kuchnia gazowa

edytowano czerwiec 2011 w Ogólna
Chcę zmienić kuchnię gazową.Stara AMICA ma zwykły piekarnik ,który pali wierzchy chleba itp. ,i jest weteranką.

Jakie Wam wystarczają funkcje ,co sie przydaje ,a na co zwrócić uwagę?

Komentarz

  • Jakiś czas temu zmieniliśmy kuchenkę na gazowo-elektryczną.
    Cieszyłam się bardzo, bo jest termoobieg, można ustawić konkretną temperaturę, no i jeszcze kilka fajnych funkcji.

    Lecz z czasem zaczęło pojawiać się coraz więcej minusów.
    1. rachunki za prąd - baaardzo znacząco wzrosły (może dlatego, że gaz mamy ryczałtowany);
    2. mieszkamy w bloku, a co za tym idzie, mamy określone maksymalne obciążenie zużywanego prądu i tak np. nie mogę włączyć piekarnika i jeszcze czegoś, chociażby zmywarki, czajnika, odkurzacza czy pralki, ponieważ wysiadają mi korki. :devil::devil::devil:;
    3. piekarnik elektryczny też może przypalać - mój tak ma, ale może to wina niezbyt wysokiej jakości sprzętu (Mastercook).
    Podziękowali 1Song_Hongbing
  • Od niedawna testuje piekarnik z termoobiegiem. Fajna rzecz, bo szybko sie nagrzewa i nie musze czekac na odpowiednią temp. Przy chlebach musze jednak zmniejszyc nieco temperaturę i w polowie pieczenia przełączam na normalne grzanie, bo inaczej chleb mocno podsycha.
  • Może jak się ma gaz to tak. Ale jak wynajmowaliśmy mieszkanie gdzie gaz nie był ryczałtowany to gaz wychodził najdrożej. Teraz mamy dom z gazem i piecykiem dwufunkcyjnym kuchenka jest na prąd i pradu schodzi jakieś 120 zł miesięcznie, a gazu w tej chwili jakieś 20 zł miesięcznie.
    A jak mieszkaliśmy w bloku i w ogóle nie mieliśmy gazu to wychodziło nam 120 zł za prąd i właściwie tyle dodatkowych rachunków, nie licząc czynszu ( tam była liczona woda, śmieci, opłaty inne do spółdzielni ok 350 zł)
    Znowu moja mama ma gaz ryczałtowany i jej się opłaca mieć i kuchenkę i piekarnik gazowy i nawet wodę do mycia naczyń podgrzewa na gazie.
  • do kuchni mamy podłączoną butlę a piekarnik na prąd .
    Przy wymianie na drugą też będę chciała mieć piekarnik elektryczny.
    Zaglądnełam dziś do agd i wybór całkiem ,ale tej elektroniki i bajerów tyle...,że nie wiem czy ktoś w ogóle z tego korzysta ?
    Do tej pory miałam najnizszy standart a teraz nie wiadomo na co się rzucić.
    Czy przy termoobiegu można piec jednocześnie górę i dół ?
  • Tak przy termoobiegu można piec równiutko ale trzeba uważać albo zmniejszyć czas pieczenia albo obniżyć temperaturę bo to przyspiesza.
    Też mam piekarnik elektryczny i mnie to wkurza bo jest prądożerne.
    Co prawda rzadziej muszę wymieniać butlę niż jakbym miała gazowy ale pieczenie w elektrycznym jest dużo droższe zwłaszcza, że piekarnik musi się wcześniej nagrzać.
  • potrzebuję rady, bo musimy kupić kuchenkę gazową lub gazowo -elektryczną? Na co zwracać uwagę? I jaka firma?
  • na  potrzeby piekarnika :)
  • Basja, już kiedyś pisałam - ja mam osobno płytę gazową a osobno piekarnik. Takie rozwiązanie ma mnóstwo zalet. A płytę mam szerszą, niż standard, ze skośnie ustawionymi palnikami i podnoszonym rusztem. I to jest strzał w dziesiątkę!

    Coś podobnego znalazłam - ariston

    http://goracakuchnia.pl/plyta-gazowa-ariston-pk-640-x-ha.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2014-10&utm_content=1183#nclid=584cbe68f638797843b32a70f802a240
  • Pękła mi szyba piekarnika w Aristonie po 4 miesiącach. Od temperatury zgodnej z programatorem. Nie chcą uznać reklamacji.

    Nie polecam!!!
  • Ja polecam najmniejszą ilość bajerów.Zawsze tak kupuję sprzęty i raczej się nie psują.Ja mam electroluxa z termoobiegiem bez absolutnie żadnych bajerów już 10 lat i wszystko ok.
  • Ja mam amicę nową ,białą,wersje bogatą .Wygląd ciekawy
    Nie polecam bo ;
    -jak coś wykipi trzeba myć rozbierając  3 szyby od  piekarnika
    -dolna szuflada na blaszki przeładowana jet plastikiem
    -blat kuchni i wnętrze piekarnika wykonane jest z kiepskiej jakości kwasówki .Zabrudzenia schodzą
    gorzej ,po za tym piekarnik jest ciężki do czyszczenia .Obecnie przy intensywnym pieczeniu wygląda
    tak przy wymianie poprzednia  kuchnia.

    Tak jak na wstępie napisałam wizualnie tak ,praktycznie nie .Na pewno nie przeżyje 1/3 co poprzedniczka
    Nie wiem jakie są w innych firmach ale moją odradzam
  • BeaBea
    edytowano październik 2014
    ja ze swojej jestem bardzo zadowolona z jednym ale - mnie polecam stalowych. lepsze z doświadczenia powiem białe - nasza ciągle niemal "jak niedomyta" wygląda.
    Piecyk elektryczny z opcją grill, ciasto i pizza. Szersza niż standard. Kłopotliwe tylko było dokupienie właściwych dyszy. Kuchnia Indesitu.
  • Czy ma ktoś pomysl dlaczego kuchenka gazowa od kilku tygodni (miesięcy) ogromnie osmala mi garnki... Czyżby jednak jej czas się skończył? 
  • Dysze wymienione? Może wina gazu ,a dokładniej jego jakości
    Podziękowali 1Song_Hongbing
  • Dysze... To jest myśl
  • Basja powiedział(a):
    potrzebuję rady, bo musimy kupić kuchenkę gazową lub gazowo -elektryczną? Na co zwracać uwagę? I jaka firma?
    Mamy elektryczną AEG, wymiata. Nie wiem jak gazowe.
  • Piekarnika elektrycznego nigdy nie zamieniłabym na gazowy - dużo więcej możliwości i lepsza kontrola. Płyta gazowa to jeszcze by uszła, chociaż czyszczenie i jej, i garnków po niej z pewnością nie są moim marzeniem. Ale ja od ponad dwudziestu lat gazowej nie używam (tzn obecnie mam w kotłowni i używam wyłącznie awaryjnie albo do brudnych prac) to nie jestem obiektywna.
  • A piekarnik Amica dużo lepiej sie nagrzewa niż Electrolux. W tym drugim z kolei jest znacznie wiecej miejsca. Nie ma ideałów.
  • Ja mam gazową na butli. Garnki mam czyste. Nie muszę szorować. Wystarczy umyć. Nic nie osmala
  • Mi się gaz kojarzy z szorowaniem garnków, tłustym brudem na szafkach i śmierdzącymi uchwytami z tworzywa od garnków - choć teraz uchwyty mam stalowe, to ten problem by odpadł. Ale nie chciałabym do tego wracać.
  • Piekarnik mam elektryczna a kuchenke gazowa
    Podziękowali 1Bea
  • I pytanie zadałam czy ktoś ma pomysł co może być powodem a nie co wolę
    Prawdopodobnie jest to wina dyszy a raczejbichbstarosci
  • Fakt. Jak kiepska wentylavja to tłusty osad na meblach jest. Ale dzisiejsza chemia gosp radzi sobie z tym bez problemu. Dwa razy w roku wystarczy.

    A z ciekawości zapytam jak wygląda koszt gotowania na elektrycznej (siła czy 230? ) dla 9 osób?
    Butla gazu w zależności co robię wystarcza na 4-6 tyg.
    Gaz niedrogi. Nadto jestem dystrybutorem Gazpolu więc jeszcze taniej
    Podziękowali 2Agnicha celinka
  • @Agnicha Mąż mówi, że palniki do wymiany, a dokładnie pokrywka palnika. Chyba, że kuchenka bardzo leciwa, to trzeba ustawić dopływ powietrza do palnika, ale to już zajęcie dla kogoś kto się na tym zna.
    Podziękowali 1Agnicha
  • Płyta siła, piekarnik gniazdko. Nie wiem jaki koszt @Bea bo mam wiele rzeczy na prąd w domu i nie wiem ile płyta czy piekarnik realnie kosztuje - brak oddzielnych liczników. Ale nie robi to raczej jakiejś zauważalnej różnicy przy całości. Zresztą gdyby i robiło to wygoda i oszczędność czasu (chociazby to, że gotowanie/pieczenie samo pilnuje czasu wyłączenia) jest znacznie więcej warta.
  • @celinka dziękuję
    Kuchenka bardzo leciwa i raczej kupimy nowa bo to nie duzy koszt.. 
    Podziękowali 1celinka
  • @Bea mi butla gazu starcza na maksymalnie 3 tygodnie!
    Podziękowali 1Bea
  • Felicyta powiedział(a):
    @Bea mi butla gazu starcza na maksymalnie 3 tygodnie!
    U nas zazwyczaj miesiąc. :)

    Podziękowali 1Bea
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.