Ogórki konserwowe

edytowano lipiec 2011 w Kuchnia
Nie znalazłam w zasobach forum SPRAWDZONYCH przepisów na ogórki konserwowe.
Mam przepis, z którego robiłam w zeszłym roku, ale jakieś nie takie wyszły... albo były za kwaśne, albo byle jakie, nie pamiętam...

Plisss, podzielcie się sprawdzonym przepisem, bo ogórki właśnie pakuję do słoików i mi się przypomniało, że ten przepis jakiś nie taki...

Proporcje mojej zalewy:
4 l. wody
1/2 l. octu 10%
4 łyżki cukru
4 łyżki soli

Komentarz

  • liście porzeczkowe i chrzanowe ząbki czosnek ogórki koper łuzie soli na litr wody
  • ja zawsze robię ogórki i paprykę tak:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2 płaskie łyżki soli

    szklanki takie same.

    do słoika czosnek, koper (mało), gorczyca (ew kolendra), listek laurowy


    chrzan, wiśnia, porzeczka, marchew jak ktoś lubi

    do papryki bez kopru, ale łyżke oliwy do słoika.

    Zalewam na gorąco i od razu wekuję ok. 10 min od zagotowania.
  • krzysztof12:
    liście porzeczkowe i chrzanowe ząbki czosnek ogórki koper łuzie soli na litr wody
    Krzysiu, ja o konserwowe pytam...:wink:
  • Cart, zawsze mi wychodzą. Tylko ogórki moczę przed wkładaniem.
    Smacznego.
  • poprawiłam przepis, bo mi enter uciekł:shamed:
  • ja robię tak i mam pyszne:)

    do każdego słoika:
    koper
    2-3 ziela ang
    1-2 liście laurowe
    cebula
    gorczyca
    marchewka
    chrzan


    zalewa:
    3l wody
    0.5 l octu
    1,5 szkl cukru
    2 i ciut :) łyżki soli


    jak woda w zalewie gotowana, to pasteryzuję 4-5 min
    jak nie - to ok.15
  • włąśnie dziś zrobiłam 24 słoje kiszonych i 19 korniszonów :)
  • Zrobiłam z przepisu Bei@, zobaczymy.:wink:
    Jakby mnie wzięło jeszcze później na drugą porcję (15 kilo:shamed:) to zrobię z Sylwuniowego i porównam.:bigsmile:

    Te Sylwuniowe pewnie łagodniejsze wychodzą.
    Kurczę, chyba dokupię tych ogórków...:ap:
  • ja robiłam dziś z 20 kg :)
  • Wyszło mi 32 słoiki.
    Tzn, tyle ogórków zapakowałam, bo z zalewą muszę poczekać do jutra. Kupiłam za mało octu.:shamed:
  • to był przepis na kiszone ogurki
    a sól to kamienna
  • ło matko

    już myślałam, że znowu Maniek założył wątek..kulinarny,
    a mi się znowu odezwą kompleksy jak Go czytam


    ale nie.,Cartowa robi konkurencję
    a gotuje też świetnie, ..............miałam okazję realnie spróbować:bigsmile:
  • Gdzieżbym śmiała robić Mańkowi konkurencję... cienki bolek jestem i tyle.:wink:
  • Dziewczyny, przestańcie !:gx:
  • Oczywiście, że przestaniemy... chwilę po tym, jak podasz swój przepis na ogórki konserwowe.:bigsmile:
  • Korniszony
    Tą recepturkę na tak przygotowane korniszonki dostałam od mojej mamy,a moja mama - od swojej mamy ...
    Ja przekazałam ją swojej córce i Wam - w ten sposób przygotowane ogórki naprawdę są pyszne, wg.mnie te ze sklepu to - niech się "chowają" ...Składniki:
    ... ogórki, czosnek, ocet 10 %, koper taki z nasionkami, sól, gorczyca, chrzan, ziele angielskie, marchewka obrana i pokrojona w krążki (jeśli ktoś lubi i chce ją dodać, ale niekoniecznie musi być).

    Przygotowanie zalewy:
    Wlewamy do garnka: 5 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 dużych łyżek cukru, 1 duża łyżka soli, pokrojoną marchewkę.

    Wszystkie składniki zagotowujemy. Nie wiem dokładnie na ile słoików z ogórkami tej zalewy starcza, bo ja robię na "oko". Musicie sami wypraktykować. Jeżeli mi się trochę zalewy zostanie, zlewam ją do słoika lub butelki, i wykorzystuję ją następnym razem przy robieniu korniszonów. Jeśli za mało, dorabiam następną porcję zalewy - i tak w kółko ;)

    Słoiki myjemy, wyparzamy zwracając uwagę czy nie są wyszczerbione, a nakrętki do nich też muszą być "gucio", bo inaczej słoik po zagotowaniu nam nie "załapie".

    Ogórki - nie duże, dokładnie myjemy i upychamy je do słoików, dość ściśle, żeby póżniej nam w słoiku nie 'latały",
    tylko na swoich miejscach pozostały, gdy zalewę dodamy. Zanim jednak włożę ogórki do słoika, to wkładam koper, trochę chrzanu, 2-3 ząbki czosnku (obrane), wsypuję gorczycę (myślę, że jest tak jej gdzieś około pół łyżeczki jest, czyli nie dużo), dodaję 2-3 ziaren ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików, wkładam ogórki i zalewam zalewą tak żeby ogórki były przykryte.

    Następnie słoiki zakręcone, wkładam do garnka z wodą, na dno garnka kładę ściereczkę, i gotuję na małym ogniu. Gdy się zagotują trzymam jeszcze je na ogniu około 5-10 minut, żeby załapały. Po wyjęciu słoików z garnka, dociskam jeszcze nakrętki i odwracam do góry dnem, stawiając je na ściereczce. W ten sposób widzę, który nie załapał.

    Spróbujcie - na prawdę warto!

    Muszę jeszcze do powiedzieć, że tą zaprawę do ogórków, stosuję także z powodzeniem do zaprawiania buraczków. Też jest dobrze ...
    http://babuni-blog49.blog.onet.pl/Korniszony,2,ID386224254,n
  • A jest sens robic ogorki konswrwowe bez kopru i gorczycy? W zadnym sklepie u mnie nie ma :/
  • Zrób ogórki w curry, bardzo smaczne. Robię bez kopru i gorczycy, dodałam do jednej partii kolorowy pieprz bo miałam akurat.

    ok. 3 kg ogórków jednakowej wielkości, obrać, pokroić wzdłuż

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka octu 10%
    2 łyżki soli
    3 łyżeczki curry


    Podziękowali 1edytam
  • Zalewe trzeba zagotowac czy zimne skladniki laczyc, wlac do sloikow z ogorkami i pasteryzowac? @Elunia ;
  • @edytam ; zalewę zagotować mieszając żeby się cukier rozpuścił, zalać gorącą, pasteryzować5-10 minut, wyjąć i do góry dnem do wystygnięcia.
    Podziękowali 1edytam
  • Ata
    edytowano 25 lipiec
    Ja leń jestem, więc przepis prosty.
    Ale ogórki konserwowe wychodzą dobre (niezbyt ostre).
    1 łyżka suszonej przyprawy do ogórków konserwowych na dno słoika + ogórki
    Zalać wrzącą zalewą: 
    4 l wody
    20 łyżek cukru
    4 łyżki soli
    1,5 szkl octu 10% (wlewam do gotującej się zalewy na końcu)
    Po zalaniu słoiki zakręcam niezbyt mocno (żeby w pasteryzowaniu uchodziło powietrze), pasteryzuję od razu po zalaniu (gorące) 7-10 minut, po wyjęciu z wody dokręcam słoik, obracam do góry dnem do czasu ostygnięcia i do piwnicy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.