Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Rogale Świętomarcińskie

13

Komentarz

  • Prosimy, prosimy!!!!

     

    ;;) ^:)^ =((
  • nie no - ja napiszę, wy zrobicie i @Inka już nigdy do mnie na kawę nie przyjdzie, bo pójdzie na rogale gdzie indziej ...
  • Ech @Iśka i WY mi nie dacie?

    F O C H !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     jak stąd na Śląsk  [-(    [-(    [-(    [-(   [-(



    ps. zdecydowanie wolę ciasta drożdżowe :((
  • to niesprawiedliwe!wszyscy wygrali ges tylko ja nie :).. a mam świętego Marcina w domu... rogale beee... nie wiem co w nich widzita... ciezkie toto i drogie(nawet wlasnym sumptem) a nic w tym dobrego...ja sie wezme za babeczki jak wreszcie ustale jakis przepis na ciasto... i bedzie ciasto z pigwy.. i ... moze mufinki czekoladowe nigelli...  :)
  • Ale to nie krucho-drożdżowe, ale francusko-drożdżowe....

  • i pochwalę się wygrałam w konkursie smsowym tuszę gęsi wartości 150 zł
    ale ucztę zrobimy- ze znajomymi obiadek :D
    jadę!!!
    czemu qrde nie ma takiego konkursu u mnie w dziczy???
    :-((
    hehehe
    bo kujawsko-pomorskie gęsiną stoi !
    nie tam jakieś panie ryby i grzyby :P
    raz w roku jadam gęś pieczoną z jabłkami i dodatkami 
    włąsnie 11 listopada 
    za tę naszą Niepodległą
  • waży 5430 świeża tusza z podrobami, mrozi się do poniedziałku :D
    na deser żadnych marcinów nie będzie tylko pleśniak z własnym dżemem porzeczkowym
    a i na festyn torunianki zapraszam ja idę z rodzinka w niedzielę czyli jutro :D
    bo pan Studziński będzie i Karol Okrasa (mmm)
    warsztaty kulinarne dla dzieci 
    w zeszłym roku Nacia brałą udział
    i może drugą gęś wygram oby nie żywą hehehe
    jabym wtgrałą to wyślę pół gęsi dla Juki do borów
    miłych swiąt
    patriotyczno-kulinarnych
  • Moje subiektywne zdanie o tych rogalach: :-&
  • podbijam 
    a  co
    rogale zrobione?
  • Dzisiaj wieczorem zarabiam ciasto :D
  • myślicie, że dam radę? A jak dziś nie zrobię, to uda mi się jutro wyrobić na 11?
  • biaały mak jest w Almie -11 zl za 0,5 kg.


  • Ja wiem , że nie dam rady ). A by się przydało , bo mam na stanie małego Marcina . Na szczęście jedna z cukierni opolskich produkuje bardzo smaczne ).
  • Tez nie robie, ale mi latwiej, nie mam marcina :)
  • Ja tez nie robie, ani rogali, ani gesiny.









    Ale zajadalam dzis rogale.
    I jutro bede jadla rogale.



    I ges tez jutro bede jadla.





    Jak to dobrze byc w goscinie :).
  • niech mnie ktoś na rogala zaprosi :D
    w życiu nie jadłam 
  • Pogadam z Tesciowa ;).
  • 10 lat temu wiedzieć, co to rogal świętomarciński, to było coś.

    A teraz

    Ech

    Rogale zafoliowane w Kiepsco na Kabatach już w październiku.

    Się jeszcze okaże, że w Mieście Doznań mają pańską skórkę w hipermarketach.

    Do bani z tą globalizacją.
    Podziękowali 1Katia
  • Ja zamiast rogali właśnie zrobiłam maślane bułeczki, niektóre z dżemem... Gdybym miała zrobić lokalny specjał, to zrobiłabym sójkę. I właściwie, czemu nie, następnym zrobię sójki, tylko się zaprzyjaźnionej babci spytam o dokładny przepis na farsz, bo że kapusta, to wiem, ale jaka, żeby pasowała do tych drożdżowych sojek... https://pl-pl.facebook.com/SojkaMazowiecka
  • Nadzienie mam. Ciasto właśnie podlega procesowi kolejnych cykli składania i chłodzenia.Piec się będą pewnie ciemną nocą bo przegapiłam, że po ostatnim składaniu ma odpoczywac 5 h w lodówie
  • @uJa   na allegro biały mak 8,5zł? to tani....

    p.s

    tak ja nie wliczałam kosztu orzechów bo mam od taty
    :\">
  • Właśnie zjadłam jednego, proboszcz kupił i się podzielił :D
    Zjadłam przez grzeczność, bo wielki był niemożebnie i w smaku powiedzmy... poprawny.
    Jak to ładnie mówią: doopy nie urywa ;)

    Może faktycznie, takie domowe, dopieszczone suszonymi śliwkami, masłem i orzechami to co innego. Tak jak pączki  - sklepowe, nawet te o d Bliklego mogą dla mnie nie istnieć. Ale domowych zjadam nieprzyzwoite ilości. (Dlatego robię raz w roku, żeby nie pęc ;) )
  • podrzućcie przepis
    na krucho drożdżowe rogaliki
    ale takie że masło się rozpuszcza i miesza z pozostałymi składnikami a nie zarabia jak do kruchego :)
  • Tez nie jadlam u nas w osiedlowej cukierni sa podrabiane ...


  • Robimy. Będą na jutro.
  • Katarzyno, jak bezglutenowe robisz?
  • Na bazie Mixu B Schara. Reszta jak w przepisie, tylko mąki ok. 3/4 tego co napisane.
  • Nie jadłąm i jutro nie zjem.
  • @Katarzyno, a korzystalas z maki bezglutenowej z niemiec? Poszukam nazwy firmy. Przyjaciel mego meza przywozi sobie, bo maja dziecko mega uczulone, a tamta maka rewelacyjna. Koszt 3,5 Euro. Za 1 kg
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.