Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Śledzik

245

Komentarz

  • Wiecie nigdy nie lubiłam śledzi. Uwielbiała je śp. moja mama, ja dopiero kiedy zaszłam w ciążę polubiłam śledziki. I tak już zostało.
  • U nas Kaszubi za miedzą wobec czego dzieci często mają takie danie na piątkowy obiad, pycha...
  • [cite] juka:[/cite]kaszubi robią wyśmienite śledziowe danie obiadowe - zwykłe matiasy skropione octem, wymieszane z cebulką, jabłkiem lub kiszonym ogórkiem, zalane śmietaną, podawane z gorącymi ziemniakami w mundurkach
    nazywa się toto "pulci ze sledzmi", a moje dzieci mówią kaszubski obiad :crazy:

    No właśnie, to taki smak jak moje śledzie w śmietanie (zamiast octu dodaję musztardy), tylko nigdy nie podawałam z gorącymi ziemniaczkami.
  • [cite] Cart:[/cite]ŚLEDZIE CZOSNKOWE
    8 ząbków czosnku

    dzięki, za przepis, tylko po co te śledzie :wink:
    dla mnie za skomplikowane
  • :rolling:
    Bez śledzi też jest dobre, na przykład do frytek, albo pieczonych ziemniaczków.:thumbup:
    Podziękowali 1nowa
  • jeśli ktoś lubi smak słodko-kwaśny mogę podrzucić przepis na rybę w brzoskwiniach
    dziś moja mama przywiozła mi ten przepis i od razu zrobiła(mam jutro spotkanie przedwigilijne przyjaciół ze studiów):smile:
    potrawa wygląda podobnie do ryby po grecku(mniam...), ale ma bardziej wyrazisty smak (prayboy woli)

    a śledź "pod pierzynką"pychotka :jumping:
  • magg proszę o ten przepis - może pokonam uprzedzenia i połączę rybę z owocem
  • [cite] Prayboy:[/cite]
    [cite] Cart:[/cite]ŚLEDZIE CZOSNKOWE
    8 ząbków czosnku

    dzięki, za przepis, tylko po co te śledzie :wink:
    dla mnie za skomplikowane
    Prayboy, nie wiesz po co? To ja Ci powiem: bedą śledzie - to i wódka bedzie:bigsmile:
  • Oj, coś masz Maniuś dziś alkoholowy dzień.:wink:
    Wszystko Ci się kojarzy...
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]Oj, coś masz Maniuś dziś alkoholowy dzień.:wink:
    Wszystko Ci się kojarzy...
    Się mi bo tak złożyło, że potrzebne mi do różnych potraw różne ankohole, no i muszę próbować, czy się nadają:wink:
  • Całe szczęście, że w Waszym domu jest ktoś tak oddany sprawie...

    Od razu mi się przypomina pewne
    Dwanaście butelek...:wink:
  • Akurat nie mam jałowcówki:cry:
  • juka, przepis mnie zaintrygował
  • Jutro robię śledziki. Dzięki za przepisy. Spróbujemy i zobaczymy co mi wyjdzie
  • Kiedys jadlam sledzie ze cebulka i sliwka- byly pyszne... Niestety nie wiem nawet jak sie nazywaly. Moze ktos dysponuje podobnym przepisem? Bede wdzieczna...

    I jeszcze przydal by sie sprawdzony przepis na rybe "po grecku". Bo spotkalam rozne jej wersje.


    I jeszcze jedno pytanko-tez kulinarne, choc nie dotyczace sledzi...
    Czy ktos z Was robil moze makowce z gotowa masa makowa? Niestety nie spotkalam w tutejszych sklepach maku. Za to znalazlam puszke owej masy. Czy trzeba ja jakos doprawiac?
  • ja od lat robię zawijance z gotową masą makową. sprawdzają się świetnie. nic nie doprawiam.
  • [cite] Małgorzata32:[/cite]
    Czy ktos z Was robil moze makowce z gotowa masa makowa?
    Do makowców- super. Za to do klusek z makiem i kutii nie nadaje się zdecydowanie!
  • Przepraszam, że tak późno, ale mieliśmy cykl spotkań "przedwigilijnych" i urodzinowych... może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu w tym roku :)

    Ryba w brzoskwiniach

    2 kg filetów z ryby (ja biorę mintaja, ale może być np.sola)
    4 duże cebule
    puszka brzoskwiń
    sloik papryki marynowanej ok.1/2 litra
    3-4 łyżki ketchupu łagodnego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące, jajku i powtórnie w mące, usmażyć, odstawić.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę i brzoskwinie pokrojone w plasterki. Dodać ketchup i koncentrat, zalać odmierzoną zalewą z papryki (1/4 szklanki) i dolać soku z brzoskwiń (1/2 szklanki).
    Wszystko razem dusić 3-4 minuty.
    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę owocowo-warzywną, poukładać kawałki ryby, wyłożyć resztę warzyw.
    Ryba najlepsza jest na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku.
  • [cite] Małgorzata32:[/cite]

    I jeszcze przydal by sie sprawdzony przepis na rybe "po grecku". Bo spotkalam rozne jej wersje.

    RYBA PO GRECKU
    Sprawdzony (na 6 osób)

    *400 filetów z ryby
    * 0.5 szkl. mąki
    * o.5 szkl. oleju
    * 3 duże marchewki
    * 3 cebule
    * natka pietruszki
    * 1 szkl. przecieru pomidorowego
    * 1 szkl. bulionu
    * przyprawy (liść laurowy, ziele ang., 1 goździk, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, cukier, sok z cytryny)
    * może być szczypiorek

    1.Filety pokroić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, skropić cytryną, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na gorącym oleju

    2. Obrane marchewki zetrzeć na tarce

    3. Pokroić cebule, natkę

    4. Wszystkie warzywa włożyć do rondla z 3,4 łyżkami oleju, podsmażyć 10-15 min.

    5. Dodać do rondla przecier pomid., liść laurowy, ziele ang, goździk, 3-4 ziarna pieprzu, popieprzyć dusić 15-20 min.

    6. Dodać sok z cytryny, bulion, do smaku sól, cukier, wymieszać, zostawić do ostygnięcia,

    7. Zalać marynatą usmażone ryby, odstawić na 20 min.

    8. Posypać natką, lub szczypiorkiem
  • co za cholera odgrzebała ten wątek , hę? ;) 
    się mi przypomniało właśnie, że lubię śledzie :D ,a już dziś nic nie kupię :(
  • Sylwunia, witaj w klubie... chodzi za mną śledzik od tygodnia i jakoś się zebrać nie mogę, żeby zanabyć i przygotować. Już nawet chciałam kupić tzw. salsę w sklepie, ale mąż mnie wyśmiał. :(
  • kurcze, no sama z dziecmi jestem, do sklepu niby blisko, jeszcze 10 minut mają otwarte 


    zagaduj mnie ;)
  • zastrzelę cię , jak słowo daję ;) 


    już zapomniałam, a ta mi znowu tymi śledziami po oczach ;)
  • i żebyś nie zapomniała ich zabrać ;) 

    cebulkę możesz zostawić, szkodzi mi, ale śledzie weź :D
  • edytowano grudzień 2014
    @Cart&;Pud jak długo mogą leżeć te śledzie czosnkowe ,żeby się nie zepsuły chciałam je zrobić wcześniej i nie wiem kiedy żeby w wigilię były dobre nie zepsuły się
  • Ech, ze tez moi sledzi nie lubia:(((
  • moje lubią tylko ja nie bardzo je umiem przygotować żeby nie było ciągle z olejem i cebulką
  • Ja ostatnio jadłam w połączeniu : śledź, orzechy włoskie, por, kukurydza, suszone śliwki, majonez. Bardzo, bardzo dobre!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.