bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1757678808188

Komentarz

  • Ja bym chyba włączyła ten sam bez kółka na parę minut i sprawdziła czy się piekarnik nagrzewa. Bo może to taki nawiew bez grzania? 
  • A weź kurde upiecz w góra dół  B)
  • Tak robię :-) ale bym chciała z tym obiegiem
  • Po wystygnięciu piekarnika sprawdź empirycznie.
  • wentylator---+-
    wentylator + grzejnik górny + grzejnik dolny+++++
    opiekacz+++++
    opiekacz + grzejnik górny+++++
    wentylator + opiekacz--+++
    rozmrażanie+++-**+
    grzejnik dolny+++++
    szybki nagrzew+/-*+*---
    grzejnik górny--+++
    termoobieg + grzejnik dolny+++++
    termoobieg+++++
    rożen + opiekacz---++
    opiekacz + grzejnik górny + rożen---++
    grzejnik górny + opiekacz + wentylator++---
    konwencjonalny+++++
    termosonda----/+*-
  • edytowano 16 czerwiec
    Prosz.
    W kolku termoobieg, bez kółka sam wentylator :)
  • Dzięki! 
    Podziękowali 1mader
  • @andora - podawalas przepis na sernik na zimno ?
    Mam serek homogenizowany. Galaretki. Owoce . ....
  • Ja robię taki: duże wiaderko serka, a jak z małych opakowań to ze cztery, opakowanie kremówki ubitej z cukrem (cztery łyżki i waniliowy mały), 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance gorącej wody. Jeśli te owoce to truskawki to część truskawek też miksuje. Na dno biszkopty albo i nie, układam owoce i zalewam. Szybko zastyga. Matko jak ja to lubię...
  • Ale z serka homog.?
  • Tak. Waniliowego.
  • Pomysł na łososia wędzonego? Wazny do dziś. Musze zużyć, a nie przepadam.

  • Ja zamiast serka homogenizowanego daje twaróg , do rozpuszczenia żelatyny mleko albo zamiast żelatyny galaretka , i moja wersja tania bo bez śmietany 
    Podziękowali 1mader
  • Za to z żółtkami 1-2 , cukier cukier/zapach waniliowy , cytrynowy pomarańczowy co tam mam masło, /margaryna 
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    Pomysł na łososia wędzonego? Wazny do dziś. Musze zużyć, a nie przepadam.

    Blat ciasta francuskiego posmarowałam jakims serkiem ziołowym typu almette. Na to rozłożyłam kawałki łososia. A na łososia ogórek konserwowy w kosteczkę. Zwinęłam w rulon. Zapiekłam. Dzieci zjadły z sosem czosnkowym.

    Podziękowali 3mader formatka jukaa
  • Dobra tu się ulokuje. Zarcie na wyjazd. Po pierwsze dla chłopaków. Normalnie w domu gotuję zupę zdyni ziemniaków i indyka ok. 10l i z3-4porcje zostawiam świeże a tyle samo mroze. Co radzicie na wyjazd zrobić. To jest zupa z odlana zupełnie woda taka papka.  Czy da się to zaoasteryzowac. Czy pasteryzowac nie mielone? Czy pasteryzowac sama dynie?a na miejscu dogotowac kasze i bez mięsa dawać..  Jestem gotowa porobić trochę w domu byle tam jak najmniej. Ale żeby mi się nie zepsuło... 
  • Dynia bez octu lub cukru bardzo źle się pasteryzuje. Wiem, że nie koszer, ale na ten tydzieńto bym kilka słoików kupiła jakiejś bobovity i ewentualnie raz zupę ugotowała.
    Podziękowali 1jukaa
  • Poza tym jakby im ziemniaków ugotować i jakieś mięskoze słoiczka to nawet drogo nie wyjdzie.
  • He he. Bobovite to ja im rok temu chciałam wziąć. Teraz to tak jak mówię 10l to wiesz... Po 3sloiczki każdy by musiał dostac... To już nie za bardzo się kalkuluje. Mi się ładnie kiedyś dynia z jabłkiem zamykałaa... Ale to nie były takie ilości i być albo nie być. 
  • Właśnie ziemniaków gotowania codziennie bym chciała uniknąć ale jak nie ma wyjścia to bede
  • Kasze prosciej codziennie gotowac.
    Do tego jakis słoiczek domieszac.


    Podziękowali 2Elunia jukaa
  • Mi się któregoś roku wszystko otworzyło. W miarę trzymała mi się z przecierem pomidorowym.



  • Albo moze papke z miesa zapasteryzowac?
    Podziękowali 2Elunia MAFJa
  • Kasze i tak gotuję co drugi dzień pół kilo im na śniadania z jabłkami i owocami innymi i kolacje z resztą obiadu.  A obiad został mi do wymyslenia. Może wezmę parę świeżych i tam zamroże jak się da a w drugiej części tygodnia ugotuje tam z dyni samej i kaszy
  • A masz lodówkę turystyczną i jest moze tam zamrażarka.Moze zabrać pomrożone?
  • No nie sądzę żeby się nie rozmrozilo po drodze. Tam jest lodówka więc przypuszczać że z zamrażarka. Ale nie cała dla nas obawiam się. Jednak zamierzam się rozgoscic
  • Papkę z mięsa to dużo bezpieczniej niż z sama dynia? Papka z mięsa potrzyma? Tylko kurcze wyjdzie na to że wszystko osobno a ziemniaki i tak na miejscu. A jeszcze dla rodziny też coś szybkiego trzeba. To będę więcej siedzieć w kuchni niż w domu :-(
  • @MAFJa oni mają 1,5 roku? Nie jedzą tego co wy?
    Podziękowali 2Małgorzata32 Agnicha
  • a kuskus?  też zalewasz wrzątkiem i masz
  • Ojeny długa historia. Jak ktoś śledził to wie. Zupa im się należy jak psu buda. Od niedawba moga dostać ziemniaki ale to mi nie ułatwi sprawy. 
    Podziękowali 1mader
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.