Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

13468939

Komentarz

  • kociara mam sposób na śledzia:dla ciebie:
    surowego posolić obtoczyć w mące i usmażyć
    garść surówki z kapusty, marchewki lub selera i mniam
    no własnie mi się przypomniało, ze takiego jadałam w czasach studenckich u mojej kumpeli - był dość zjadliwy :)

    ale ja ostatnimi czasy mało "rybna" jestem, ku mojej rozpaczy, bo kiedyś rybki uwielbiałam
    teraz zjem od wielkiego swieta i to tylko tradycyjnie, żadnych tam rybnych zapiekanek, żadnych mieszanin np. w sosie
  • a moze jakiś prosty (i skuteczny) przepis na muffinki ktoś by mógł podać?
    [-O<
  • Gulasz i bitki zagęszczam ziemniakiem startym na takich oczkach jak na ziemniaczane. Jak mam te ziemniaki na talerzu to wrzucam i mieszam ale nie muszę tak gwałtownie tylko małe ruchy. Jak robię bitki czy zrazy z karkówki to nie trzeba ich wyjmować z gara, wystarczy przesunąć. Sos jest smaczny a ziemniak nie dominuje go smakiem.... spróbujcie, warto

    Gulasz, zwłaszcza wołowy, ładnie się też zagęszcza razowym chlebem.
  • edytowano październik 2013
    No to teraz ja. Czym różni się mąka żytnia od pszennej (oprócz zboża, z którego pochodzi ;))? Czy można je stosować wymiennie i np. zrobić ciasto z mąki żytniej typu 720?
  • No to teraz ja. Czym różni się mąka żytnia od pszennej (oprócz zboża, z którego pochodzi ;))? Czy można je stosować wymiennie i np. zrobić ciasto z mąki żytniej typu 720?
    Brakiem (albo innym rodzajem) glutenu. Ciasta z samej żytniej nie próbowałam robić, ale placki się rozlatują :( Niemniej jednak polecam lekturę wątku bezowego - zdolni ludzie pieką ciasta nawet bez podstawowych składników :D
  • Moje pilne pytanie: bakłażan do zupy - trzeba obrać czy nie?
  • Jakiś czas temu kupiłam miętę w doniczce, rośnie jak szalona a ja nie wiem, jak i do czego ją używać  :-SS Opisy zastosowań poproszę bardzo dokładne   ;)
  • Nie pijemy alkoholu z żadnej postaci  ;)
  • Do sałatki tabuleh 
  • do deserów, do lemoniady, do mizerii jako urozmaicenie, do chłodnika z ogórków...
    można też zrobić syrop miętowy :)
  • jak i czym przełożyć biszkopt? ja to zrobić, żeby masa związała się z ciastem?
    wyciągacie biszkopt z piekarnika odrazu po upieczeniu czy później?
  • Biszkopt zostaje w piekarniku do całkowitego ostygnięcia - po tym, jak gorący wyjmiemy z piekarnika i z wysokości metra upuścimy na podłogę. Serio. Wyjmujesz gorący, rzucasz, wkładasz z powrotem i zostawiasz do całkowitego ostygnięcia.

    Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone.
  • edytowano październik 2013
    Też lubię tą masę :) (tzn śmietana i mascarpone), raz się pokusiłam o krem czekoladowy, wyszedł wspaniały, ale sporo tortu zostało (szok dla mnie) bo po prostu był tak sycący że nie dało się zjeść więcej niż jeden kawałek. Krem był z ubitej kremówki, do której wlewało się rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Przepis znalazłam na forum cincin (chyba), na pewno przez googla ;)
  • Ja biszkoptem nie rzucam, ale też czeka w piekarniku, żeby nie opaść. A naprawdę najprostsza masa to serek homogenizowany - na mascarpone mnie nie stać :P
    I warto zaponczować ciasto - mokre trzyma się mokrego ;)
  • Elunia - z suszoną żurawiną? Czy taką ze słoika? Muszę potestować.
  • Czy można "na drugi dzień" zostawić w lodówce resztki ciasta naleśnikowego?
  • Myślę, że można (choć nie próbowałam). Nie powinno się stać nic gorszego niż zgęstnienie. :)
  • Teoretycznie - wiem.
    Moja mama często zostawia.

    Tylko, ze jak tak przeanalizowałam, że te moje to 3x"Z" są to jakoś zawsze lepiej zapytać na forum :D
  • Dziewczyny, ale to jest wątek z cyklu "gotowanie dla opornych" :) Tu nie można tak ogólnie - "Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone." Tu trzeba łopatologicznie: jaka śmietana, co do czego dodać, z czego zrobić poncz do ciasta, jak to ciasto tym ponczem nasączyć.....:D

    Dziękuje za przepis na muffinki - udały się wyśmienicie:) I to nie raz. Mam problem tylko z nadzieniem. Chciałam zrobić takie z czekoladą w środku, nałożyłam część ciasta do formy, położyłam kawałek czekolady i przykryłam drugą częścią ciasta. Niestety ze wszystkich ta czekolada wyciekła gdzieś bokiem. Co zrobiłam źle?


    I kolejne pytanie: zostałam wczoraj obdarowana pięknym królikiem. Jest już poporcjowany, z części już gotuje sie rosół, ale nie wiem jak, i z czym upiec pozostałe mięso.









  • @Savia, opowiedz koleżance o królikach dla opornych. 
  • Ja bym...
    natarła królika tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć w naczynie żaroodporne z pokrywą do piekarnika i na 200-220C. Podlać trochę wodą, tak 2-3cm. Piecze nie min godzinę, aż będzie mięciutki. (po 45min mięso odwrócić). Na koniec można nieco śmietany dodać do sosu. Ja daję 18-tkę.
  • tymianek może być suszony, czosnek granulowany.

    Aaaa... czy królik młody czy stary? Bo jeśli leciwy to lepiej natrzeć tak jak mówiłam i do zamrażarki na tydzień lub dłużej. Wtedy skruszeje i będzie wyśmienity. W pożądanym czasie wyjąć, rozmrozić i piec.
  • Ja bym...
    natarła królika tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć w naczynie żaroodporne z pokrywą do piekarnika i na 200-220C. Podlać trochę wodą, tak 2-3cm. Piecze nie min godzinę, aż będzie mięciutki. (po 45min mięso odwrócić). Na koniec można nieco śmietany dodać do sosu. Ja daję 18-tkę.
    ... a ja bym...

    wpadła i pożarła. 
  • @Savia dzięki:) nie wiem czy królik młody czy stary, ale dziś jedliśmy jego wątróbkę. Cudo!!! Szkoda, że nie mogłam przeczytać twojej odpowiedzi wcześniej bo natarłabym mięso przyprawami przed włożeniem do zamrażarki. Ale to nic, rozmrożę i zostawię na noc w lodówce, jak już skruszeje.


    Lata temu robiłam bardzo fajną rybę - usmażone filety przekłada się jabłkiem i cebulą, zlewa śmietaną i zapieka. Niestety nie mogę znaleźć tego przepisu, a musiałam wyjąć kolejną porcję ryb, żeby zrobić w zamrażarce miejsce dla królika:) i nie mam pojęcia jaką śmietaną można taką rybę zalać. Podpowiecie?
    :)
  • Och, króliczą wątróbkę uwielbiam. Mniam! :-)
  • jak robicie ryż z jabłkami?
  • Mogą po prostu sami uprażyć jabłka z odrobiną cukru, ewentualnie cukrem waniliowym (prawdziwym!), cynamonem, rodzynkami i co tam kto lubi (orzechy np.).
    ;)
  • @Elunia smarujesz czymś naczynie? Jak długo i w jakiej temperaturze trzeba to zapiekac?
  • dziękuję.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.