bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

2456788

Komentarz

  • ja roladki robię czasem z żółtym serem w środku

    czasem ser z ogórkiem kiszonym wkładam- ser i ogórek starkowany na tarce i wymieszany:bigsmile:
  • kawałek sera żółtego i ogórka kiszonego/konserwowego lub papryki, lub szynki - taki podłużny (ósemka z ogórka) zawijasz i już.

    :)
  • ja podaje przepis na nie roladki - a takie medaliony
    traktujesz schab lekko tluczkiem - b. lekko - opiekasz na b mocnym ogniu i dusisz jak gulasz...
    osobno - cebula - grzyby (nie w occie!!!!) pieczary lub ze sloika ale nie w occie - smazysz (lub bardzo dobre pieczary) sol i duzo pieprzu - dusisz. laczysz ze schabem i zaprawiasz smietana i jak wolisz odrobina maki
  • Haku Kochana, jak masz sosik, to podsmaż mięsko, / lekko rozbite kotlety lub kostka/ a następnie podduś w odrobince wody z tym sosikiem . Powinno być ok :) Sądzę, że dostałaś przepyszny sosik - z mnóstwem grzybów i nie trzeba tego polepszać :)
  • Grzybów w occie już nie ma :cool:
    dobre były.
    Spróbowałam sosiku i jest faktycznie wyśmienity
    Dzięki bardzo za oddzew!
    Ostatecznie wsadzam mięcho do środka - jak @Jagna poleciła.
    Myślę, ze tego nie popsuję.

    A rolady to chyba poziom hard
    :ag:
    Kiedyś się nauczę gotować - obiecuję!

    (i dochodzę do wniosku, że w domu nic nie mam - ani cebuli, ani sera, ani grzybów pustka totalna - nawet spleśniałej marchewki nie ma, za to mężu ma dużo parówek/szynki/mięcha)
  • Z grzybów w occie robiłam zupę. Wychodzi pyszna,lekko kwaśna, zabielona śmietaną.
  • a jakie proporcje? Mam trochę grzybków z zeszłego roku
  • Kochane, ja tylko w kwestii lubczyka: wspaniale wzbogaca smak krupniku.
    Dodajcie raz, a już nigdy nie zrobicie krupnika bez!
  • Bea@:
    a jakie proporcje? Mam trochę grzybków z zeszłego roku
    Jeden słoiczek (taki po dżemie) na gar zupy:smile:
  • Malia:
    Kochane, ja tylko w kwestii lubczyka: wspaniale wzbogaca smak krupniku.
    Dodajcie raz, a już nigdy nie zrobicie krupnika bez!
    Ja dodaję lubczyk prawie do wszyskiego:bigsmile:
  • Melduję, że potrawa wyszła bardzo smaczna:bigsmile:
    mąż zadowolony, mięso przeszło sosem i rozpływało się w ustach.
    Dziękuję bardzo za pomoc :fi:
  • Jadwiga:
    [quote]
    Malia:
    Kochane, ja tylko w kwestii lubczyka: wspaniale wzbogaca smak krupniku.
    Dodajcie raz, a już nigdy nie zrobicie krupnika bez!
    Ja dodaję lubczyk prawie do wszyskiego:bigsmile:[/quote]



    To tak jak Ja:bigsmile:
  • Robię właśnie wywar z mięsa i warzyw, który zamierzam zamrozić.
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie i dodałam tam wszystkie zioła, co napisali:
    m.in. lubczyk, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy itp. To ma się gotować min 3h.
    Tylko się zastanawiam, bo nic tam nie było o soli, na razie nie dodawałam, ale się zastanawiam czy może autor nie uznał dodania soli za oczywiste i dlatego nic o tym nie napisał?

    Mógłby ktoś doradzić?
  • Bez soli Ci się nie zepsuje,bo będziesz i tak mrozić...tak więc spokojnie możesz sól dodać dopiero przed spożyciem.
  • a ja mam takie pytanie: jak długo gotujecie kukurydzę (kolbę)?
  • powiem tak gotuje mąż kukurydzę w za małym garnku że tak troche wystaje nad wodę, wstawia jak przychodzi z pracy na małym ogniu, hmm przypomina mu się wieczorem zwykle wody jest w garnku już niewiele - wyjmuje jakby nigdy nic i jest dobra :bigsmile:
  • Dlugo :cool:
    Ostatnio prawie godzine jej zeszlo.
  • a to nie jest tak, że im dłużej się gotuje, tym bardzie twarda jest?
    ta kukurydza?
  • Nie wiem ile czasu gotuję kukurydzę, sprawdzam widelcem czy ziarenka są miękkie i już.
  • czy ktos ma sprawdzony przepis na ciasto gofrowe?.. dostalismy uzywana gofrownice taką typu sandwich maker we wzorek koniczynki, czy serduszka...
  • Chyba w watku "pierogi, lazanki" bylo kilka przepisow.
  • MAFJa:
    czy ktos ma sprawdzony przepis na ciasto gofrowe?.. dostalismy uzywana gofrownice taką typu sandwich maker we wzorek koniczynki, czy serduszka...
    GOFRY

    4 jaja
    0,5kg mąki
    25dag cukru pudru
    3dag proszku do pieczenia
    10dag margaryny
    400ml mleka
    cukier waniliowy

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
    Margarynę roztopić w garnuszku i dodać do niej zimne mleko (nie trzeba wtedy studzić).
    Do piany z jajek dodawać powoli i na przemian pozostałe składniki. Wszystko wyrobić mikserem.
  • A ja robię prościej- dodaję do ciasta drożdży. Wymyśliłam ten patent, bo mnie wkurzało, że po godzinie od upieczenia gofry robią się "gumilastyczne".
    Teraz są super- puszyste, leciutkie, kruche i trwałe.

    Mój przepis:

    kilo mąki
    2 jajka
    szklanka cukru
    pół szklanki oleju
    5 dag drożdży
    woda lub woda pół na pół z mlekiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji- powinno być gęściejsze niż na naleśniki.
    Zmiksować wszystko razem i zostawić na pół godziny. Reszta urośnie w trakcie pieczenia.:wink:
  • juka:
    OFF - świetny efekt dają też drożdże w plackach ziemniaczanych - wystarczy odrobina
    no też dodaję troszkę i parę kropel cytryny to nawet na drugi dzien nie sciemniaja:wink:
  • a ja dzis placki zrobiłam

    ale bez drożdży i cytryny bo nie wiedziałam :)

    ale za to z marchewką :bigsmile:
  • @Sylwunia - też robi e z marchewką. :bigsmile:
  • Fajny wątek :cool:
  • No tyle sie mozna dowiedziec -super! Macie jakis sprawdzony przepis Na pasztet? Ale taki prosty ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.