Kuchnia indyjska

PaxPax
edytowano styczeń 2012 w Kuchnia
Tutaj chce zamiescic kilka prostych przepisow - moze ktos z Was skorzysta;)

Komentarz

  • Kurczak tikka masala

    ja osobiscie biore z 4 duze piersi z kurczaka,ale mozna jakiekolwiek mies bez skory kurczakow
    ząbek czosnku
    oliwa
    słodka śmietanka badz gesty jogurt naturalny
    sos sojowy
    sól
    na sos masala:
    6 łyżek pieprzu czarnego
    6 łyżek kminku mielonego
    2 łyżki cynamonu
    1,5 łyżki goździków
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2,5 łyżki kardamonu
    6 łyżek kolendry ( nasiona)
    2 łyżki liści laurowych
    przygotowujemy przyprawy na sos masala i nacieramy go tym sosem. po czasie dodajemy pozostałe skłasniki i smażymy kurczaka na patelni dodając na koniec śmietanki badz gestego tlustego jogurtu naturalnego

    BAKLAZAN inaczej (nie da rady przetlumaczyc)
    1 duży bakłażan
    pół główki czosnku
    5cm imbiru â?? z grubsza posiekanego
    olej do smażenia
    1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    1 łyżeczka czarnuszki
    3 pomidory albo puszka
    1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
    szczypta kurkumy
    szczypta pieprzu cayenne
    czubata łyżeczka soli
    Czosnek i imbir wrzuć do blendera z 50ml wody, zmiksuj.

    Pokroic bakłażana na plastry grubości 1cm . Plastry kroimy na 4 kawałki.

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy obracając bakłażana aż zacznie się robić złoty z każdej strony.

    Na małej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucic nasiona kopru włoskiego i czarnuszki. Jak tylko zaczną zmieniać kolor przelac zawartość małej patelni do bakłażana. Dodac pomidory, miks imbirowo czosnkowy, kurkumę, sól, kolendrę i pieprz cayenne. Gotowac powoli aż bakłażan będzie miękki i kremowy (20minut albo trochę dłużej)

    Możesz przybrać kolendrą. Moja uwaga by wczesniej jednak plastry baklazana posolic i odstawic na kilka minut i wymyc by pozbyc sie gorzkiego smaku.
  • Ziemiaki masala

    1,5 kg młodych ziemniaków
    20g masla ghee
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka gorczycy (białej)
    2 łyżeczki garam masala
    1 łyżeczka ziarna kolendry roztartej w moździerzu badz juz mielonej
    1 łyżeczka kminu
    1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
    1/4 łyżeczki kurkumy
    200g pomidorów pokrojonych mogą być z puszk

    Pomidory kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie.

    Na masle ghee w garnku gotujemy pokrojona w plasterki cebulę i czosnek aż zmiękna. Dodajemy wszystkie przyprawy â?? mieszamy aż zaczną się wydobywać aromaty. Dodajemy pomidory, smażymy jeszcze 3 minuty â?? jeśli świeże to chwile dłużej.Na koncu dodajemy ugotowane ziemiaki.

    Acha juz podaje przepis na maslo ghee (mam po angielsku wiec by bylo szybciej wkleje ze strony kuchni wegetarianskiej, ja w sklepie kupuje juz maslo ghee jesli robie cos indyjskiego wymagajacego takowego):
    Składniki:
    3 kostki masła "ekstra" lub śmietankowego (bez soli)
    Przygotowanie:
    Roztop masło i trzymaj je na małym ogniu przez ok. pół godziny. Uważaj, aby go nie przypalić (dlatego ogień cały czas musi być jak najmniejszy), bo ghee zrobi się ciemnobrązowe i będzie gorzkie.

    Na powierzchni powstanie biały kożuch, który należy zdjąć. Kiedy ghee będzie już gotowe, czyli stanie się przezroczyste, złociste, o orzechowym zapachu, wyłącz ogień. Po ok. 10 minutach, gdy trochę ostygnie, przelej je przez sitko wyłożone gazą (na dnie garnka też zbierają się zanieczyszczenia) i pozostaw w odkrytym naczyniu do stężenia. Przechowuj w zakręconym słoiku/pojemniku.
    Wskazówki i uwagi:
    Aby uniknąć przypalenia podgrzewanego masła, można użyć kąpieli wodnej - garnek z masłem wstawić w większy z wodą, a ten postawić na gazie.

    Poprzez bardzo powolne podgrzewanie masła oczyszczamy je - doprowadzamy do odparowania wody i oddzielenia substancji stałych (białek, zanieczyszczeń). W ten sposób otrzymuje się tłuszcz w czystej postaci. Można podgrzewać go do dużo wyższych temperatur niż inne tłuszcze, bez obawy, że się przypali.
  • Bede wklejac rozne przepisy,na desery tez:)
  • Bardzo dziękuję za pomysł kuchni indyjskiej :))))
    Mniam,strasznie ją lubię, ale nigdy nie miałam przepisów do wykonania potraw w domu.
    Super wątek!!!

    a czy masło ghee można czymś zastąpić??
  • Ja jak nie mialam to oliwa po prostu.
  • ta- masłem klarowanym:wink:
  • Ale to klarowane maslo zdrowsze i ma zupelnie inny smak...
  • Dobra tak na szybko deser - nazywa sie KULFI takie jakby lody

    4 filiżanki mleka, 8 łyżeczek cukru, 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu, 1 łyżeczka obranych i pokrojonych pistacji, 1 łyżeczka obranych i pokrojonych migdałów

    Mleko wlać na patelnię z grubym dnem,zagotować na dużym ogniu stale mieszając.Zmniejszyć ogień i gotować do czasu,aż objętość mleka zmniejszy się o połowę(40-45minut)Dodać cukier,orzechy,migdały i kardamon dokładnie wymieszać,zostawić do ostygnięcia.Rozlać kulfi do miseczek,przykryć folią,wstawić na 6 godzin do zamrażalnika. Przy użyciu ostrego noża wyjąć z miseczek i ułożyć na talerzyku,pokrojone na 3-4 plasterki. Przepyszne:)))


    PLACEK Z KASZA MANNA

    60 dkg mąki,
    15 dkg cukru,
    25 dkg margaryny,
    7 dkg miodu,
    2 jaja (całe),
    1 łyżeczka sody oczyszczonej.
    Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części - upiec 2 placki- w okraglej blaszce w 180 st i tak z 30 min mi wychodzi w elektrycznym piekarniku na jeden placek,ale sprawdzajcie:)

    Masa:
    20 czubatych łyżeczek kaszy manny,
    15 dkg cukru,
    20 dkg masła,
    sok z 2 cytryn.
    Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę - mieszać.
    Po wystygnięciu kaszę zmiksować z masłem. Na koniec dodać sok z cytryn.
    Na jeden placek nałożyć całą masę i przykryć drugim. Można ozdobić polewą czekoladową.
  • Troche sie wetne w watek, ale mysle, ze warto. Polecam do wszystkich potraw azjatyckich gotowe mieszanki, a w zasadzie pasty tej firmy:
    http://www.asianhomegourmetdirect.co.uk/index.html

    Sa bez tych wszystkich polepszaczy smaku, konserwantow itp. Kupuje je u lokalnego Chinczyka (ktory tak na prawde jest Vietnamczykiem). Najbardziej smakuje nam red curry, prawie raz na tydzien gotuje. Z tylu opakowania jest zawsze przepis i warjacje na jego temat :wink:
  • W delikatesach Kuchnie Świata można kupić gotowe pasty curry i przyprawy też bez konserwantów. Super wątek, Pax.
    Dodam tylko, że kuchnia indyjska jest bardzo zdrowa. Te wszystkie przyprawy pobudzają trawienie i mają też konkretne działanie zdrowotne.
    Kompletne OT do Pax: oglądałam dziś koncert trzech księży irlandzkich i oni śpiewając po angielsku w różnych pieśniach zamiast Jesus śpiewali Jesu wymawiając to tak jak my, czyli j na początku, a nie dż. Czy to jakaś specyfika irlandzka?
  • A jesli to Ci sami to tak- po irlandzku wymawiaja czasem,oni byli kilka lat temu bardzo tu popularni.
  • Mówcie mi: Typowy, Bigos albo Schabowy...
  • Kasik, można kupić gotowe masło klarowane Mlekovity w wiaderkach 500 gr, cenowo wychodzi podobnie jak zrobienie własnego.
  • W wiaderku 1 kg kosztuje w makrze 25 - 30, a masła przyzwoite 18 w górę, więc potwierdzam, co pisze Wanda, opłaci się gotowe wiaderko.
  • w bierdonce jakieś 15 zeta - 500 g masła klarowanego
  • no własnie w naszej nie ma...
  • ZUPA GROSZKOWA CURRY

    Składniki (4 porcje):

    2 cebule

    2 łyżki masła

    750 g gruszek

    3 ziemniaki

    3 pomidory (ew. mala puszka pomidorów bez skorki)

    300 ml bulionu

    200 ml płynnej śmietanki (może być mleko)

    2 łyżeczki ostrego curry (może być też zwykłe curry, trzeba wtedy dodać więcej)

    sol, pieprz, ostra papryka w proszku

    natka pietruszki


    Cebule obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki i pokroić w kostkę. W garnku zeszklić na maśle cebule. Do cebuli dodać curry i całość chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem. Dodać pokrojone gruszki, ziemniaki i pomidory. Całość gotować ok. 15 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Do zupy dodać śmietankę (lub mleko) i przyprawić wg. uznania: solą, pieprzem, ostrą papryką i curry. Zupę podawać z posiekana natka pietruszki i groszkiem ptysiowym
  • Krewetkowe curry

    (porcja dla 4 osób)

    Składniki:

    2 łyżki oleju

    1 cebula, drobno pokrojona

    450 g dużych krewetek, obranych i ugotowanych (mogą być też te ze słoiczków)

    3 zmiażdżone ząbki czosnku

    1 1/2 łyżeczki garam masala

    1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

    1/2 łyżeczki kurkumy

    sól

    Do dekoracji:

    1-2 zielone papryczki chili bez pestek

    2-3 gałązki kolendry

    1-2 pomidory


    Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać krewetki. Lekko zrumienić, dodać czosnek, garam masala, paprykę i kurkumę. Smażyć, mieszając, przez pół minuty. Dodać sól i wodę (ilość wody wg uznania - można przygotować rzadsze curry do ryżu i bardziej gęste do chleba). Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż woda odparuje. Podawać z ryżem. Przed podaniem udekorować drobno pokrojonymi papryczkami chili, kolendrą i pomidorami.
  • GARAM MASALA



    Składniki:

    3 łyżki wiórków kokosowych

    1 łyżka nasion sezamu

    2 łyżki ziaren gorczycy

    szczypta nitek szafranu

    1/4 łyżki zielonego pieprzu

    1/4 łyżki białego pieprzu

    2/3 łyżki kardamonu

    3/4 filiżanki kminku

    1/4 filiżanki mielonej gałki muszkatołowej



    Sposób przyrządzenia:

    Wszystkie składniki uprażyć na teflonowej patelni na małym ogniu. Gdy uwolni się aromat, odstawić do ostygnięcia i drobno zmielić. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 miesięcy.
  • CHAI - indyjska herbata

    (porcja dla 4 osób)



    Składniki:

    1 filiżanka tłustego mleka

    3 łyżeczki mocnej herbaty (najlepiej Asam lub cejlońskiej)

    3 łyżeczki startego imbiru

    2-3 ziarna kardamonu

    cukier do smaku



    Mleko wymieszać z filiżanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy, zmniejszyć ogień. Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać herbatę, po zagotowaniu zestawić z ognia, przykryć i odstawić, aby herbata naciągnęła. Przed podaniem osłodzić.
  • Koktajl z mango


    Składniki:

    1 filiżanka zsiadłego mleka lub chudego jogurtu

    1 filiżanka obranego i pokrojonego dojrzałego mango

    2 łyżeczki cukru

    kilka kostek lodu

    1/4 łyżeczki kardamonu

    Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, przecedzić przez sitko, nalać do szklanek i podawać.
  • Podbije, bo cos mnie smaki naszly. ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.