Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dynia

1235720

Komentarz

  • Dynia została odrobinę zrehablitowana, ciasto wyszło smaczne (choć bez rewelacji - ale to wina braku przypraw i mojego lenistwa)
     a gnochi z dyni i ziemniaków bardzo fajne :)


    a zupę mężu stwierdził że zje.

    Ale na pewno się lepiej zastanowię przed zakupem następnej, no chyba że to będzie Hokkaido to wtedy wezmę w ciemno :)


  • @agnieszkamama - moim zdaniem, dynia nie pasi - rozleci Ci się to wszystko, a jeśli dodasz więcej mąki, to się gniot zrobi. Poszukaj przepisu na dyniowe jakieś placuszki.
  • tylko moje muszą być bez jajek i mleka.........
  • nie marudź tylko goglaj

    prosz:

    http://kulinarneatelier.blogspot.com/2011/08/sodkie-racuchy-z-dynia.html


    http://puszka.pl/przepis/6509-sloneczne_placki_dyniowo_bananowe.html

    Racuszki dyniowe





    60 dag obranej dyni


    ok. 2/3 szklanki mąki ryżowej


    2 łyżki syropu słodowego lub miodu


    1 łyżeczka zapachu śmietankowego


    1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu


    szczypta soli


    olej





    Dynię zetrzeć na średnie wiórki, odcisnąć na sitku. Dodać mąkę, słód lub
    miód, zapach, kardamon i sól. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić na
    kilka minut. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączać
    nadmiar oleju na ręczniku papierowym.


    Zapach śmietankowy jest najłagodniejszy z zapachów, jeśli chcemy dodać inny, to zmniejszamy jego ilość w przepisie.
  • pyszne są te Ani D.! robiłam :)
  • Dziś dokonałam odkrycia! 500 m od mojego domu sympatyczna Pani uprawia m.in. DYNIE! bez nawozów takie "eko". Wróciłam z Hokkaido i Justynką :D W przyszłym tygodniu pewnie jeszcze coś wybiorę, ale najpierw poczytam co nieco, żeby wiedzieć co i jak.
    Z tego co zapamiętałam to ma: prowansalską, masłową, piżmową. Więcej nie pamiętam, za dużo tego było a pamięć już nie ta ;)
  • Agusia, fajnie :-)
    Prowansalską, masłową, piżmową - pierwsza to pewnie Muscate de Provence, a masłowa - nie ma takiej nazwy, może być Australian Butter, niektórzy tak mówią na Butternut. Ciekawa też jestem tej piżnowej, jak się nazywa.
  • Hokkaido faktycznie pyyyyyyyyyyycha. Koniecznie posieję na wiosnę.


  • Może to Ania.D ? :D
    Jadwiga, fajnie by było!, ale aż tak dobrze  nie ma  :)
  • Agusia, fajnie :-)
    Prowansalską, masłową, piżmową - pierwsza to pewnie Muscate de Provence, a masłowa - nie ma takiej nazwy, może być Australian Butter, niektórzy tak mówią na Butternut. Ciekawa też jestem tej piżnowej, jak się nazywa.
    Aniu tak, to na pewno Australian Butter, pani chyba sobie spolszczyła nazwę ;)
  • agnieszkamama, a co robiłaś z Hokkaido, zupę? Chciałabym coś z niej przygotować, ale na razie jestem na etapie poszukiwań do czego się nadają poszczególne odmiany.
  • @Agusia,nie, te kluseczki, o których pisze Katarzyna i inni,chyba gnocci,czy jakoś tak.
    Posmakowałam też upieczonej-pychotka.
    Moje pierwsze skojarzenie było, że ona smakuje podobnie do ugotowanej kukurydzy, tak słodkawo.
  • Dzięki, będę próbować, zobaczymy jaki będzie efekt. Na kuchennym parapecie prezentuje się cudownie! :D
  • znalazlam gdzis sklep, gdzie mozna kupic wiele odmian dyni - wszedzie tylko hokkaido sprzedaja.
    Wysylam jutro meza na lowy :D
  • Zrobilam dzis wypasiona zupe dyniowo- pomidorowa z pieczonym czosnkiem i bede ja sama przez najblizsze dni jadla. Bo oni srednio dynie lubia, a zup kremowych (zmiksowanych) to juz w ogole nie ruszaja :(
  • Ech... Nie wiedzą, co tracą... 
  • Olesiu, maila im wyslij, niech wiedza ;) !!!
  • Maciejka Ty dawaj przepis a nie się tu podle chwalisz! :P
  • @Maciejka, ja też ją robiłam, też uważam, że jest fantastyczna, zajadaliśmy się prawie wszyscy, taka esencjonalna i pyszna! I też robię co się da z Kwestii smaku (a propos dyni polecam http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/curry_z_kurczakiem_dynia/przepis.html)
    Natomiast zupa dyniowo-pomarańczowa z serkiem Philadelphia to stanowczo nie moje smaki, ale to pierwsza porażka... A za przekonanie do dyni dziękuję wielodzietnym! W przyszłym roku mam nadzieję mieć hokkaido w ogródku, obok cukinii...

  • To curry mam w planach :) Na razie to bylo pierwsze danie z dynia, ktore smakowalo mojemu mezowi:

    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html
  • A ja właśnie trzy dyńki przytargałam z Lidla. W promocji były po 1,77 za kg.
  • A może jakiś szybki przepis na pieczoną dynię zna ktoś ?
  • Agga: dynię obierasz,a kroisz w grubszą kostkę, posypujesz np.
    1. curry
    2. słodka i ostra papryką
    3. sosem sojowym
    4. ulubionymi ziołami
    5. cynamonem
    do tego dajesz sól (nie dot. p. 3), olej, mieszasz wszystko i wstawiasz w przykrytym naczyniu do piecyka. Do pieczenia najlepsze są suche odmiany, nie są najlepsze typu Melonowa, ale jak ktoś się uprze, to i taką można upiec. One podczas pieczenia mogą się rozpadać i dają dużo wody. Czas pieczenia związany jest z rodzajem dyni, może wynosić 30, może wynosić 60 min.
  • Dzięki Aniu - ja mam chyba tę najpospolitszą pomarańczową - dopiero zaczynam zgłębiać temat dyniowy - spróbuję tak jak piszesz :)
  • Qrpikowa i uJa- zainspirowałyście mnie dziś o świcie zupą i ciastem dyniowym:) właśnie przytargałam z targu 4- kilową, piękną- i zmykam do kuchni
    ;0 mam nadzieję, że mojej rodzince posmakuje, dopiero zaczynamy swoją przygodę z dynią
    :D
  • edytowano październik 2012
    a moja mama zrobiła drzem   Jabłkowo dyniowy

    z jabłek malinowych  ile  jabłek  tyle samo  dyni  i wymieszała to razem

    a dynia to jadalna  tyle wiem
     

  • a moja mama zrobiła drzem   Jabłkowo dyniowy

    z jabłek malinowych  ile  jabłek  tyle samo  dyni  i wymieszała to razem

    a dynia to jadalna  tyle wiem
     


    :D jadalna i w dodatku okazuje się, że pyszna. Jestem już po zrobieniu przecierów dyni z jabłkiem- pychota! a dynia pieczona i czosnek - niebo w gębie:) miało być do zupy ale nie mogłam się powstrzymać- połowę zeżarłam na gorąco wprost z piekarnika:) co ta ciąża robi z człowiekiem
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.