Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dodać utarte jajka, masło i ciepłe mleko. Wymieszać składniki i przez chwilę zagniatać, aż dobrze się połączą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dyniowe puree i przyprawę do piernika. W tym momencie organizujemy sobie pomocnika lub ćwiczymy koordynację ruchów i zagniatamy dwa rodzaje ciasta na dwie ręce Jeżeli część dyniowa jest bardziej lepiąca, dodajemy dodatkowe 2-3 łyżki mąki. Kiedy ciasto będzie jednolite i lśniące, formujemy kule, umieszczamy je w dwóch oddzielnych miskach, przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia.
Białą i dyniową część wyrośniętego ciasta rozwałkować na oprószonym mąką blacie na jednakowej wielkości prostokąty (im szersze prostokąty, tym spiralka będzie ładniejsza). Dyniowe ciasto położyć na białym i razem zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Ciasto ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem keksówce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę - masło rozetrzeć opuszkami palców z cukrem, mąką i płatkami owsianymi, formując grudki. Na koniec dodać pestki dyni.
Kiedy ciasto podchodzi do brzegów keksówki, posmarować wierzch rozmąconym białkiem i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka).
znalazłam na necie i nam smakowała,wklejam(dodam,że nie miałam tych wypasionych przypraw) http://www.palcelizac.pl/przepis/49/zupa_z_dyni/ można marchewkę dodać pokrojoną i ziemniaczki,żeby zupa nie była taka cienka,choć wychodzi baaardzo kremowa,mniam
@Taja - ja zazwyczaj robię taką "na lenia" zupę dyniową. W rondlu dużym przysmażam i podduszam cebulkę, wrzucam do tego marchewkę uciachaną w jakieś plasterki i dynie pokrojoną w kostkę, zalewam wodą i duszę aż się to miękkie zrobi. Potem miksuję i przyprawiam solą ziołową i papryką. Może być też imbirem trochę jak zimno na dworze. Na talerzu posypuję pestkami z dyni albo usieczoną rzeżuchą.
@Katarzyno coś w ten deseń chciałam zrobić. A że mam w domu ino marchewkę, dynię, czosnek, cebulę o przyprawy to muszę czarować z tego... o ile się zwlokę z łóżka, ale o tym zaraz napiszę w wiadomym wątku
@Jadwiga, fajny Twój przepis, ale drożdżowe to mój kolejny kulinarny lęk(że mi się nie uda). Spróbuję chyba,ale jak mąż będzie w domu,żebym mogła się skupić tylko na cieście
@Jadwiga, fajny Twój przepis, ale drożdżowe to mój kolejny kulinarny lęk(że mi się nie uda). Spróbuję chyba,ale jak mąż będzie w domu,żebym mogła się skupić tylko na cieście
ps. napisz jak wyszło.
@Agnieszkamama Zrobiłam już ciacho i teraz rośnie Kruszonkę też zrobiłam. Stwierdziłam, że prosta jest, więc da się szybko zrobić. Tylko pestek z dyni nie dałam, bo nie mam. Pierwszy raz robię ciasto z dynią, więc albo się pochwalę, albo nie będzie czym A drożdżowe ciasto jest ogólnie proste do zrobienia. Też kiedyś mi nie wychodziło, więc nie robiłam. Ale parę lat temu pewna góralka "sprzedała" mi dobry sposób na drożdżówkę i odtąd zaczęłam robić ciasto i nie ma żadnych wpadek. Pisałam już o tym w wątku o ciastach drożdżowych: http://www.wielodzietni.org/discussion/comment/594745#Comment_594745
Ciasto drożdżowo- dyniowe - zdążyłam zrobić zdjęcie Jakość taka sobie, bo i mój aparat w komórce taki sobie,ale co nieco widać. Dzieci spróbowały, mówią, że dobre, więc i kręgowym gościom będzie smakować
Taja, ładna dynia, to Bambino najprawdopodobniej. Zupy można robić i z marchewką, np. dynia, 1-2 marchewki, 2 cebule, kilka ząbków czosnku, 2 ziemniaki. Zeszklić cebulę w garnku, dodać czosnek, ziele, liść, pokrojone warzywa. Taką zupę można zmiksować lub zostawić w kawałkach. U mnie dynia robi we wszystkich zupach za marchewkę, kroimy ją w kawałki i siup do gara. Pestki każdej dyni można jeść, ale nie każde się dadzą jeść. Bywają malutkie lub z bardzo twardą łupiną. Nie wszystkie pestki smakują tak samo, różne odmiany mają nasiona o nieco różniących się smakach.
Kurcze,a ja dostałąm takie dwie dość małe, okrąglutkie dynie i... jakoś niedobra jest. Może niedojrzała? Bo twarda jak nie wiem co- z ledwością ją pokroiłam i kolor w środku taki ni to żółty ni zielony. Da się coś z nią zrobić? Małej wczoraj ugotowałam zupę mleczną (taką jak lubi), nie chciała jeść. Rzeczywiście jak spróbowałam, nic rewelacyjnego. A samej, w sensie że na surowo to w ogóle nie da się zjeść.
U mnie wczoraj dyniową zjedli wszyscy:) W szoku byłam:) chyba najmniej smakowała....mi samej;-) Ale dynię fajną kupiłam- właśnie taka melonowa w środku. śliczna i dobra.
dziś zrobiłam coś a la Strogonov -ale dodałam jeszcze dynię i cukinię. No-bardzo to dobre.
Kiedyś był podawany przepis na gnocchi z dyni ale nie mogę go znaleźć poratujecie?
kupiłam wielką dynię przytachałam do domu i teraz nie wiem co z niej zrobić, część upiekę w piekarniku trochę na ciasto i na zupę, ale i tak sporo zostanie, wiec wymyśliłam gnocchi i ew. zamarynuję - więc przepis na marynatę też poproszę
no żesz......mąż do mnie zadowolony:przywiozłem z działki kabaczek,cukinię i taką żółtą kulkę. K......... M...... !!! To moja dynia najmniejsza,liczyłam, że jeszcze trochę podrośnie, a on myślał,że to kabaczek tak dziwnie urósł,kurde kurde kurde Co mogę z taką małą zrobić-wydrążyć i na świczkę?nie zgnije mi to?
@kuria domowa, nie każda dynia jest smaczna. Są dynie śliczne, ale niedobre, są piękne i smaczne, są takie, że można wypluć, bo jest nijaka do granic lub po prostu niedobra. Każda dynia jest inna, jak jabłka - jedne nam odpowiadają, zajadamy się nimi, innych nie weźmiemy do ust. Odmian jest mnóstwo, ale każda jest inna - są bardziej suche i wilgotniejsze, są zwarte i rozpadające się, są neutralne, dyniowe w smaku i bardzo smaczne.
Komentarz
Kruszonkę pewnie sobie dzisiaj odpuszczę, ale reszta, mam nadzieję będzie wyglądać podobnie
Drożdżówka z dyniową spiralką i kruszonką:
proporcja na 2 formy keksowe dł. ok. 27 cm
500 g mąki,
50 g drożdży,
2 jajka,
1 żółtko,
100 g stopionego masła,
100 g cukru,
1/2 szklanki mleka,
2-3 łyżki dyniowego puree,
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1/2 łyżeczki soli,
kruszonka -
50 g masła,
2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki pestek dyni
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę
przesiać i wymieszać z solą. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem. Do mąki
wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dodać utarte jajka, masło i ciepłe
mleko. Wymieszać składniki i przez chwilę zagniatać, aż dobrze się
połączą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dyniowe
puree i przyprawę do piernika. W tym momencie organizujemy sobie
pomocnika lub ćwiczymy koordynację ruchów i zagniatamy dwa rodzaje
ciasta na dwie ręce
dodajemy dodatkowe 2-3 łyżki mąki. Kiedy ciasto będzie jednolite i
lśniące, formujemy kule, umieszczamy je w dwóch oddzielnych miskach,
przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia.
Białą
i dyniową część wyrośniętego ciasta rozwałkować na oprószonym mąką
blacie na jednakowej wielkości prostokąty (im szersze prostokąty, tym
spiralka będzie ładniejsza). Dyniowe ciasto położyć na białym i razem
zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Ciasto ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem keksówce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W
międzyczasie przygotować kruszonkę - masło rozetrzeć opuszkami palców z
cukrem, mąką i płatkami owsianymi, formując grudki. Na koniec dodać
pestki dyni.
Kiedy ciasto podchodzi do brzegów keksówki,
posmarować wierzch rozmąconym białkiem i posypać kruszonką. Piec w
nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka).
Edit: Przepis pochodzi stąd:
http://everycakeyoubake.blogspot.com/search/label/dynia
za to dziś zupa znowu
http://www.palcelizac.pl/przepis/49/zupa_z_dyni/
można marchewkę dodać pokrojoną i ziemniaczki,żeby zupa nie była taka cienka,choć wychodzi baaardzo kremowa,mniam
a zupa z dyni-dla mnie hit sezonu!właśnie spałaszowałam porcję-wszystkie warzywa eko-z naszej uprawy
Ciekawa jestem co wyjdzie:)
Według przepisu Mańka...ale trochę biedniejsza, bom wszystkich składników nie miała:)
I też odkrycie zrobiłam!
Jaka ona pyszna na surowo
Spróbuję chyba,ale jak mąż będzie w domu,żebym mogła się skupić tylko na cieście
ps. napisz jak wyszło.
Zrobiłam już ciacho i teraz rośnie
A drożdżowe ciasto jest ogólnie proste do zrobienia. Też kiedyś mi nie wychodziło, więc nie robiłam. Ale parę lat temu pewna góralka "sprzedała" mi dobry sposób na drożdżówkę i odtąd zaczęłam robić ciasto i nie ma żadnych wpadek. Pisałam już o tym w wątku o ciastach drożdżowych:
http://www.wielodzietni.org/discussion/comment/594745#Comment_594745
Zupy można robić i z marchewką, np. dynia, 1-2 marchewki, 2 cebule, kilka ząbków czosnku, 2 ziemniaki. Zeszklić cebulę w garnku, dodać czosnek, ziele, liść, pokrojone warzywa. Taką zupę można zmiksować lub zostawić w kawałkach. U mnie dynia robi we wszystkich zupach za marchewkę, kroimy ją w kawałki i siup do gara.
Pestki każdej dyni można jeść, ale nie każde się dadzą jeść. Bywają malutkie lub z bardzo twardą łupiną. Nie wszystkie pestki smakują tak samo, różne odmiany mają nasiona o nieco różniących się smakach.
Gucio. Czosneczek, dynia i jedziemy.
To akurat jest najmilsza strona jesieni.
Jak koncert?
Zgłebiłam znowu wątek dniowy i wyczytałam, że hokkaido dusi się ze skórą, do zupy tez?
W szoku byłam:) chyba najmniej smakowała....mi samej;-)
Ale dynię fajną kupiłam- właśnie taka melonowa w środku. śliczna i dobra.
dziś zrobiłam coś a la Strogonov -ale dodałam jeszcze dynię i cukinię.
No-bardzo to dobre.
kupiłam wielką dynię przytachałam do domu i teraz nie wiem co z niej zrobić, część upiekę w piekarniku
trochę na ciasto i na zupę, ale i tak sporo zostanie, wiec wymyśliłam gnocchi i ew. zamarynuję - więc przepis na marynatę też poproszę
K......... M...... !!!
To moja dynia najmniejsza,liczyłam, że jeszcze trochę podrośnie, a on myślał,że to kabaczek tak dziwnie urósł,kurde kurde kurde
Co mogę z taką małą zrobić-wydrążyć i na świczkę?nie zgnije mi to?
:-SS