Wypełniam papiery do ZUS-u o zasiłek macierzyński i ugrzęzłam w formularzu Z-3.
Sytuacja jest taka, źe urodziłam dziecko będąc na urlopie wychowawczym.
Czyli przysługuje mi zasiłek macierzyński, ale nie urlop macierzyński - u pracodawcy nadal pozostaję na wychowawczym wziętym na poprzednie dziecko.
I teraz zagwozdka: pani z ZUS-u mówi, źe jeżeli macierzyński wykroczy choćby jednym dniem poza wychowawczy, to będzie o dwa tygodnie dłuźsze świadczenie. Jeźeli natomiast "zmieści się: w całości w wychowawczym, to będzie krotsze. Wszystko zależy od tego, do kiedy pracodawca udzielił mi urlopu wychowawczego. I teraz pytanie, na które nikt nie umie mi udzielić odpowiedzi: przecież urlop wych. można przerywać, dzielić i wracać do niego. Można zatem wystąpić o skrócenie go (tak, żeby data wpisana na Z-3 nie wychodziła poza macierzyński) i wziąć go od nowa kolejnego dnia. Czy dobrze myślę?
Komentarz
O url. wychowawczy skladasz nowe pismo.
Jesli rodzisz "na wychowawczym", dostajesz zasialek macierzynski, ktory jest wyplacany 2 tyg. KROCEJ niz trwalby urlop macierzynski.
k.
Mi kończył się (nie wyczerpałam limitu, ale o tyle składałam podanie) wychowawczy na pierwsze dziecko, jak byłam w połowie ciąży z drugim. Napisałam podanie o przedłużenie. Nie wiedziałam, jaką datę podać, więc podałam trzy tygodnie po terminie, żeby już do tego czasu na pewno urodzić. Urodziłam wcześniej. Przeszłam na macierzyński, potem dostałam jeszcze dwa dni opieki i urlop wypoczynkowy (zdziwiona byłam, ale dano mi), no i w końcu przeszłam na kolejny wychowawczy.
Na wychowawczym i tak możesz być chyba tylko do skończenia przez dziecko 4 lat.
Edit. Nie wracałam do pracy, nie brałam zwolnienia itp.
Czy kazali Ci brać urlop na pełne semestry albo np. do końca wakacji?