Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1114115117119120148

Komentarz

  • MAFJa powiedział(a):
    Więcej niż po kropelce.. mi do plesniakow dość szybko schodzi

    co za obrzydliwa nazwa ciasta, od lat się nie mogę nadziwić ze ktoś takie coś wymyślił
    Podziękowali 1Katia
  • https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-ze-sliwkami



    Z połowy porcji możesz zrobić, i śliwki na wiśnie zamienić.
  • Mam pomnożone dużo gotowanego mięsa z rosołu, indyk i wołowe. Zmiele je i będzie jak farsz na pierogi.

    Co poza pierogami ikrokietami mogę zrobić?
    Zapiekanka jakąś? 
  • Potrawka w sosie koperkowym
  • Paszteciki z ciasta francuskiego
  • obejrzałam na Milmie filmik o przygotowaniach
    dziękuję za przypomnienie o przechowywaniu sypkich rzeczy w butelkach  :)
  • Zdobyłam drożdże. I nie zawaham się ich używać :D 
    Podziękowali 3In Spe madzikg Anna78
  • Zrobiłam 26... Została jedna.. a miały być na śniadanie... 
  • edytowano marzec 2020
    Nie pamiętam kto i gdzie linkowal przepis na bagietki, co zaczyn robi się wieczorem i kilka razy odpowietrza, ale zrobiliśmy dziś i absolutnie doskonałe. Jutro będę mieć gębę w krostach; nie powinnam jeść pszenicy.
  • @SKatarzyna, przepis, pliss!
  • edytowano marzec 2020
    A my dziś ciasto na pizzę z sodką bo małżonka kupiła drożdże suszone ale nieaktywne :-)
    Wyszła super. Faktycznie z drożdżami lipa jeśli chodzi o dostępność.
  • @Dorotak nie umiem z tel.
    Poszukaj: niebo na talerzu, najlepsza domowa bagietka francuska.
    Podziękowali 1Dorotak
  • @matka6 no to Ty! Masz mnie na sumieniu! 
  • edytowano marzec 2020
    biere na klate ;) @Skatarzyna
    i do tego jak macie wołowinę, to proponuję wołowinę po burgundzku

    siedzę w domu i gotuję, uwielbiam to

    Podziękowali 2Skatarzyna In Spe
  • edytowano marzec 2020
    Na tym "niebo na talerzu" jest jeszcze przepis na drożdżowe z jabłkiem; Zawija się takie ślimaczki i to jest też bardzo dobre, szczególnie dla tych , co lubią wilgotne drożdżowe 
  • Powinnyśmy z Zosią pójść w ślady Eluni i pokazać światu nasze patenty na ciąg Fibonacciego w kuchni. ;)
  • matka6 powiedział(a):
    Na tym "niebo na talerzu" jest jeszcze przepis na drożdżowe z jabłkiem; Zawija się takie ślimaczki i to jest też bardzo dobre, szczególnie dla tych , co lubią wilgotne drożdżowe 
    I jest taki przepis na czekoladowe z warstwą kokosu pycha!
  • Dzięki,.wstawiłam rozczyn. :D próbuje na orkiszowej 700. Do tej pory wszystko dawało radę, może i teraz da ;) 
  • @uJa- nie mogę znaleźć 
  • a z naszych domowych przepisów moja córka zrobiła pyszną szarlotkę z bitą śmietaną
  • Bagietki mega :D muszę nabyć formę do bagietek, żeby wychodziły równiejsze... :D 
  • Mamy smaka na ciasto ale - brak masła  Na stanie jedno jajko , białko z trzech jajek . 
    Ktos coś ? Żeby smaczne i nie suche było . 
    Mam jeszcze niepełne wiaderko sera twarogowego , kakao i jakies jabłka 
  • To nie sa wystarczajace skladniki na ciasto za bardzo...malo jajek( biszkopt bys mogla zrobic jakby bylo wiecej jajek i na to jablka pokrojone w osemki). Z takich skladnikow to mozna zamaic nalesniki: dla czesci osob moga byc z serem a dla innych z rozsmazonymi jabluszkami.
  • Z bialek + jakbys miala wiorki kokosowe mozna zrobic kokosanki.
  • Wyprobowana nasza proporcja na kokosanki:

    150 ml bialek
    400 dkg wiorkow kokosowych
    100-130 dkg cukru
    2 szczypty soli
  • No, generalnie przy trzech bialkach to nie poszalejesz z kokosankami ale mozna zrobic z polowy proporcji.
  • edytowano marzec 2020
    Quintana powiedział(a):
    Mamy smaka na ciasto ale - brak masła  Na stanie jedno jajko , białko z trzech jajek . 
    Ktos coś ? Żeby smaczne i nie suche było . 
    Mam jeszcze niepełne wiaderko sera twarogowego , kakao i jakies jabłka 

    A masz olej? Jak masz olej to możesz zrobić zebrę.
    Jedno jako + 3 białka,spoko wystarczą.

    A jak nie masz to na spód foremki połóż jabłka.
    Na to wlejesz masę:
    Jako+ białka do miski do tego szklanka cukru-zmiksować.
    Do tego z 1/2 szklanki oleju-zmiksować.
    Do tego (jak masz) łyżeczka proszku do pieczenia i najlepiej przesiana przez sitko
    szklanka mąki.
    Mąkę delikatnie wmieszać w masę jajeczną.
    Zalać tym jabłka.
    Piec 30-40 minut w 180.
    Na koniec klasycznie-sprawdzić patyczkiem,jak mokry dopiec jeszcze 10 minut.
    Wyjąć ciasto i położyć coś na górze na blaszce (talerz,deskę do krojenia cośkolwiek,
    zeby przytrzymać ciasto w blaszce żeby nie wypadło).
    Przekręcić blaszkę do "do góry nogami" tak, żeby jabłka które były na spodzie znalazły się na górze.Blaszkę zdjąć,poczekać aż ciasto przestygnie.


    Podziękowali 1Quintana
  • @kasha , dzięki !!!!! 

    Rejczel - kokosanki fajne ale tylko ja lubię z mężem ... także dzieci byłyby niepocieszone 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.