Może drażliwy temat, bo jeszcze tu o tym nie było (?). Mam nadzieję, że nie zostanie skasowany jako "atak na katolików". Pytam z ciekawości. Jak odbieracie takie słowa papieża? Dlaczego wg was nie potępił Rosji za zaatakowanie Ukrainy? Zamiast tego jakieś okrągłe słówka i to, moim zdaniem, nie na miejscu "wszyscy jesteśmy winni". Taka tradycja Watykanu?
Komentarz
"Dobra polityka nigdy nie jest owocem dominacji i siły, ale kultury troski o człowieka, jego godność i nasz wspólny dom. Dowodem tego jest ta haniebna wojna, której jesteśmy świadkami – zauważył Papież Franciszek podczas audiencji dla przedstawicielek jednego z włoskich chrześcijańskich stowarzyszeń kobiecych (Centro Femminile Italiano)."
https://www.vaticannews.va/pl/papiez/news/2022-03/papiez-o-inwazji-rosji-na-ukraine-to-haniebna-wojna.html
Nie ma powszechnej praktyki pokuty, która mogłaby kruszyć te kamienie.
Czekamy na słowa Rosja, Putin. Ja też czekam, ale z jakiś przyczyn on milczy.
"Wszyscy jesteśmy winni." . Rozumiem te słowa tak, że robimy za mało, państwa robią za mało żeby powstrzymać na Ukrainie ten mord, bo chcą mieć dobrze tu u siebie.
Kalkulują i przyglądają się.
Dobrze by było żeby papiez powiedział co należy zrobić żeby powstrzymać tam mordowanie ludzi.
Nawracać się i wierzyć w Ewangelię.
(Po poprzednim poświęceniu świata przez Jana Pawła II nie doszło do ataku jądrowego w 1983/84 r. )
Myśli swoje ale wprost nie wymieni nazwiska dyktatora. Wola, za oba państwa modlić sie.
I tak zapewne zostanie.
"Królestwo moje nie jest z tego świata."
Czy ktoś rozliczył np USA za ich misję hm pokojowe? Za Wietnam, Bałkany?
Czy ktoś rozliczył za Palestyne?
Czy ktoś rozliczyl za Gruzję, Donbas, Krym?
Za Syrie?
Pope Francis is wise to not call out Putin directly. Here’s why.
Ze swojego postępowania zauważyłem, jak bardzo łatwo zżyć się z grzechem. Ostatnio zdemaskowałem taki jeden w swoim życiu. Pomógł mi w tym exodus. Pomogła mi też w tym książka https://www.ceneo.pl/98304871 Polecam, rozsądnie jest się zapoznać ze świadectwami innych ludzi, którzy przeżyli Sąd Boży, niż czekać w samozadowoleniu (bez poczucia winy) na własny. Lepiej i bezpieczniej uczyć się na cudzych błędach.
„Wczoraj prosto z Buczy, przywieziono mi tę flagę. Ta flaga pochodzi z wojny, właśnie z tego zamęczonego miasta - Buczy. Towarzyszy nam też tutaj grupa ukraińskich dzieci. Pozdrówmy je i pomódlmy się razem z nimi – zachęcał Papież trzymając w rękach ukraińską flagę. – Te dzieci musiały uciekać i przybyć do obcej ziemi: to jeden z owoców wojny. Nie zapominajmy o nich i nie zapominajmy o narodzie ukraińskim. Ciężko jest być wykorzenionym ze swej ziemi przez wojnę.“
https://www.vaticannews.va/pl/papiez/news/2022-04/papiez-o-potwornosciach-w-buczy.html
https://deon.pl/czytelnia/czasopisma/czy-chrzescijanin-powinien-zabijac-w-imie-obrony-ojczyzny,97659
Wiem że tego się nie da porównać, ale skoro jednych mógł w stosunkowo małej sprawie nazwać po imieniu to co robią ( chyba padły nawet bardzo ostre słowa, że to odbiera nam człowieczeństwo taka postawa niechęci wobec rodzicielstwa, to współczesny egoizm, gdzie wybiera sie zwierzęta zamiast dzieci) , to niech teraz nazwie innych po imieniu w dużej sprawie.
Bardziej zrozumieli byłoby żeby powiedział, że postawa niektórych Rosjan, tej polityki agresywnej takich ludzi odbiera nam człowieczeństwo. Niech nazwie po imieniu tak jak nazwał bezdzietnych i 1 dzietnych. o kogo chodzi.
Ja nadal nie rozumiem. Może ktoś to dobrze wyjaśni i zrozumiem.
To przecież nie mnie, bo ja dzieci mam i to sporo.
Ani nie moja siostrzenice, która intensywnie leczy się na bezpłodność już kilka lat i jest jej marzeniem dziecko a nawet kilkoro.
Modli się o uzdrowienie.
A tu napisał ogólnie.
Właśnie nie.
Gdyby powiedział że nie podobają się Jezusowi ci którzy napadają na obcy kraj celem też zabijania, gwałcenia, zniszczenia mienia, maltretowania
@Klarcia ostatnie zdanie jest mistrzostwem polityki: "Ciężko jest być wykorzenionym ze swej ziemi przez wojnę.“ -Bo ja myślałam że że wykorzeniaja a nawet zabijają ich Rosjanie a nie wojna....
Z tego co wiem, wypowiedzi Piusa XII były w takim samym klimacie, jak teraz Franciszka.