Co najmniej połowie przypadków raka można zapobiec, a niezdrowa dieta jest jednym z tych czynników, które można modyfikować - podkreślają autorzy badania, którego wyniki opublikowano 31 stycznia na łamach czasopisma akademickiego "eClinicalMedicine". Naukowcy wskazali na powiązania między spożywaniem wysoko przetworzonego jedzenia a zachorowalnością na nowotwory i prawdopodobieństwem śmierci z powodu raka. Studium objęło ponad 197 tysięcy osób.
Niestety jest to prawda i nie dotyczy jedynie hamburgerów czy frytek, bo myślę, że większość ludzi na co dzień tych produktów nie je. W większości produktów gotowych kupowanych w sklepach znajdują się niezdrowe dodatki. Nawet "straszny" cukier nie używany w nadmiarze nie jest takim problemem. Syropy glukozowo-fruktozowe, kukurydziane, glutaminiany, tluszcze utwardzane, wypełniacze w wędlinach, ciastkach, słodyczach, pieczywach, gotowych sosach, nawet ciężko to wymienić.
Komentarz