Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Garnek rzymski

edytowano sierpień 2011 w Kuchnia
Zamierzam takowy kupic, ale jeszcze sie waham, bo drogie to dosyc i nie wiem, czy rzeczywiscie takie super to jest.
Macie jakies doswiadczenia z gotowaniem/ pieczeniem w tym naczyniu?
«13

Komentarz

  • Dostałam onegdaj pod choinkę. Rzadko używam. Fajny jest. Tylko niewygodne to, że na dobę przed użyciem trzeba go namoczyć - przy moim trybie życia, gdy wszystko jest spontaniczne, ta doba wyprzedzenia jest zazwyczaj nieosiągalnym zjawiskiem.
  • a dla czego trzeba moczyć te garnki sa z gliny
  • Za niewielkie pieniadze sie kupuje nowki na ebayu :wink:
    Garnka uzywam od kilku lat do pieczenia chleba (bez namaczania) - sprawdza sie rewelacyjnie. Pieke w nim chleby mieszane lub np. orkiszowy pelnoziarnisty .
  • nasz 15 minut przed uzyciem. Genialny !!!!
  • dzieki, za opinie :bigsmile:

    co ciekawego mozna w takim garnku upiec (oprocz chleba)? Slyszalam, ze jarzyny niezle wychodza.
  • Jarzyny, mięso, ryby (wymagają odrębnego garnka, bo jak raz rybką pześmiardnie, to już będzie wonił), rożne jenogarnkowce.
  • Dzięki za niusy. Czuje się zachęcona i na próbę do pieczenia chleba zakupię jeden garnek.
  • @Arletta - tylko przyjrzyj się uważnie, żeby nie był "polewany". Czasem pod nazwą "garnek rzymski" sprzedają coś, co zupełnie garnkeim rzymskim nie jest. Prawdziwy rzymski, to jest sama glina, niczym nie traktowana.
  • Znalazłam w opisie
    Szkliwiona jest zarówno pokrywka garnka wewnątrz jak i dół, dzięki czemu jest uniwersalny.

    to dobrze czy źle?
  • Jak szkliwiony to żaden to garnek rzymski. Ot, takie naczynie zaroodporne z gliny. Garnek rzymski polega na tym, że jest z samej gliny i prze użyciem moczy się go w wodzie, żeby ta glina nasiąkła a w czasie pieczenia stopniowo oddawała tę wilgoć do potrawy. Dzięki temu wypiekane potrawy są soczyste, nie wysychają w trakcie obróbki termicznej.
  • O tu jest przykładowy garnek rzymski.
  • Dzięki Kasiu, widziałam taki, ale miałam chęć na większy. Okazuje się, że te większe (od 4l) to po prostu jakaś ściema.
  • cieszę się, że powstał taki wątek :bigsmile: Ja dokładnie od wczoraj "zachorowałam" na taki garnek :wink: Marzy mi się upiec chlebek w takiej formie. Zmartwiło mnie tylko to,co napisała Katarzyna, że przechodzi zapachami. Jak już kupię to na początek przeznaczę go właśnie na chleb :-)
  • @Agusia - z innymi zapachami raczej nie ma problemu (np. od chleba zapachem nie przechodzi ani od warzyw), to chodzi głónie o ryby. Glina, generalnie, chłonie więc takiego garnka nie można też myć detergentem, bo potem będzie się ten detergent uwalniał do potrawy. Taki ekologiczny bardziej ten garnek...
  • [cite] Arletta:[/cite]Dzięki Kasiu, widziałam taki, ale miałam chęć na większy.
    Tuaj: garnek rzymski 6,5 l Może być, dla Pani szanownej? :wink:
  • Kurcze, może i ja bym się skusiła na taki do chlebka?
  • Do chlebka to chyba lepszy ten 2,5 l?
  • no właśnie, jaki najlepszy do chleba?, bo ja to początkująca w pieczeniu chleba jestem :wink:
  • To tak jak ja. Piekłam wcześniej w zwykłych blaszkach, nawet kilka razy się udał, a później kicha. Strasznie twarda skórka, a w środku niedopieczony.
  • a ja w keksówce, ale nie wiem czemu najpierw wyrasta a potem opada. Na razie nie odważyłam się na chleb na zakwasie.
  • Dziewczyny, tutaj jest cały blog o potrawach w garnku rzymskim. Może coś ceiekawego znajdziecie dla siebie.
  • [cite] Agusia:[/cite] nie wiem czemu najpierw wyrasta a potem opada.
    Obstawiałabym za rzadkie ciasto albo za długo rośnie przed wstawieniem do pieca.
  • [cite] Agusia:[/cite]a ja w keksówce, ale nie wiem czemu najpierw wyrasta a potem opada. Na razie nie odważyłam się na chleb na zakwasie.
    Dla mnie chleb na zakwasie to czarna magia.
  • Dla mnie też, ale z tym trzeba by chyba przenieść się do wątku o chlebie :wink:
  • Jak zobaczyłem ceny to stwierdziłem, że chyba sobie ulepie...
  • terz tak pomyślałem ale trzeba mieć piec do wypalania
  • A mnie sie troche nie chce szukac tych garnkow w internecie, bo co znajde taki, co mi sie podoba, to okazuje sie, ze w srodku jednak taka emalia/ polewa jest :confused:

    chyba jednak wybiore sie do sklepu, albo na pchli targ.
  • u nas 45 zl , nie wiem ile kosztuje w necie.

    Bardzo go lubie i moge zachwalac ile sie da. Moczenie jak juz pisalam, tylko 15 minut, a jedzenie mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!! Mieso !!! Warzywa!!! chleb [wole jednak z foremki].
    Ostatnio jak mielismy duzo gosci na niedziele, robilam obiad wlasnie w garnku rzymskim, wszyscy byli zachwyceni. :bigsmile:
  • PS. Moj dostalam w prezencie
  • Kilka miesiecy temu zamieszczalam nasz obiad w garnku - ale teraz nie moge odszukac...:confused:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.