ja gotuję 2 szklanki gryczanej niepalonej, wbijam do niej jak wystygnie 2 jajka. Podsmażam 1-2 cebule z kurkumą i dorzucam do kaszy Ser ok 400 g miksuję z maślanką/kefirem, , i doprawiam czym tam kto lubi _ ja majeranek, sól, pieprz, papryka może być
i układam kasza/ser/kasza - polewam 2 jajkami rozbełtanymi ze śmietaną + trochę mleka , galka muszkatołowa, sól, pieprz, majeranek
@kitek, nie znam się na śledziach i roladach, ale jeśli chodzi o żeberka - warto nabyć więcej. Na mnie jedną kupuję nieduży pasek (poniżej pół kg chyba nigdy nie schodzą) i jem przez 3 dni Natomiast mogę podzielić się patentem mojej Chrzestnej - jak zjecie mięso, a sos jeszcze jest można w nim ugotować pierś kurzą.
żeberka do kapusty mogą być mostki i tak obierasz z kości w połowie gotowania bigosu
do sosu droższe paski np. 2 paski cienkie na 4 osoby
zależy też od ilości kostek
na roladę najlepszy boczek, w Viando sprzedają już zrolowany wystarczy trochę przypraw do speklowania i upiec, dobry na ciepła i zimno na kanapki i na przyjęcie, do tego chrzan żurawinowy lub musztarda (i piwko dla panów)
jak nie lubisz tłusto to rzeczywiście wołowina - prawdziwa to 40-45 za kg ale ja nie gustuję
na zrazy - wołowina zrazowa , nie z krowy tylko wołu
oczywiście do tego ogóreczek kwaszony, boczek wędzony i cebulka także samo resztki cebulki i ogóreczka do sosiku dodajesz ale to tradycja i każdy potrafi
zapraszam do mnie, mam wolne moce przerobowe, poduczę Cię i popróbujemy razem
1. śledzie - jak zrobić takie dobre ze śmietaną do obiadu?
Nie znoszę śledzi, ale podam przepis na ukochaną potrawę mojej rodziny ze strony ojca-dla mnie to trauma, ale co tam: otóz do rzeczonych śledzi, zwanych "oko" potzreba śledzia z mleczem, sporo cebuli, śmietanę gęstą i kwaśna, może być 12%, 18% mlecz ze śledzia rozetrzec z solą i pieprzem, dodać do smietany, doprawic do doprawionej śmietany wrzucic cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki śledź powinien być chyba moczony wcześniej dodać sledzia do smietany i na jakiś czas do lodówki albo i nie ugotować ziemniaki-podobno najlepsze w mundurkach, ale i zwykłe z wody też sie nadadzą
moje ciotki i ojciec mogły jeść to cysternami niemalże żadnych innych dodatków-tylko śledź, cebula, śmietana, sól i pieprz
@Milamama - dla mnie jakikolwiek śledź w jakiejkolwiek postaci jest absolutnie niejadalny A tak bym chciała lubić, takie piękne i kolorowe sałatki śledziowe są
garść surówki z kapusty, marchewki lub selera i mniam
no własnie mi się przypomniało, ze takiego jadałam w czasach studenckich u mojej kumpeli - był dość zjadliwy
ale ja ostatnimi czasy mało "rybna" jestem, ku mojej rozpaczy, bo kiedyś rybki uwielbiałam teraz zjem od wielkiego swieta i to tylko tradycyjnie, żadnych tam rybnych zapiekanek, żadnych mieszanin np. w sosie
Gulasz i bitki zagęszczam ziemniakiem startym na takich oczkach jak na ziemniaczane. Jak mam te ziemniaki na talerzu to wrzucam i mieszam ale nie muszę tak gwałtownie tylko małe ruchy. Jak robię bitki czy zrazy z karkówki to nie trzeba ich wyjmować z gara, wystarczy przesunąć. Sos jest smaczny a ziemniak nie dominuje go smakiem.... spróbujcie, warto
Gulasz, zwłaszcza wołowy, ładnie się też zagęszcza razowym chlebem.
No to teraz ja. Czym różni się mąka żytnia od pszennej (oprócz zboża, z którego pochodzi )? Czy można je stosować wymiennie i np. zrobić ciasto z mąki żytniej typu 720?
a moze jakiś prosty (i skuteczny) przepis na muffinki ktoś by mógł podać? [-O<
Znam bardzo prosty przepis: w jednej misce miksujesz: 2 jajka, szklanke mleka i pół szklanki oleju, w drugiej mieszasz: 2 szklanki mąki, pół szk. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pół torebeczki cukru waniliowego. Potem obie miski razem miksujesz. Ja dodawałam już: pokrojoną czekoladę i żurawinę (ulubiony zestaw mojej rodziny), czekoladę i śliwki, czekoladę i rodzynki. Myślę, że można sobie samemu skomponować to "nadzienie".
Wlewam do foremek, piekę około 25 minut 160 stopni.Mniam, mniam. Tanio, smacznie. Acha, dzieciaki świetnie ozdabiają toto. I nie stosuję tych papierowych wkładeczek. Babeczki trzymają się i tak.
A ja nic nie miksuję tylko mieszam widelcem, najpierw mokre, potem dodaję suche. Wszystko trwa 5 min.+15 min. pieczenie. Ostatnio super z żurawiną.
No to teraz ja. Czym różni się mąka żytnia od pszennej (oprócz zboża, z którego pochodzi )? Czy można je stosować wymiennie i np. zrobić ciasto z mąki żytniej typu 720?
Brakiem (albo innym rodzajem) glutenu. Ciasta z samej żytniej nie próbowałam robić, ale placki się rozlatują Niemniej jednak polecam lekturę wątku bezowego - zdolni ludzie pieką ciasta nawet bez podstawowych składników
Biszkopt zostaje w piekarniku do całkowitego ostygnięcia - po tym, jak gorący wyjmiemy z piekarnika i z wysokości metra upuścimy na podłogę. Serio. Wyjmujesz gorący, rzucasz, wkładasz z powrotem i zostawiasz do całkowitego ostygnięcia.
Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone.
Też lubię tą masę (tzn śmietana i mascarpone), raz się pokusiłam o krem czekoladowy, wyszedł wspaniały, ale sporo tortu zostało (szok dla mnie) bo po prostu był tak sycący że nie dało się zjeść więcej niż jeden kawałek. Krem był z ubitej kremówki, do której wlewało się rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Przepis znalazłam na forum cincin (chyba), na pewno przez googla
Ja biszkoptem nie rzucam, ale też czeka w piekarniku, żeby nie opaść. A naprawdę najprostsza masa to serek homogenizowany - na mascarpone mnie nie stać :P I warto zaponczować ciasto - mokre trzyma się mokrego
Komentarz
Ser ok 400 g miksuję z maślanką/kefirem, , i doprawiam czym tam kto lubi _ ja majeranek, sól, pieprz, papryka może być
i układam kasza/ser/kasza - polewam 2 jajkami rozbełtanymi ze śmietaną + trochę mleka , galka muszkatołowa, sól, pieprz, majeranek
Zapiekam ok 40 minut w 180 st
@kitek, nie znam się na śledziach i roladach, ale jeśli chodzi o żeberka - warto nabyć więcej. Na mnie jedną kupuję nieduży pasek (poniżej pół kg chyba nigdy nie schodzą) i jem przez 3 dni
@babka4 ale mi smaku narobilas... Szkoda, ze moi faceci sa 'niesledziowi'
Ale i tak kiedys zbie - sama dla siebie. A co!!!
otóz do rzeczonych śledzi, zwanych "oko" potzreba śledzia z mleczem, sporo cebuli, śmietanę gęstą i kwaśna, może być 12%, 18%
mlecz ze śledzia rozetrzec z solą i pieprzem, dodać do smietany, doprawic
do doprawionej śmietany wrzucic cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki
śledź powinien być chyba moczony wcześniej
dodać sledzia do smietany i na jakiś czas do lodówki albo i nie
ugotować ziemniaki-podobno najlepsze w mundurkach, ale i zwykłe z wody też sie nadadzą
moje ciotki i ojciec mogły jeść to cysternami niemalże
żadnych innych dodatków-tylko śledź, cebula, śmietana, sól i pieprz
A tak bym chciała lubić, takie piękne i kolorowe sałatki śledziowe są
ale ja ostatnimi czasy mało "rybna" jestem, ku mojej rozpaczy, bo kiedyś rybki uwielbiałam
teraz zjem od wielkiego swieta i to tylko tradycyjnie, żadnych tam rybnych zapiekanek, żadnych mieszanin np. w sosie
[-O<
Gulasz, zwłaszcza wołowy, ładnie się też zagęszcza razowym chlebem.
wyciągacie biszkopt z piekarnika odrazu po upieczeniu czy później?
Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone.
Albo masa krówkowa wymieszana z żurawiną.Słodkie ale pyszne.
I warto zaponczować ciasto - mokre trzyma się mokrego