Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

1235737

Komentarz

  • ja tam zawsze bez bulionu robię :)
  • Sos robi sie sam z warzyw. Ja robie tak: najpierw podsmazam w garnku mieso na oliwie, pozniej dodaje warzywa (cebula, pieczarki, papryka, czasem baklazan - on bardzo fajnie tez zageszcza sosy jak sie calkowicie rozpadnie) i co tam sie akurat nawinie, dodaje przyprawy, zamykam szczelna pokrywaka i zmniejszam grzanie. Czasem, jak na poczatku za mocno sie gotuje, to podlewam krapka wody, minimalnie. Ale sos sam powstaje, nic nie kombinuje.
  • mi mięso na oliwie nie smakuje, za to warzywa owszem
  • Ja tak sie juz przyzwyczailam, ze wszystko na oliwie robie.
  • Gulasz i bitki zagęszczam ziemniakiem startym na takich oczkach jak na ziemniaczane. Jak mam te ziemniaki na talerzu to wrzucam i mieszam ale nie muszę tak gwałtownie tylko małe ruchy. Jak robię bitki czy zrazy z karkówki to nie trzeba ich wyjmować z gara, wystarczy przesunąć. Sos jest smaczny a ziemniak nie dominuje go smakiem.... spróbujcie, warto
  • Właśnie się zastanawiam, czy to jest takie jednoznaczne. Czasami w przepisach jest napisane np. szklanka śmietany 30%. Takiej kwaśnej, to chyba nie ma, a przecież nie piszą tam "śmietanki 30%".

    Dla przykładu, że tak przypomnę blog Ireny, http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/11/krem-z-ziemniakow-i-groszku.html . Zrobiłam tę zupę-krem, ale dodałam kwaśną śmietanę i nie mam przekonania czy dobrze zrobiłam. Może zapytam autorkę, @Irena?

    Jak się nie warzy, to do zupy może być kwaśna. W moim wiejskim sklepiku mają kwaśna 30-tkę.
  • A w ogóle wyznaje w kuchni filozofię eksperymentowania i nie trzymania się przepisów. :-)
  • @Sylaba, ale surowy ziemniak?
  • @Sylaba, ale surowy ziemniak?
    Tak zagęszczam surowym ziemniakiem i jest to dla mnie wygodniejsze niż mąka bo nie ma szans na kluchy
  • co można zrobić z filetami rybnymi oprócz smażenia? Mam pełną zamrażarkę ryb, a te z patelni już nam sie znudziły.
  • dusić posolone na maśle z dodatkiem soku z cytryny i natki pietruszki - pycha
  • Też duszę, ale inaczej - wrzucam do sporego rondla rozdrobnioną włoszczyznę, może być też mrożona (jako leń patentowany czasem skrawam większą ilość marchwi, pietruchy i pora, żeby później zrobić wszystko w parę minut i opróżnić zamrażalnik ;) ), wystarczy łycha oleju. Filety rozmrażam nieco trochę wcześniej albo (ale to wariant nieco singielski) kładę NA garnku z warzywami, na krawędziach, żeby rozmarzł trochę, a sok spłynął do środka. Rozdrabniam rybcię niestarannie, solę, pieprzę i co jeszcze podleci. Jeżeli rybka była tania (a u mnie innej nie uświadczysz ;) ), jest sporo płynu. Kiedy jedzonko już miękkie, wrzuca się doń kuskus, czeka trochę i jest danie NAPRAWDĘ jednogarnkowe. :D  :D  :D
  • edytowano wrzesień 2013
    co można zrobić z filetami rybnymi oprócz smażenia? Mam pełną zamrażarkę ryb, a te z patelni już nam sie znudziły.
    Zupę rybną można zrobić.
    My preferujemy jarzynowo-rybną. Do jarzynowej - starta włoszczyzna i kartofle - dodaję jak warzywa są miękkie rybę podduszoną chwilę na patelni z cebulą. Zupę można trochę zagęścić kaszą kukurydzianą. Można też dodać przecieru albo soku pomidorowego trochę.
    I jeszcze rybę po grecku można.
  • edytowano wrzesień 2013
    I zapiekanke rybna- w naczyniu zaroodpornym ugotowany ryz, na to filety, (przyprawic czym sie lubi),pozniej dodaje mrozone lub swieze warzywa ( marchewke, brokula, fasolke szparagowa, grozek, kukurydze- co tam mam), wszystko zalewam smietnka goraca z roznymi serami topionymi- i do piekarnika , mozna tez posypac serem startym, sycace bardzo.

    Zupe rybna- podobnie jak Katarzyna, mozan dodac mleko kokosowe i trawe cytrynowa ,lub limonke i duzo koperku.

    Gulasz rybny- pieczarki, warzywa w kostke, ananas, z puszki, ugotowac do miekkosci, dodac rybe ( rozpadnie sie sama), doprawic sokiem z ananasa ,zagescic serkim wiejskim- podaac z ryzem.

    Z piekarnika mnostwo wersji- np. z pieczarkami i serem,
    z maslem czosnkoym,
    z prazonymi migdalami ,maselkiem i cytryna ( najlepsze sa pstragi i lososie, ale dorsz tez smaczny),
    itd.

    Islandzki 'plokkfiskur'
    Ugotowac rybe w osolonej wodzie, na patelni na masle podsmazyc pokrojona cebue, dodac ugotowane ziemniaczki, pokrojone na male czesci,w innym naczyniu przygotowac beszamel ( maka, mleko i maslo).Na patelnie, na podsmazone ziemniaki i cebule dodajemy rozdrobniona rybe, i dodajemy stopniowo beszamel, zeby nam wszytsko polaczyl razem- to ma byc cos w rodzaju puree, ale nie az tak rozdrobnione, doprawiamy sola, pieprzem bialym, podawac z ciemnym pieczywem ;-)

    r.jpg 10.7K
  • kolejna porcja pytań:

    1. śledzie - jak zrobić takie dobre ze śmietaną do obiadu?

    2. żeberka - jaka porcja jest wystarczająca na jedną osobę? tzn ile kupić takich pasków?

    3. z jakiego mięsa robi się rolady? tzn. ja wiem że z wołowiny, ale z jakiej części krowy :)


  • a ja zapytam... jak zrobić dobrą zapiekankę z kaszy gryczanej i sera? tak mnie jakoś naszło i muszę się mentalnie do działania przygotować..

  • ja gotuję 2 szklanki gryczanej niepalonej, wbijam do niej jak wystygnie 2 jajka. Podsmażam 1-2 cebule z kurkumą i dorzucam do kaszy
    Ser ok 400 g miksuję z maślanką/kefirem, , i doprawiam czym tam kto lubi _ ja majeranek, sól, pieprz, papryka może być

    i układam kasza/ser/kasza - polewam 2 jajkami rozbełtanymi ze śmietaną + trochę mleka , galka muszkatołowa, sól, pieprz, majeranek

    Zapiekam ok 40 minut w 180 st
  • @natalnika, i jak wyszły?

    @kitek, nie znam się na śledziach i roladach, ale jeśli chodzi o żeberka - warto nabyć więcej. Na mnie jedną kupuję nieduży pasek (poniżej pół kg chyba nigdy nie schodzą) i jem przez 3 dni :) Natomiast mogę podzielić się patentem mojej Chrzestnej - jak zjecie mięso, a sos jeszcze jest można w nim ugotować pierś kurzą.

  • edytowano październik 2013
    kolejna porcja pytań:

    1. śledzie - jak zrobić takie dobre ze śmietaną do obiadu?

    2. żeberka - jaka porcja jest wystarczająca na jedną osobę? tzn ile kupić takich pasków?

    3. z jakiego mięsa robi się rolady? tzn. ja wiem że z wołowiny, ale z jakiej części krowy :)


    śledzie matjasy moczyć ok. 2 h w mleku
    wyjąć pokroić ukośnie w niby romby
    przełożyć do salaterki 
    sos: pokroić jabłuszko lekko słodkie i cebulkę
    i/lub ogórek kwaszony lub konserwowy
    zalać śmietanę rozbełtaną z łyżką majonezu
    zamieszać i odstawić do "przegryzienia" składników
    ugotować ziemniaki w mundurkach ok 10 min wstawiane do gorącej wody
    przekroić ziemniak na pół posypać obficie koperkiem lub szczypiorkiem
    i smacznego

    edit Mleko wylewamy, do niczego się nie przyda ,  info to dla centusiów  i pyrów
  • żeberka do kapusty mogą być mostki i tak obierasz z kości w połowie gotowania bigosu
    do sosu droższe paski np. 2 paski cienkie na 4 osoby
    zależy też od ilości kostek :)
    na roladę najlepszy boczek, w Viando sprzedają już zrolowany wystarczy trochę przypraw do speklowania i upiec, dobry na ciepła i zimno na kanapki i na przyjęcie, do tego chrzan żurawinowy lub musztarda (i piwko dla panów)
    jak nie lubisz tłusto to rzeczywiście wołowina - prawdziwa to 40-45 za kg ale ja nie gustuję
    na zrazy - wołowina zrazowa , nie z krowy tylko wołu :) 
    oczywiście do tego ogóreczek kwaszony, boczek wędzony i cebulka także samo resztki cebulki i ogóreczka do sosiku dodajesz ale to tradycja i każdy potrafi

    zapraszam do mnie, mam wolne moce przerobowe, poduczę Cię i popróbujemy razem :D

  • @babka4 ; ale mi smaku narobilas... Szkoda, ze moi faceci sa 'niesledziowi' :( Ale i tak kiedys zbie - sama dla siebie. A co!!!

  • kolejna porcja pytań:

    1. śledzie - jak zrobić takie dobre ze śmietaną do obiadu?



    Nie znoszę śledzi, ale podam przepis na ukochaną potrawę mojej rodziny ze strony ojca-dla mnie to trauma, ale co tam:
    otóz do rzeczonych śledzi, zwanych "oko" potzreba śledzia z mleczem, sporo cebuli, śmietanę gęstą i kwaśna, może być 12%, 18%
    mlecz ze śledzia rozetrzec z solą i pieprzem, dodać do smietany, doprawic
    do doprawionej śmietany wrzucic cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki
    śledź powinien być chyba moczony wcześniej
    dodać sledzia do smietany i na jakiś czas do lodówki albo i nie
    ugotować ziemniaki-podobno najlepsze w mundurkach, ale i zwykłe z wody też sie nadadzą

    moje ciotki i ojciec mogły jeść to cysternami niemalże
    żadnych innych dodatków-tylko śledź, cebula, śmietana, sól i pieprz
  • @kociara- śledź w takiej postaci też mogę jeść cysternami. Jest najlepszy na świecie, jestem tego pewna :D
    mnia, mniam a tu człek na diecie beznabiałowej
    :((
  • @Milamama - dla mnie jakikolwiek śledź w jakiejkolwiek postaci jest absolutnie niejadalny
    A tak bym chciała lubić, takie piękne i kolorowe sałatki śledziowe są
  • no, taki na przykład po łowicku- z kolorową papryką:) pod każdą postacią, moja miłość:)
  • kociara mam sposób na śledzia:dla ciebie:
    surowego posolić obtoczyć w mące i usmażyć
    garść surówki z kapusty, marchewki lub selera i mniam
  • kociara mam sposób na śledzia:dla ciebie:
    surowego posolić obtoczyć w mące i usmażyć
    garść surówki z kapusty, marchewki lub selera i mniam
    no własnie mi się przypomniało, ze takiego jadałam w czasach studenckich u mojej kumpeli - był dość zjadliwy :)

    ale ja ostatnimi czasy mało "rybna" jestem, ku mojej rozpaczy, bo kiedyś rybki uwielbiałam
    teraz zjem od wielkiego swieta i to tylko tradycyjnie, żadnych tam rybnych zapiekanek, żadnych mieszanin np. w sosie
  • a moze jakiś prosty (i skuteczny) przepis na muffinki ktoś by mógł podać?
    [-O<
  • Gulasz i bitki zagęszczam ziemniakiem startym na takich oczkach jak na ziemniaczane. Jak mam te ziemniaki na talerzu to wrzucam i mieszam ale nie muszę tak gwałtownie tylko małe ruchy. Jak robię bitki czy zrazy z karkówki to nie trzeba ich wyjmować z gara, wystarczy przesunąć. Sos jest smaczny a ziemniak nie dominuje go smakiem.... spróbujcie, warto

    Gulasz, zwłaszcza wołowy, ładnie się też zagęszcza razowym chlebem.
  • edytowano październik 2013
    No to teraz ja. Czym różni się mąka żytnia od pszennej (oprócz zboża, z którego pochodzi ;))? Czy można je stosować wymiennie i np. zrobić ciasto z mąki żytniej typu 720?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.