Mam w domu sporo resztek roznych serów, takich od sasa do lasa: gorgonzola, pecorino, oscypek, jakieś angielskie pleśniowe, włoskie pleśniowe, żółty z pistacjami itp. Sporo z nich ma dosyc mocny własny aromat. Nie damy rady tego przejeść, cos bym z tym chętnie zrobiła, ale co?
„Dziś wtorek, pora wyciągnąć korek” wino i deska serów
Nie mogę dostać się do tego raportu, ale tematem interesuję się od pewnego czasu. Wychodzi na to, że lepiej prawie nic nie jeść...strasznie mnie to przygnębia Staram się kupować żywność eko, ale nie jestem wcale pewna czy nas nie robią w balona z tymi certyfikatami...
Mam w domu sporo resztek roznych serów, takich od sasa do lasa: gorgonzola, pecorino, oscypek, jakieś angielskie pleśniowe, włoskie pleśniowe, żółty z pistacjami itp. Sporo z nich ma dosyc mocny własny aromat. Nie damy rady tego przejeść, cos bym z tym chętnie zrobiła, ale co?
A może zamarynuj te pleśniowe? W naszej ulubionej winiarni zajadany sue: trojkaciki pleśniowego ( typu camembert), przekrojone,przelozone pastą chili i zamarynowane olliwa+odrobina octu+czosbek,jakies ziola. Bardzo dobre
Idiotyczny problem mam. Bardzo lubię gotować i uważam, że robię to dobrze. Zupy, mięsa, ciasta, sałatki - wszystko wychodzi OK. Ale nijak nie umiem ugotować kaszy manny na mleku, żeby nie przypalić na amen garnka! Tak, wiem, że manna na mleku to najgorsze ZUO, ale od czasu do czasu daję dzieciom, bo bardzo lubią.
@Bagata, gotuj używając do mieszania rózgi, to najlepsza rzecz w kuchni. Żadne łyzki do mieszania, tylko rózga. I zanim nalejesz do garnka mleka, to nalej trochę wody na dno pustego garnka, zagotuj i dopiero daj mleko. Jesli to nie pomaga, to trzeba inny garnek, np. emaliowany.
To muszę Mikołaja o rózgę poprosić ;-) chyba w temacie- ostatnio raz krem mi fatalnie wyszedł do babeczek- kluchy z masła w środku budyń rzadki.. a robiłam zdawało się pierwszy raz zgodnie ze sztuka z wystudzony dobrze budyniem .. i następnym raz mówię o nie i dałam masło od razu do mleka na budyń.. lepszego i gladszego kremobudyniu nie miałam nigdy.. fakt masła nie było dużo.. tak ćwierć kostki .. ale wyszło idealnie..
To takze moje wspomnienie z dzieciństwa. Podobnie jak inne zupy mleczne- bardzo lubiłam tez ryz z wanilią oraz kluski lane. Teraz nie jem. Mleko zupełnie mi nie podchodzi.
Ja dzis zrobilam pyszna zupe pomidorowa z lanymi kluseczkami. Przyszlam z miasta taka zmordowana, siadlam i wcielam trzy miski swojej wlasnej zupy a to znaczy, ze dobra, bo ja jestem wybredziuch i czesto mam tak, ze stoje, gotuje, probuje i juz potem w talerzu mnie to tak nie wznieca jak innych jedzacych - bo ja to juz tak jakby jadlam
Czy śledzie, solone w platach można mrozic? Muszę zrobić duża porcję na Wigilię a nie za bardzo mam gdzie kupić w okolicy i pomyślałam że kogoś wyślę wcześniej do dobrego rybnego
Bardzo mi posmakowały ostatnio frytki z dyni, robione w piekarniku. Jednak dyni hokkaido nigdzie nie mogę dostać, więc robiłam z piżmowej. Problem mam jednak z obraniem jej i obawiam się zawsze, że skończy się to szyciem ręki. Czy jest na to jakiś sposób, żeby ją bezpiecznie obrać?
To mogę Wam co nieco napisać w końcu, bo moi najedzeni Przede wszystkim dobry tort robi się długo i wcześniej, ale nie wymaga jednorazowo dużo roboty. Ja pracuję po 20-30 min na etap. Przy piątce to i tak długo Jeśli robicie tort na sobotę wieczor/niedzielę to 1. Środa pieczęcie biszkopt 2. Czwartek przekładanie 3. Piątek tynkujecie 4. Sobota rano nakładacie dekoracje
Pomiędzy tort się chlodzi w lodówce i stabilizuje. To jest mega ważne, bo po pierwsze słuzy lepszej sztywności i 'krajalnosci', po drugie smaki muszą się przegryzc. Upieczony biszkopt musi stać min dobę przed rozkrojeniem, wtedy lepiej się kroi i nie kruszy.
Przepis na biszkopt mam standardowy, ubijam białka, dodaje cukier po łyżeczce, jak czuje pod palcami że się rozpuścił to po jednym żółtku, przesiane maki mieszam delikatnie silikonowa szpatułka. Po upieczeniu rzucam z 40cm i studze w otwartym ciepłym piekarniku. Proporcje 5 dużych jajek, 2/3 szkl cukru, 2/3 maki pszennej, 1/4 skrobi do ciemnego zabieram dwie łyżki mąki i dodaje dwie kakao. Do makowego wsypuję cały mak w ilości 3-4 łyżek, zeby masa nie siadła, do cytrynowego dodaje skórkę z cytryny świeżo startą.
Przełożenia u nas to kremówka z mascarpone w proporcji wagowej 1;1, cukier wg uznania + dodatki. Jeśli bezpośrednio na biszkopt nakładam mus lub dżem, to biszkopt nie wymaga nasaczania. Na to krem i kolejna warstwa biszkoptu. Kremy robię czasem śmietankowe zwykle, mogą być stracciatella, z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, ciasteczek, świetne są OKulki z biedry w czekoladzie - bo chrupią Mus z białej czeko - w dniu upieczenia biszkoptu w kremowce rozpuszczam biała czeko (tylko z Lidla! I nie może się zagotować), chodzę w lodówce 12h minimum, Następnego dnia dodaje mascarpone wg proporcji i ubijam. 250g śmietanki na 250 mascarpone i 200g czekolady. Tak samo można zrobić krem z mleczną lub gorzka, co kto lubi. W tej proporcji nie potrzeba żelatyny, bo mascarpone zagęści dobrze krem i będzie stabilny.
Złożony tort musi się chłodzić w blaszce lub rancie min 12h. Wtedy trzyma formę. Jak tort wychodzi wyższy niż blacha, a nie ma rantu, to świetnie się plastikowe podkładki na stół dla dzieci sprawdzają - można je obłożyć na około w formie i będą trzymać tort W piątek obkrajam i wyciągam z rantu i tynkuje. Najprostszy tynk to znów mascarpone i kremówka 1:1. Tort wygladzam, nakładam tynk raz, chlodze dwie godziny, nakładam drugi raz. Czasem trzeba trzy razy żeby był w miarę gładki - ale tego nadal się uczę Na górę spektakularne są dripy, te spływające polewy - czekolada rozpuszczoną w śmietance, musi ostygnąć i chłodna wylewa się po brzegu;)
U nas hitem są też żelki - w okrągłym naczyniu o średnicy 2cm mniejszym niż tort robię zmiksowane owoce W galaretce, potem chowam je w kremie w jednej warstwie. Ale to już trochę zabawy Dzieciom można wyciąć w środku dziurę i nawtykac drażetek, żeby się przy krojeniu wysypały
Wrzucam mascarpone do kremówki i ubijam razem, na koniec cukier puder,.tarta czekolada, owoce. Na 26cm biszkopt z 5 jajek na luzie można przekroić na 3 blaty, da sie i na cienkie 4. Ja bym robiła na dwa przełożenia kremu z litra śmietanki, ale moi lubią duuzo
Komentarz
wino i deska serów
Lub pasta 4 formaggi
Ostatecznie zamrozic.
no cóż z ciężkim sercem poczytam..
W naszej ulubionej winiarni zajadany sue: trojkaciki pleśniowego ( typu camembert), przekrojone,przelozone pastą chili i zamarynowane olliwa+odrobina octu+czosbek,jakies ziola.
Bardzo dobre
Bardzo lubię gotować i uważam, że robię to dobrze. Zupy, mięsa, ciasta, sałatki - wszystko wychodzi OK.
Ale nijak nie umiem ugotować kaszy manny na mleku, żeby nie przypalić na amen garnka!
Tak, wiem, że manna na mleku to najgorsze ZUO, ale od czasu do czasu daję dzieciom, bo bardzo lubią.
Przede wszystkim dobry tort robi się długo i wcześniej, ale nie wymaga jednorazowo dużo roboty. Ja pracuję po 20-30 min na etap. Przy piątce to i tak długo
Jeśli robicie tort na sobotę wieczor/niedzielę to
1. Środa pieczęcie biszkopt
2. Czwartek przekładanie
3. Piątek tynkujecie
4. Sobota rano nakładacie dekoracje
Pomiędzy tort się chlodzi w lodówce i stabilizuje. To jest mega ważne, bo po pierwsze słuzy lepszej sztywności i 'krajalnosci', po drugie smaki muszą się przegryzc. Upieczony biszkopt musi stać min dobę przed rozkrojeniem, wtedy lepiej się kroi i nie kruszy.
Przepis na biszkopt mam standardowy, ubijam białka, dodaje cukier po łyżeczce, jak czuje pod palcami że się rozpuścił to po jednym żółtku, przesiane maki mieszam delikatnie silikonowa szpatułka. Po upieczeniu rzucam z 40cm i studze w otwartym ciepłym piekarniku.
Proporcje 5 dużych jajek, 2/3 szkl cukru, 2/3 maki pszennej, 1/4 skrobi do ciemnego zabieram dwie łyżki mąki i dodaje dwie kakao. Do makowego wsypuję cały mak w ilości 3-4 łyżek, zeby masa nie siadła, do cytrynowego dodaje skórkę z cytryny świeżo startą.
Przełożenia u nas to kremówka z mascarpone w proporcji wagowej 1;1, cukier wg uznania + dodatki. Jeśli bezpośrednio na biszkopt nakładam mus lub dżem, to biszkopt nie wymaga nasaczania. Na to krem i kolejna warstwa biszkoptu.
Kremy robię czasem śmietankowe zwykle, mogą być stracciatella, z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, ciasteczek, świetne są OKulki z biedry w czekoladzie - bo chrupią
Mus z białej czeko - w dniu upieczenia biszkoptu w kremowce rozpuszczam biała czeko (tylko z Lidla! I nie może się zagotować), chodzę w lodówce 12h minimum, Następnego dnia dodaje mascarpone wg proporcji i ubijam. 250g śmietanki na 250 mascarpone i 200g czekolady. Tak samo można zrobić krem z mleczną lub gorzka, co kto lubi. W tej proporcji nie potrzeba żelatyny, bo mascarpone zagęści dobrze krem i będzie stabilny.
Złożony tort musi się chłodzić w blaszce lub rancie min 12h. Wtedy trzyma formę. Jak tort wychodzi wyższy niż blacha, a nie ma rantu, to świetnie się plastikowe podkładki na stół dla dzieci sprawdzają - można je obłożyć na około w formie i będą trzymać tort
W piątek obkrajam i wyciągam z rantu i tynkuje. Najprostszy tynk to znów mascarpone i kremówka 1:1. Tort wygladzam, nakładam tynk raz, chlodze dwie godziny, nakładam drugi raz. Czasem trzeba trzy razy żeby był w miarę gładki - ale tego nadal się uczę
Na górę spektakularne są dripy, te spływające polewy - czekolada rozpuszczoną w śmietance, musi ostygnąć i chłodna wylewa się po brzegu;)
U nas hitem są też żelki - w okrągłym naczyniu o średnicy 2cm mniejszym niż tort robię zmiksowane owoce W galaretce, potem chowam je w kremie w jednej warstwie. Ale to już trochę zabawy
Dzieciom można wyciąć w środku dziurę i nawtykac drażetek, żeby się przy krojeniu wysypały
Na 26cm biszkopt z 5 jajek na luzie można przekroić na 3 blaty, da sie i na cienkie 4. Ja bym robiła na dwa przełożenia kremu z litra śmietanki, ale moi lubią duuzo