Jacek opisywał kolegę z placu zabaw, ale mial problem, żeby określić jego wzrost - więc mu tlumaczę, że jak patrzy mu wprost w oczy, to są tego samego wzrostu, a jak musi podnosić głowę do góry żeby mu spojrzeć w oczy to znaczy że kolega jest wyższy.
Jacek mówi - o, to jest wyższy, zdecydowanie wyższy!
Za chwilę przychodzi i pyta : - a ma jakieś znaczenie fakt, że ja wtedy siedziałem...?
Podśpiewuję sobie piosenkę i Mały (4 lata) się przyłączył: - Bo im tylko o to chodzi, abyś sam nie mógł myśleć, abyś sam nie mógł chodzić. - Abyś sam nie mógł kroić, abyś sam nie mógł zupy zrobić.
Byliśmy w gości u kuzyna Małego. Po wyjściu pytam go: - I jak, podobało ci się u K? - Tak, bardzo. - Pewnie dlatego, bo było dużo zabawek, co? - Nie. Dlatego, bo było posprzątane.
Marta l.5 czesze mi włosy zakładając mnóstwo różnych gumek i spinek, po zakończeniu arcydzieła: - teraz pokaż się tacie, na pewno znów się w tobie zakocha i weźmie znowu ślub i znów będziesz rodzić dużo malutkich dzieci K
Mój przedszkolak nauczył się czytać, ale ma czasem zwyczaj czytać linijki od dołu do góry. Wraca wczoraj z przedszkola przejęty i mówi: - Wiesz, tam jest napisane: Rak. Dezynfekcja. Brat pyta: - Jaki rak? - No taka choroba.
Melania (3 l.) Musiała przerwać kąpiel w basenie podczas wakacji, bo kupa. Siedzi na nocniku mokrusieńka, okitana w ręcznik, telepie się i powtarza jak mantrę "Nigdy się nie poddaję, nigdy się nie poddaję..."
Komentarz
Ble, kapison. Lubisz to mamo?
Tak.
Ja tes nie lubię.
Jacek : - zostawić.
Ja -... ładna...?
Jacek : - brzydka, ale do ciebie pasuje.
- A ty chcesz iść do przedszkola?
- Nie.
- Dlaczego?
- Bo uważam, że dzieci powinny być blisko mamy.
Wołam Małego:
- Chodź włączyć blender!
- Nie tak szybko, moja rybko.
U nas dziś laurka w wydaniu męskim: ( 6 l):
- Bo im tylko o to chodzi, abyś sam nie mógł myśleć, abyś sam nie mógł chodzić.
- Abyś sam nie mógł kroić, abyś sam nie mógł zupy zrobić.
Byliśmy w gości u kuzyna Małego. Po wyjściu pytam go:
- I jak, podobało ci się u K?
- Tak, bardzo.
- Pewnie dlatego, bo było dużo zabawek, co?
- Nie. Dlatego, bo było posprzątane.
Mama jest tłusta, bo lubi jeść warzywa!
- teraz pokaż się tacie, na pewno znów się w tobie zakocha i weźmie znowu ślub i znów będziesz rodzić dużo malutkich dzieci
K
Wraca wczoraj z przedszkola przejęty i mówi:
- Wiesz, tam jest napisane: Rak. Dezynfekcja.
Brat pyta:
- Jaki rak?
- No taka choroba.
To zależy która.
Dziewiętnasta.
-masz mamusiu duza pupe, a my mamy male.
-Jak bylem malutki, to mnie mamusiu nosilas. W brzuszku mnie nosilas. Tam bylo bardzo duzo wody.
‐Z dawna Polski Tyś Królową, Maryjo.
Ty za nami przemów słowo, Maryjo.
Ociemniałym skracaj rękę.
M: wybieram drugi tor i jadę do maszynowni.