, a za pewien czas zaskoczę najbliższych talentem do pieczenia^^.
Ja w ogóle odradzam robić na imprezy czy ważne okazję nowe wypieki. .z nowych, niesprawdzonych przepisów. Serio. Czasem lepsze wow robi dobrze upieczony murzynek oblany czekolada, niz zdechła gumowata beza.;)
Beze ćwicz, ale na co dzień, w domu, nie od święta
Zrobiłam dzisiaj pyszny deser: bita śmietana, trochę cukru pudru, starta gorzka czekolada, w kruszone kupne bezy. Zmieszałam i podałam w pucharkach, na to po lyzeczce konfitury malinowej. Pyszne, rzadko spotykane, nie może się nie udać. Umiem robić beze, ale jak wyżej.
Ja robiłam z przepisu Lary Gessler, zawsze wychodziła bez zarzutu. Najważniejsze jest chyba to, że piecze się dluuuugo w nieco niższej niż zwykle wypieki temperaturze. Właściwie suszy się, nie piecze. Przekladalam serkiem Twój Ulubiony (jest wg mnie najlepszy, bo ma prosty, naturalny skład, bez jakichś syfów typu mleko w proszku czy jakieś mączki) i kwaśnymi owocami- np. jagodami z mrożonki. Muszą być kwaśne, bo beza jest bardzo słodka i ten kwas fajnie te słodycz przełamuje.
Nagrzewamy piekarnik do 120°C bez termoobiegu. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać przesiany cukier puder. Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, po czym miksować jeszcze kilka minut. Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika.
Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100° i pozostawić bezy na około 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem do bezy:
Amaretto 50 ml
300 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
Śmietana 36% 200 ml
Powidła śliwkowe 150 g
Czekolada deserowa 100 g
Cukier puder 100 g
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Cynamon
Twaróg mieszamy mikserem z Amaretto i otartą skórką z pomarańczy. Przesiany cukier puder łączymy ze śmietaną i ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy delikatnie masę twarogową z bitą śmietaną i odstawiamy do lodówki. Jeden spód bezy kładziemy płaską częścią do góry i smarujemy ją powidłami śliwkowymi, następnie częścią czekolady. Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oblewamy czekoladą, posypujemy cynamonem i dekorujemy.
@paulaarose moze zanim zrobisz tort bezowy zaczniesz dla wprawy od bezow? Bialka porzadnie schlodzone, cukier krysztal, najlepiej taki drobniejszy, szczypta soli. Dokladnej proporcji nie pamietam, kiedys robilam czesto ale to niezbyt zdrowy deser, sam cukier a mam w domu od kilku lat wielkiego sympatyka łakoci, ktory by te bezy niezmordowanie jadl wiec wiadomo. No ale do rzeczy, z takich pozytecznych rad: cukru nie zalowac do srodka - jak dasz za malo cukru( np.mniej niz w przepisie) - bezy sie w piecu "rozleja", rozplyna na boki. Bez sie wlasciwie nie tyle piecze co suszy - temperatura nie moze byc zbyt wysoka, zaczynamy od nieco wyzszej a potem zmniejszamy. Suszy sie tez przy uchylonym piekarniku lub przy termoobiegu. Gotowe bezy szybko chlona wilgoc wiec albo zjesc na pniu albo dobrze przechowywac. Jestem za tym pniem
Komentarz
Przełożenie to świeże owoce i śmietana+mascarpone. Klasyka, tym razem prosta
Aaa, no i mamy wątek odpowiedni polecam przejrzeć dział Kuchnia.
Beze ćwicz, ale na co dzień, w domu, nie od święta
Świąteczna beza Lary Gessler
Beza świąteczna – spód
4 białka w temperaturze pokojowej
Nagrzewamy piekarnik do 120°C bez termoobiegu. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać przesiany cukier puder. Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, po czym miksować jeszcze kilka minut. Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika.
Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100° i pozostawić bezy na około 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem do bezy:
Twaróg mieszamy mikserem z Amaretto i otartą skórką z pomarańczy. Przesiany cukier puder łączymy ze śmietaną i ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy delikatnie masę twarogową z bitą śmietaną i odstawiamy do lodówki. Jeden spód bezy kładziemy płaską częścią do góry i smarujemy ją powidłami śliwkowymi, następnie częścią czekolady. Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oblewamy czekoladą, posypujemy cynamonem i dekorujemy.
Najlepiej smakuje po godzinie w lodówce!
No ale do rzeczy, z takich pozytecznych rad: cukru nie zalowac do srodka - jak dasz za malo cukru( np.mniej niz w przepisie) - bezy sie w piecu "rozleja", rozplyna na boki. Bez sie wlasciwie nie tyle piecze co suszy - temperatura nie moze byc zbyt wysoka, zaczynamy od nieco wyzszej a potem zmniejszamy. Suszy sie tez przy uchylonym piekarniku lub przy termoobiegu. Gotowe bezy szybko chlona wilgoc wiec albo zjesc na pniu albo dobrze przechowywac. Jestem za tym pniem