no dobra... mam kłopocik. Maz poproszony ugotował mi buraki na jarzynke... tyle, że je obrał wcześniej pieczołowicie. Jak zdjęłam pokrywkę zobacyzłam obrane buraki i barszczyk;-) Powiedział, że zasadniczo jego uczyli, że wszystko poza jajkami się obiera przed gotowaniem i że mam dawać jaśniejsze instrukcje typu uwaga tylko nie obieraj!
Z buraków sprobuje tę jarzynkę zrobić choć sa bledsze niestety. Szkoda mi tego wywaru wylewać - co moge z niego zrobić. Myślałam, że wrzucę jarzyny, ziemniaki i taki barszczyk zrobię, choć cienki raczej będzie? A może jakieś inne pomysły?
Ostatnio z nadmiaru orzechów zrobiłam jabłkowo-orzechowy. Dobry wyszedł. Jak nie masz swoich orzechów to trochę drogo. 3 szklanki.zmielonych orzechów, szklanka bułki tartej,12 jajek i chyba szklanka cukru. Wychodzi spora tortownica.
@Elunia, a możesz podać dokładniejszy przepis? Brzmi smacznie
Ja robię bezowy, to znaczy kupuję gotowe bezy i przekładam. Nakładam bitą śmietanę kwaśne owoce bezę bitą śmietanę owoce/ startą gorzką czekoladę.
Lub
Piekę biszkopt i przekładam jak wyżej tylko wpierw kwaśny dżem bita śmietana przekładam, kwasmy dżem bita śmietana i starta czekolada.
W obu przypadkach nie słodzę śmietany!
Drobno poszatkowaną biała, pokrojone:papryka , ogórek kiszony, marchewka, jabłko - starte Mrożony koper lub natka niemrozona I ja daję łyżkę majonezu ale można olej
Por, sparzone rodzynki , dużo tartego jabłka smietana Drobno pokrojoną czerwona do tego jablko i łyżka majonezu plus rodzynki
Ogórki kiszone, jabłka, 15min. wcześniej zamarynowana cebula, czasem koper włoski, dobry olej, sól i pieprz. Po sałacie zdechł niedawno nasz kanareczek! Salata tylko ze swego ogrodu!
@Elunia Pokrojony por plus marchew. Lub plus jablko.Sos jaki chcesz. Kapusta biala +cebula pokrojona w piorka +marchew mieszasz z sokiem z,cytrynki przyprawy oliwa. A nasze dzieci uwielbiaja marchew +jablko na duzych oczkach potarte.
kiedyś jakiś wyguglałam, teraz gotuję zalewę na oko, bo z przepisu była dla mnie za słodką. Kapustę cieńko poszatkować. Marchew zetrzeć. W rondelku zagotować olej z octem winnym z posiekanym czosnkiem, trochę soli i cukru. Gorące wlać do warzyw. Dobrze wymieszać. Schłodzić.
Dziś wezmę dwie duże marchewki. 3 duże ząbki czosnku. A płynów tak łącznie z pół szklanki, oleju dwa razy więcej niż octu. Wszystko na oko robię. Raz spróbujesz i już będziesz wiedzieć, czego wolisz więcej a czego mniej, czy w sam raz.
Komentarz
A kiedys tak czesto robilam.
http://portal.mamaroza.pl/index.php/2012/01/rafaello-karolinki/
żadnej polewy już nie robię tylko sypię wiórkami
no trochę gotowców tam jest, ale smaku żadne inne raffaello nie przebiło
przepis mojej teściowej, ulubione ciasto wszystkich,
no 3- bit jeszcze też lubią
Na wierzch starta czekolada mleczna
Mrożony koper lub natka niemrozona
I ja daję łyżkę majonezu ale można olej
Por, sparzone rodzynki , dużo tartego jabłka smietana
Drobno pokrojoną czerwona do tego jablko i łyżka majonezu plus rodzynki
Po sałacie zdechł niedawno nasz kanareczek!
Salata tylko ze swego ogrodu!
Pokrojony por plus marchew.
Lub plus jablko.Sos jaki chcesz.
Kapusta biala +cebula pokrojona w piorka +marchew mieszasz z sokiem z,cytrynki przyprawy oliwa.
A nasze dzieci uwielbiaja marchew +jablko na duzych oczkach potarte.
A w jakiej formie to jajko i por? W sensie jajko w kosteczkę, por w piórka?
Kapustę cieńko poszatkować. Marchew zetrzeć. W rondelku zagotować olej z octem winnym z posiekanym czosnkiem, trochę soli i cukru. Gorące wlać do warzyw. Dobrze wymieszać. Schłodzić.