Robię sobie dżem z winogron. Wiem, profanacja, ale uwielbiam dżemy.
I zawsze pasteryzowałem w garnkach i wodzie. Co jest dość upierdliwe, bo czasochłonne.
Dziś w przepisie przeczytałem, że można pasteryzować wkładając do piekarnika 120 stopni na 15 minut.
Macie dobre doświadczenia z takim sposobem? Gotowanie nigdy nie nie zawiodło, ale to kusi.
Komentarz
Wkładam do zimnego piekarnika. Podgrzewam do 130, za pół godziny wyłączam.
W piekarniku od razu wszystkie słoiki mógłbym wrzucić.
Liczysz 30 minut od momentu włączenia piekarnika i włożenia słoików, nie od momentu osiągnięcia temperatury?
A jak dam na niższą półkę w piekarniku, to słoiki pękają.
Czy tylko ja jak mam, że robię w kuchni dżemy, to wygląda jak w rzeźni? wszystko w 'krwi', blat, płyta, podłoga, ściany
W sumie jak narobiłaś bajzlu, powinnaś posprzątać
E. Zimne słoiki do zimnego i liczyć od osiagnięcia temp., gorace do nagrzanego.