No to teraz ja. Czym różni się mąka żytnia od pszennej (oprócz zboża, z którego pochodzi )? Czy można je stosować wymiennie i np. zrobić ciasto z mąki żytniej typu 720?
Brakiem (albo innym rodzajem) glutenu. Ciasta z samej żytniej nie próbowałam robić, ale placki się rozlatują Niemniej jednak polecam lekturę wątku bezowego - zdolni ludzie pieką ciasta nawet bez podstawowych składników
Biszkopt zostaje w piekarniku do całkowitego ostygnięcia - po tym, jak gorący wyjmiemy z piekarnika i z wysokości metra upuścimy na podłogę. Serio. Wyjmujesz gorący, rzucasz, wkładasz z powrotem i zostawiasz do całkowitego ostygnięcia.
Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone.
Ja biszkoptem nie rzucam, ale też czeka w piekarniku, żeby nie opaść. A naprawdę najprostsza masa to serek homogenizowany - na mascarpone mnie nie stać :P I warto zaponczować ciasto - mokre trzyma się mokrego
Dziewczyny, ale to jest wątek z cyklu "gotowanie dla opornych" Tu nie można tak ogólnie - "Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone." Tu trzeba łopatologicznie: jaka śmietana, co do czego dodać, z czego zrobić poncz do ciasta, jak to ciasto tym ponczem nasączyć.....:D
Dziękuje za przepis na muffinki - udały się wyśmienicie:) I to nie raz. Mam problem tylko z nadzieniem. Chciałam zrobić takie z czekoladą w środku, nałożyłam część ciasta do formy, położyłam kawałek czekolady i przykryłam drugą częścią ciasta. Niestety ze wszystkich ta czekolada wyciekła gdzieś bokiem. Co zrobiłam źle?
I kolejne pytanie: zostałam wczoraj obdarowana pięknym królikiem. Jest już poporcjowany, z części już gotuje sie rosół, ale nie wiem jak, i z czym upiec pozostałe mięso.
Ja bym... natarła królika tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć w naczynie żaroodporne z pokrywą do piekarnika i na 200-220C. Podlać trochę wodą, tak 2-3cm. Piecze nie min godzinę, aż będzie mięciutki. (po 45min mięso odwrócić). Na koniec można nieco śmietany dodać do sosu. Ja daję 18-tkę.
Aaaa... czy królik młody czy stary? Bo jeśli leciwy to lepiej natrzeć tak jak mówiłam i do zamrażarki na tydzień lub dłużej. Wtedy skruszeje i będzie wyśmienity. W pożądanym czasie wyjąć, rozmrozić i piec.
Ja bym... natarła królika tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć w naczynie żaroodporne z pokrywą do piekarnika i na 200-220C. Podlać trochę wodą, tak 2-3cm. Piecze nie min godzinę, aż będzie mięciutki. (po 45min mięso odwrócić). Na koniec można nieco śmietany dodać do sosu. Ja daję 18-tkę.
@Savia dzięki:) nie wiem czy królik młody czy stary, ale dziś jedliśmy jego wątróbkę. Cudo!!! Szkoda, że nie mogłam przeczytać twojej odpowiedzi wcześniej bo natarłabym mięso przyprawami przed włożeniem do zamrażarki. Ale to nic, rozmrożę i zostawię na noc w lodówce, jak już skruszeje.
Lata temu robiłam bardzo fajną rybę - usmażone filety przekłada się jabłkiem i cebulą, zlewa śmietaną i zapieka. Niestety nie mogę znaleźć tego przepisu, a musiałam wyjąć kolejną porcję ryb, żeby zrobić w zamrażarce miejsce dla królika:) i nie mam pojęcia jaką śmietaną można taką rybę zalać. Podpowiecie?
Mogą po prostu sami uprażyć jabłka z odrobiną cukru, ewentualnie cukrem waniliowym (prawdziwym!), cynamonem, rodzynkami i co tam kto lubi (orzechy np.).
Wcale :P Ale moja Mama smarowała brytfankę/naczynie żaroodporne masłem/margaryną wykładała ryżem i na to jabłka w wiórkach. Bez żadnych dodatków Ale my mamy specyficzny gust - nie lubimy przesłodzonych itd.
Kitek jak gotujesz wodę na kluski śląskie ( w ogóle na wszystkie kluski) to daj łyżeczkę masła lub oliwy, oleju ( jakiegoś tłuszczu ) wtedy one się nie zbreją. Co prawda zawsze dobrze przelać to zimną wodą ale z pierogami nie da się. Najlepiej je wyławiać łyżką cedzakową i wrzucić ciepłe do tłuszczu ( czyli np. podsmażanej cebulki). Ja do ciasta dodaję zawsze o 1 żóltko więcej niż w przepisie, także kapkę oleju. Wtedy ciasto jest sprężyste. Za to ostrożnie z wodą.
Ja ścieram na tarce też jabłko, kroję drobno por albo cebulkę, doprawiam sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru jeśli trzeba, kropię olejem. Chyba, że na ciepło, zasmażane, to sól, pieprz, cytryna, cukier i śmietana
Komentarz
wyciągacie biszkopt z piekarnika odrazu po upieczeniu czy później?
Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone.
I warto zaponczować ciasto - mokre trzyma się mokrego
Moja mama często zostawia.
Tylko, ze jak tak przeanalizowałam, że te moje to 3x"Z" są to jakoś zawsze lepiej zapytać na forum
Dziękuje za przepis na muffinki - udały się wyśmienicie:) I to nie raz. Mam problem tylko z nadzieniem. Chciałam zrobić takie z czekoladą w środku, nałożyłam część ciasta do formy, położyłam kawałek czekolady i przykryłam drugą częścią ciasta. Niestety ze wszystkich ta czekolada wyciekła gdzieś bokiem. Co zrobiłam źle?
I kolejne pytanie: zostałam wczoraj obdarowana pięknym królikiem. Jest już poporcjowany, z części już gotuje sie rosół, ale nie wiem jak, i z czym upiec pozostałe mięso.
natarła królika tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć w naczynie żaroodporne z pokrywą do piekarnika i na 200-220C. Podlać trochę wodą, tak 2-3cm. Piecze nie min godzinę, aż będzie mięciutki. (po 45min mięso odwrócić). Na koniec można nieco śmietany dodać do sosu. Ja daję 18-tkę.
Aaaa... czy królik młody czy stary? Bo jeśli leciwy to lepiej natrzeć tak jak mówiłam i do zamrażarki na tydzień lub dłużej. Wtedy skruszeje i będzie wyśmienity. W pożądanym czasie wyjąć, rozmrozić i piec.
Lata temu robiłam bardzo fajną rybę - usmażone filety przekłada się jabłkiem i cebulą, zlewa śmietaną i zapieka. Niestety nie mogę znaleźć tego przepisu, a musiałam wyjąć kolejną porcję ryb, żeby zrobić w zamrażarce miejsce dla królika:) i nie mam pojęcia jaką śmietaną można taką rybę zalać. Podpowiecie?
Czy Katarzyna Marta to Twoje imiona? pytam bo ja mam tak samo:)
Ja do ciasta dodaję zawsze o 1 żóltko więcej niż w przepisie, także kapkę oleju. Wtedy ciasto jest sprężyste. Za to ostrożnie z wodą.