bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

145791079

Komentarz

  • W kwestii bitej śmietany kluczowe sprawy są następujące:
    * śmietana musi być bardzo tłusta = 30-36%
    * śmietana musi być dobrze schłodzona
    * śmietana musi być świeża, słodka - z kwaśnej wyjdzie masło
    * trzeba ubijać mikserem na wysokich obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Ot, i cały sekret. Nie może nie wyjść.
  • edytowano czerwiec 2012
    z teco co pamiętam to Jadwiga była specjalistką od bitej śmietany :)
    mi wychodzi co 5 raz śmietana, a za każdym innym razem masło.


    Uparta jakaś ta Twoja śmietana. ;)  Ale jak wychodzi z niej masło, to znaczy, że ubija się dobrze.... tylko zbyt długo. 
  • U mnie ostatnio na topie jest ciasto Zig Zap. Połączenie galaretek i ubitego mleka skondensowanego, wylanego na biszkpt. Ciasto tanie, szybko się robi, delikatne. Dzieci lubią je mocno zimne, smakuje niemalże jak lody. Polecam. Przepis znalazłam w ' sieci'
  • Może ktoś wie, jak odszorować przypalony garnek.
    Smażyłam jabłka i najnormalniej w świecie o nich zapomniałam.
    Nie dośc, że powidła śmierdzą, to mój największy garnek, którego zwykle uzywam do gotowania bigosu jest praktycznie do wyrzucenia...
    :((
  • Może ktoś wie, jak odszorować przypalony garnek.
    Smażyłam jabłka i najnormalniej w świecie o nich zapomniałam.
    Nie dośc, że powidła śmierdzą, to mój największy garnek, którego zwykle uzywam do gotowania bigosu jest praktycznie do wyrzucenia...
    :((
    Mój małżonek taki garnek odszorował ostatnio sodą oczyszczona z wodą
  • Można też pogotować w nim silny roztwór proszku do prania białych rzeczy.
  • Ale tam jest spalenizny na centymetr.
    Obawiam się, że nic mu już nie pomoże.

    Dobra, idę gotować ten proszek.
  • Ja takie gary najpierw namaczam samą wodą na kilka godzin, potem wodę zlewam, nalewam nową, a do tej wody dużo sody i gotuję na małym ogniu przez czas jakiś (np. godzinę). Potem skrobię, co się da i jak trzeba, to znów gotują wodę z sodą i tak do skutku...
  • Zawsze można spróbować bardziej chamskiej chemii - są środki w sprayu albo w żelu do usuwania spalenizny (dobry jest daisy z tesco) tylko śmierdzą przeraźliwie i lepiej używać na zewnątrz. 
  • Zamaczam, trochę odszoruję, zamaczam, zamaczam, stoi, śmierdzieć zaczyna, zmieniam wodę, zamaczam, zamaczam, po trzech dniach przypominam mężowi, ze trzy dni temu prosiłam Go o wyszorowanie przypalonego gara i cudnie doszorowuje, nie ma to jak męska siła ;).
  • Podobno mocno osolona woda na 12 godzin do gara też pomaga ...
  • Tyle, że to cukier się przypalił. Skorupa się robi straszna. Ale można spróbować. Metoda Katarzyny dobra, a Moniki, uzwględniająca męża, jeszcze lepsza. :)
  • Bo mąż w kuchni lepszy niż mikser ;-) Wszystko zrobi ;-)
  • Gotuję w takim garnku wodę z sodą ,potem pumeksem szoruję.
  • Zamaczam, trochę odszoruję, zamaczam, zamaczam, stoi, śmierdzieć zaczyna, zmieniam wodę, zamaczam, zamaczam, po trzech dniach przypominam mężowi, ze trzy dni temu prosiłam Go o wyszorowanie przypalonego gara i cudnie doszorowuje, nie ma to jak męska siła ;).
    Chyba mamy tego samego męża ;)
    Na pewno te same metody :D
  • edytowano sierpień 2012
    Ale wiecie ja tego mojego męża nie angażuje w szorowanie przypalonego przeze mnie gara przez złośliwość, po prostu jestem biedną, słabą kobietką ;) z cholerną cieśnią nadgarstka i za bardzo mnie ręka boli przy takim szorowaniu :/.

    @Namorowa jak skuteczne, to trzeba polecać na forum.
    Tego samego? Hmmm, to mój już wielodzietny, muszę Mu o tym powiedzieć ;) :P.
  • kto piecze babeczki? chce zeby byly takie kruche cienkie miseczki... robilam kiedys z przepisu, ktory zaginal... no i znalazlam dwie wersje teraz.. w jednej jest jajko, w drugiej woda...  w obydwu maslo maka, w jednym troche cukru... czym sie bedzie objawiala roznica miedzy woda a jajkiem (zoltkiem)?
  • Kolor i smak
  • dostałam od teściowej ugotowaną całą kurę rosołową... i coś muszę z tego mięsa zrobić najlepiej na obiad jutro.

    obiorę z mięsa i co mogę z tego zrobić poza krokietami, może jakaś zapiekanka albocoś innego?

    ma ktoś jakiś sprawdzony przepis?
  • kotleciki, siekasz drobno mieso, dodajesz warzywa z rosołu/zupy/ugotowane, jajko panierujesz w bułce tartej i na patelnię

    możesz też zrobić farsz do pierogów/klusek/naleśników itp
  • @Aneczka08 - a co lubicie jeść? Bo takie mięso to można do prawie wszystkiego dodać.
  • pasztet
    farsz do pierogów, naleśników
    potrawkę w sosie
    galaretę, o ile masz rosół
  • co lubimy?ogólnie b. mało mięsa jemy....
    lubimy zapiekanki różne ale nie jestem w nich specjalistką
    potrawka nie bardzo mi smakuje

    galarety uwielbiam ale chcę tę kurę do obiadu wykorzystać raczej

    a zapiekanka plastry ziemniaków cebula i to mięsa będzie ok? tylko czym to polać żeby suche nie było
  • Do ziemniaków będzie pasowało. A polać tym, czym zwykle polewasz.
  • do ziemniaków ok, do makaronu i kaszy też
    sos uniwersalny robię z jajka, śmietany i tartego sera. można dodać czosnek, koperek albo koncentrat pomidorowy
  • Mam piękną, dorodną kaczuchę w zamrażalce. Wiem, odmrażać powoli, w lodówce, najlepiej dobę.

    Ale co z nią zrobić?
    Rosół podobno pyszny, pieczona wyśmienita, duszona z jabłkami czad.

    Na jeden obiad dla nas to stanowczo za dużo, jak ją podzielić i jak przygotować? Jak wykorzystać, żeby skorzystać? Rzadko jadamy kaczki, a ta taka dorodna, słonko widziała, trawkę jadła... Żal mi na nią patrzeć nawet, a co dopiero - boję się, że ją zmarnuję...
    Baba w ciąży normalnie, nie może się zdecydować co z kaczka zrobić...


    No, myślę o niej w kontekście świątecznego obiadu. Pomożecie?
  • Kaczuszka wbrew pozorom nie ma duzo miesa - na 3 osoby ok ... 
  • I to na 3 mało jedzące osoby... Mój mąż radzi sobie z całą taką kaczuszką...
  • hę, myśmy się w 7 najedli.... fakt że było do tego sporo jarzyn i pieczone ziemniaki
    najpierw marynowałam ze 3 dni, na balkonie, potem piekłam ze 2-3 godz w 170 st,  na ostatnie pół godziny dorzuciłam jabłka, otworzyłam naczynie i włączyłam tylko górną grzałkę
  • a co do takiej kaczki z przypraw, ziół? majeranek?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.