Szukam i myślę jaki kupić.
Może już była podobna dyskusja, to podpowiedzcie, bo nie znalazłam.
Weszłam ostatnio do ulubionej piekarni i zobaczyłam, że bochenek kosztuje 6 zł. I się zeźliłam. I ogłosiłam bojkot
Albo będę piec sama albo przestaniemy jeść chleb.
Komentarz
w każdym razie kupiłem kiedyś automat i stoi na strychu, bo na zakwasie, chyba ze względu na powłokę, się nie dało, a na drożdżach niedobry
Mieliśmy lidlowa maszynę - chleb mały jak na rodzinę, maszyna zaczęła fiksować z pieczeniem po roku (wyłączała się w trakcie pieczenia), a po kolejnym roku samego wyrabiania ciasta poszło cos przy mieszadłach.
Od 8 lat robię na zakwasie w robocie boscha i piekę w garnku rzymskim.
Robię porcje na jedną szklana blaszkę orkiszowe go (bo tylko ja jem), wyrabiam ręcznym Boschem
@mysikrolica a którego Boscha masz? Bo myślę o takim nie ręcznym
A pszenny mi w piekarniku nie wychodzi taki jak lubię.
Myślałam o automacie, bo wsypię, wleję, ustawię i on sam robi resztę.
Tak mi się przynajmniej wydawało
Misa 4l (poprawiłam, bo źle pamiętałam) .
Sa tez większe mum8, ale ten nam starcza. Ciasto drożdżowe z 1kg mąki wyrobi, chleb w sumie 1,5-2kg też
Edit: one zależnie od dodatków i koloru (!) mają różne ceny.
Cart, a przy okazji jakby ciasto upiec? Zapiekankę na obiad? Ja często robię serię. Chleb 2x w tygodniu bo dla mnie i męża a przy jednym nagrzaniu często coś jeszcze (mufiny, drożdżowe, obiad..)
Edit: mam termoobieg, ale jakoś nie umiem używać.
Do pół kilograma wyrabia dobrze, powyżej już się wyraźnie męczy. Ale to z tych mniejszych Kenwood Prospero. Ten Bosh o którym piszesz to na pewno nie ten, który jest na zdjęciu, tamtego ma moja siostra i też nie jest zadowolona.
Jak będę stara i bogata to sobie kupię taką machinę, która daje radę.
Tylko wtedy po co mi ona bedzie, jak nie będę tyłu ludzi karmić?
(poprawiłam wielkość misy w poprzednim poście - ten ma 4l. Mum8 ma większą.)
Edit: Może jestem mało wymagająca, że dla mnie jest wystarczający. Ten większy był zdecydowanie droższy więc odpadał przy zakupie :-)
http://godnezycie.blogspot.com/2021/03/wypiekacz-do-chleba-panasonic-sd.html?m=1
Tu była forumka pisze trochę o automacie.
Właśnie przekonaliście mnie, że to bez sensu zakup
Zaraz Tosia zrobi zaczyn, bo jutro trzeba piec. Właśnie ostatni bochenek się rozmraża.
Ja mam model Tefal Home Bread Baguette PF610138 od początku 2017. Praktycznie używana codziennie od tego czasu. Raz wysłana do serwisu po około dwóch latach użytkowania. Jeden trybik przepuszczał i trochę strzelała. Serwis dużo powymieniał rzeczy, nawet to co nie musiał np brytfankę, wiatraczki. Bardzo dobry sprzęt.
Ręczne robienie daje zachwycające efekty, a w ogóle, na razie mam fazę na ryż
Podzielisz się przepisem?
http://godnezycie.blogspot.com/2021/03/wypiekacz-do-chleba-panasonic-sd.html?m=1