Sałatki

edytowano luty 2008 w Kuchnia
Pan Mąż zażyczył sobie ostatnio bym częściej robiła sałatki i mówi tak: "nie możesz tam na tym "swoim" forum wyszukać jakiegoś nowego przepisu na sałatkę?"

Pomocy!!!:wink:

Ja póki co robię tylko trzy:
- tradycyjną sałatkę jarzynową
- sałatkę grecką (ser feta+świeże warzywa z przewagą pomidora i lodowej sałaty)
- oraz sałatkę warstwową - przepis w kolejnym poście, coby był porządek :wink:
«13

Komentarz

  • SAłATKA WARSTWOWA

    Na początek należy ugotować 2 torebki ryżu i zostawić do ostygnięcia (można to zrobić dzień wcześniej)

    Następnie do miski układamy składniki warstwami w następującej kolejności:

    - pokrojone 3 ogórki kiszone
    - pół torebki ryżu
    - warstwa keczupu
    - 3 pokrojone jaja ugotowane na twardo
    - pół torebki ryżu
    - warstwa majonezu
    - pokrojony por (lub ja wolę: jabłko+cebula)
    - pół torebki ryżu
    - warstwa keczupu
    - pokrojona kiełbasa (około 20cm jakiejś smacznej kiełbaski)
    - warstwa majonezu
    - groszek z puszki na wierzch

    Składniki układa się warstwami w średniej wielkości misce, fajnie jeśli jest przezroczysta, to wtedy widać te warstwy. Dobrze jest wtedy przy gotowaniu ryżu dodać żółty barwnik (lub przyprawę kurkumę) bo żółty ryż wygląda apetyczniej. Poza tym w przepisie jest wykorzystywane 1,5 torebki ryżu, więc trochę bez sensu zostaje pół torebki, najlepiej więc tak tym ryżem gospodarować (dawać o 1/6 torebki więcej do każdej warstwy), żeby nic nie zostało.

    Sałatka na prawdę godna polecenia, robi się szybko i jest pyszna, serwujemy wszystkim gościom i każdy bierze dokładkę :wink:

    :bigsmile:
  • Polecam też sałatkę Capri.

    * 1 ser mozarella 125g
    * 1-2 pomidory
    * 1 czerwona cebula
    * oliwki drylowane
    * oliwa z oliwek
    * bazylia, ew. inne przyprawy do smaku

    Kroimy w plasterki ser, pomidor i (cieniutkie) cebulę, przekładamy po kolei: ser, pomidor, cebula, ser, pomidor, cebula... - układamy "węża" na talerzu. Inna wersja - kroimy pomidora i mozzarellę w kostkę, cebulę siekamy.
    Jeśli mamy świeżą bazylię - przyozdabiamy nią sałatkę; można także bazylią suszoną.

    Całość polewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, dorzucamy też garść oliwek.

    Później można oczywiście kombinować z różnymi mutacjami sałatki - część osób np. nie lubi oliwek. Mnie najlepiej smakuje schłodzona - po zrobieniu sałatki na godzinkę do lodówki...

    Oczywiście przy większej ekipie - warto zrobić jej nieco więcej ;)
  • Ja lubie sama komponowac i zbieram pomysly na salatki wiec jedna z nich:
    swiezy szpinak-liscie
    ser feta pokruszony
    arbuz pokrojony
    natka pietruszki
    prazony slonecznik
    puszka kukurydzy
    czerwona cebula pokrojona i trzymana z godz w soku z cytryny
    dressing:
    to wlasnie ten sos z cytryny z oliwa z oliwek,pol lyzeczki musztardy,sol,pieprz
    i gotowe:)
    teraz wkleje to co trzymam w przepisach w komputerze i korzystam:
    Salatka niemiecka po bawarsku
    75 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 1 łyżka bulionu mięsnego w proszku, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 łyżki octu winnego, 2 i 1/2 łyżki oleju, 1 zka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz. Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i ugotować. Cebulę obrać, następnie posiekać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić w plastry. 250 ml wody doprowadzić do wrzenia, we wrzatku rozpuścić bulion mięsny. Garnek zdjąćz ognia. Do bulionu dodać musztardę, ocet i olej. Dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę włożyć do miski. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Salatka z dyni
    Składniki:
    150g dyni
    1/2 szklanki oliwy extra vergine
    sok z 1 cytryny
    garść rukoli
    sól, pieprz, płatki parmezanu
    ewentualnie esencja balsamico

    Przygotowanie:
    Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z
    cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej
    przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu,
    posypać rukolą i plasterkami parmezanu, ozdobić kilkoma kroplami esencji
    balsamico, uzupełnić przyprawy. Esencję balsamico można kupić gotową lub
    przygotować ją samemu: powoli odparować ocet balsamico w stalowym garnku i
    dosłodzić do smaku
    Fajna salatka(polecam)
    1-2 duze brokuly starkowac na tarce, dodac 2-3 czerwone i zolte papryki pokrojone w kostke,puszka kukuryszy,do tego sosik:
    majonez,troche smietany slodkiej,zabek czosnku pokrojony,pol lyzeczki musztardy i na koniuszku lyzeczki ketchupu,wymieszac,dodac pieprz i sol.Bardzo lubie te prosta ii fajan salatke
    :bigsmile:
    Peczakowa slatka:
    Składniki
    1 szklanka pęczaku
    1 słodka cebula
    1 jędrna papryka czerwona
    1 twardy świeży ogórek
    2 łyżki posiekanej dymki
    1 pęczek posiekanej naci pietruszki
    2 łyżki posiekanej bazylii
    oliwa extra virgin
    ocet winny, sól, pieprz

    Przygotowanie
    Pęczak ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Paprykę i ogórka pokroić w równą kostkę, wielkości kostki cebuli. Ostudzony pęczak polać oliwą i skropić octem winnym, wymieszać z warzywami, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Sałatka jest doskonała również z innymi ziołami, ze świeżą kolendrą, z miętą. Dobrze, jeśli postoi i się przegryzie.
    Salatka z tunczyka i fasolki bialej:
    Składniki
    puszka tuńczyka w oleju
    puszka białej fasoli
    seler naciowy lub ogórek
    natka pietruszki
    sól i pieprz

    Przygotowanie
    W salaterce wymieszać fasole i tuńczyka, dodać pokrojone w słupki gałązki selera lub ogórek. Skropić oliwą i odrobiną soku z cytryny, przyprawić pieprzem i solą.
    Salatka z kuskus
    Składniki
    Â? miseczki suchego kuskusu
    gorąca woda lub bulion do zalania kuskusu
    1 spory, dojrzały pomidor, bez pestek, pokrojony
    2-3 suszone pomidory, drobno pokrojone
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    kawałek sera pleśniowego, np. roqueforâ??a
    oliwa do polania

    Przygotowanie
    Kuskus w miseczce zalać wrzątkiem lub bulionem, poczekać, aż spęcznieje. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory, świeże i suszone, posypać natką pietruszki i kawałkami pokruszonego sera. Polać po wierzchu oliwą.
  • salatka z tunczykiem

    -puszka tunczyka(wystarczy na 5 osob)
    -pomidory
    -ziemniaki
    -biala fasolka (lub bez)
    -basilia
    -olej extra vergine z oliwek
    -sol no i przyprawy,ktore kto lubi


    ziemniaki pokroic w kosteczki i ugotowac lub ugotowac na parze,pomodory pokroic w kosteczki
    ugotowane ziemniaki zmieszac z pomidorami i tunczykiem w sosie wlasnym czy tez oleju(odlac olej) mozna dodac tez ugotowana biala fasole ,dodac posiekane listki basili,olej,doprawic do smaku

    ta sama wersja bez ziemniakow z fasolka lub odwrotnie lub wszystkie skladniki razem

    to taka troche ciepla salatka,ale szybka i pyszniutka:hungry:
  • BROKUŁOWA

    obgotować brokuł (tak na chrupko, nie na miękko)
    boczek wędzony, skrojony w paseczki, obsmażyć i wraz z tłuszczem dodać do brokułów
    pół paczki łuskanego słonecznika - uprażyć na patelni z przyprawami (co kto lubi - najlepiej na ostro) i posypać całość

    Zajada się na zimno.
  • Bardzo prosta sałatka trzyskładnikowa:
    -jajka na twardo krojone w kostrczkę
    -winne jabłko również pokrojone w kosteczkę
    -kukurydza
    wymieszać z majonezem
  • Przepisy córki

    Sałatka "Pychota"

    - 2 łyżki majonezu
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 500g pieczarek
    - 1 cebula
    - 3 jajka ugotowane na twardo
    - 1 ogórek konserwowy
    - 2 łyżki natki pietruszki
    - 8 liści sałaty
    - 1 łyżka posiekanego szczypiorku

    Sposób przyrządzenia:

    1. Pieczarki oczyścić, gotować 4-5 min, odcedzić, skropić sokiem
    z cytryny.
    2. Cebulę drobno posiekać.
    3. Pieczarki, jajka i ogórek pokroić w kostkę, dodać cebulę i
    natkę pietruszki.
    4. Wszystkie składniki delikatnie połączyć z majonezem.
    5. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, posypać szczypiorkiem.
    6. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do wędlin.

    :bigsmile:
  • SAŁATKA WIOSENNA

    Składniki:
    pęczek rzodkiewek
    długi ogórek
    cebulka zielona
    ser żółty
    kilka jajek ugotowanych na twardo
    majonez

    Przygotowanie:
    Rzodkiewki, ogórek i ser żółty kroimy w średnio dużą kostkę i wsypujemy do miski. Cebulkę zieloną kroimy na średnio duże kawałeczki (zielona część cebuli), jajka pokroić w drobną kostkę i również dodać do miski. Na koniec dodać majonez.:bigsmile:
  • Sam próbowałem pycha, po otwarciu można dodać trochę chrzanu i mamy super dodatek do mięs i wędlin

    Sałatka z buraczków

    3 kg buraków
    1/2 kg cebuli
    2 papryki
    1 szklanka oleju
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru

    Sposób przyrządzenia:

    1. Buraki ugotować (z solą) â?? zetrzeć na tarce.
    2. Cebule i paprykę pokroić i udusić na oleju z resztą dodatków.
    3. Wymieszać dodatki z buraczkami.
    4. Zagotować.
    5. Gorące wkładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry
    dnem i zostawić do ostygnięcia.
    Paula
  • Sałatka z kukurydzą

    Składniki:

    - 5 łyżek majonezu
    - 1 puszka kukurydzy konserwowej
    - 100 g szynki konserwowej
    - 1 mała cebula (30 g)
    - 1 mała czerwona papryka (200 g)
    - 100 g żółtego sera
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - sól, cukier

    Wykonanie:

    Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę, cebulę i paprykę pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć składniki sałatki z majonezem. Doprawić do smaku solą i cukrem.

    Życzę smacznego!!!
    Anna :bigsmile:
  • Sałatka z kurczaka i kukurydzy z ananasem
    2 piersi z kurczaka
    1 puszka kukurydzy
    1 woreczek ugotowanego ryżu
    pół puszki ananasa
    2 lub 3 łyżki majonezu (najlepszy z winiar)
    sól i pieprz do smaku
    Wyk:
    Ryż ugotować na sypko, piersi ugotować,( można też dać wędzone) pokroić w kostkę;ananas w kostkę; do miski wrzucić poszczególne składniki, wymieszać, doprawić do smaku i zajadać. Można tę sałatkę przygotować w wersji bez ananasa i wtedy dodać paprykę.

    Inna jej wersja to zamiast kurczaka tuńczyk z puszki, reszta tak samo jak wyżej
  • mawilcz:
    Sałatka z kurczaka i kukurydzy z ananasem
    2 piersi z kurczaka
    1 puszka kukurydzy
    1 woreczek ugotowanego ryżu
    pół puszki ananasa
    2 lub 3 łyżki majonezu (najlepszy z winiar)
    sól i pieprz do smaku
    Wyk:
    Ryż ugotować na sypko, piersi ugotować,( można też dać wędzone) pokroić w kostkę;ananas w kostkę; do miski wrzucić poszczególne składniki, wymieszać, doprawić do smaku i zajadać. Można tę sałatkę przygotować w wersji bez ananasa i wtedy dodać paprykę.

    Inna jej wersja to zamiast kurczaka tuńczyk z puszki, reszta tak samo jak wyżej
    Też robimy tą sałatkę w obu wersjach ale z papryką czerwoną i ananasem równocześnie. I można dodać jeszcze rodzynki. A majonez mieszam z jogurtem naturalnym.
    Aha, generalnie używam piersi z indyka zamiast kurczaka (we wszystkich przepisach) - podobno indyki znacznie mniej dają się nafaszerować antybiotykami i innymi "wspomagaczami" hodowli.
  • Najprostsza, moim zdaniem sałatka z tuńczyka:
    -puszka tuńczyka w sosie własnym,
    -puszka kukurydzy,
    -puszka ananasa- najlepiej pokrojony w kostkę,
    -majonez.
    Wszystko odsączamy, mieszamy z majonezem. I gotowe. nawet małe dzieci sobie z tym radzą. A robi się ją w minutę.
  • Joanno, polecam takie sałatki na bazie poszatkowanej kapusty pekińskiej, (mój "Pan Mąż" żadnej z nich nie może sie oprzeć), a ich zaletą jest krótki czas przygotowania:
    1. kapusta pekińska + kurczak (smażony/duszony filet lub jak coś drobiowego zostanie z poprzedniego obiadu) + kukurydza + papryka z majonezem (lub sosem jogurtowym)
    2. kapusta pekińska + pomidor + papryka + koperek z oliwą (lub sosem vinnegret)
    3. kapusta pekińska + jabłka i ogórki kiszone (najlepiej utarte na grubych oczkach) z majonezem (lub sosem jogurtowym)

    proporcji nie potrafię podać, bo zawsze robię na oko ;)

    sos jogurtowy robię tak: 1-2 łyżki majonezu lub/i gęstej śmietany mieszam z 5-6 łyżkami naturalnego jogurtu (najlepszy jest taki gęsty, typu greckiego)
    + przyprawy (na szybko najczęściej mieszankę ziół prowansalskich, ale pyszny jest też ze świeżym lub suszonym koperkiem)
    + ew. pół łyżki octu winnego (do sałatki nr 3 nie!)
    Jak sosu zrobię za dużo, zamykam szczelnie w słoiczek i czeka w lodówce do następnej sałatki
    :dinner:
  • A moze ktoś z was ma pomysł na jakies danie z pora? Niekoniecznie musi to być surówka. I co zrobić, aby złagodzić ten specyficzny zapach?
  • SAŁATKA WARSTWOWA

    Układać warstwami w szklanym (przezroczystym by ładnie wyglądało) naczyniu:

    Seler sałatkowy w zalewie (1 słoiczek)
    kukurydzę (1 puszka)
    szynkę pokrojona w kosteczkę (20 dag)
    ananas pokrojony w kawałki (1 puszka)
    por - białą część drobno pokrojoną (1 gruby, dla złagodzenia smaku i zapachu można na chwilę sparzyć wrzątkiem)
    jabłka pokrojone w kosteczkę (ilość zależnie od rozmiaru :wink: )
    jajka (5) pokrojone w kosteczkę

    Polać wszystko 5-8 łyżek soku z ananasa (z puszki).
    Przykryć warstwą majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym.
    Posypać żółtym serem przetartym na drobnej tarce.
    Włożyć do lodówki na min 2 godz.

    Podać na imprezie i słuchać ochów i achów :wink:
    Zamiast szynki można dać gotowanego kurczaka/indyka drobno pokrojonego
  • Małgorzata32:
    A moze ktoś z was ma pomysł na jakies danie z pora? Niekoniecznie musi to być surówka. I co zrobić, aby złagodzić ten specyficzny zapach?
    tarta z duszonymi porami i boczkiem wędzonym-pycha!lepsze od pizzy, ale to raczej nie podchodzi pod sałatki

    kruche ciasto rozwałkować na blaszce, ponakłuwać, po 40 min leżakowania w lodówce podpiec na zoto w piekarniku

    boczek wędzony pokroic w kostkę, wytopic tłuszczyk na patelni/rondlu, jak za chudy - dodac trochę tłuszczu

    umyte pory kroimy w świerćplasterki
    dodajemy do boczku, dodajemy łyżkę masła, dusimy, dodajemy przyprawy i zioła do smaku9ostrożnie z solą-boczek jest zazwyczaj słony)

    wykładamy mieszankę porowo-boczkową na podpieczony spód tarty-najlepiej, jak jest jeszcze gorący
    przygotowujemy zalewę: kubek śmitanki(moze być płynna słodka 18%) rozbełtujemy z 2 jajkami,dodajemy trochę przypraw, zalewamy tartę, podpiekamy, aż sie masa jajeczno-śmietanowa zetnie

    pyyyyyychhhhha

    zamiast boczku, może być inna wędlina, choć to połaczenie z boczkiem jest najlepsze
    ewentualnie część boczku zastąpić inną wędliną
  • Małgorzata32:
    A moze ktoś z was ma pomysł na jakies danie z pora? Niekoniecznie musi to być surówka. I co zrobić, aby złagodzić ten specyficzny zapach?
    Żeby załagodzić zapaszek pora wystarczy go sparzyć wrzątkiem.
  • Właśnie robiłam zupę z porów. Rewelacja!!!!!!!!!!
    Jakby ktoś był zainteresowany, to służę przepisem.
  • @Małgorzata32:

    Tu nie ma co pytać! Tu trzeba założyć nowy wątek "Zupy" i pisać! :)
  • Sałatka ZIELONA
    1 sałata lodowa
    1 puszka groszku konserwowego
    2 zielone papryki
    2 ogórki surowe
    2 cukinie małe
    2 małe kwaskowe jabłka
    1 avocado (nie musi być)
    paczka pistacji (może być łuskany słonecznik)

    i inne zielone warzywa
    wszystko pokroić na takie same kawałki
    posolić i popieprzyć
    zalać pól szklanki (lub więcej) mieszanki ocet balsamico+ olej z pestek winogron
    można od razu podawać
    smacznego!
  • Wyciagam, bo fajny wątek. A jakie sałatki!!! Może ktoś skorzysta?
  • A moze ktoś z was ma pomysł na jakies danie z pora? Niekoniecznie musi to być surówka. I co zrobić, aby złagodzić ten specyficzny zapach?
    Ja robie taka salatke (dzis nawet na obiad byla):
    - groszek mrozony (paczka 450g) - ugotowac i ostudzic
    - 1-2 pory - pokroic drobno i sparzyc wrzatkiem (jest wtedy łagodniejszy)
    - kilka ogorkow kiszonych
    - sol, majonez (ewentualnie rozrzedzony jogurtem)
  • My lubimy z zupek chinskich:
    2 zupki chinskie (te zalewajki z makaronem jedna ostra druga łagodna)
    słoik konserwowej papryki
    3 jajka
    pierś z kurczaka
    kapusta pekinska
    majonez
    sól, pieprz
    kukurydza konserwowa


    Zupki sie robi jak w rpzepisie tylko dac mniej wody,
    kurczaka w kostke i usmazyc na patelni z solą i pieprzem (mozna dac tłuszcz lub na teflonie jak kto lubi)
    kapuste umyc, porkoić
    papryke pokroic drobno, dorzucić kukurydze i jaja na twardo pokrojone
    wszystko połaczyc, dodac majonez i wstawic na noc do lodówki.
    Pyszna, szybka, tania i dużo jej wychodzi.
  • Sałata wiosenna z przepisu Kreglickich:

    Składniki:

    300 g białego, zwartego sera
    1 pęczek rzodkiewek
    1 świeży ogórek
    garść rodzynek
    po dwie łyżki posiekanego koperku i dymki
    1/2 szklanki majonezu
    6 łyżek śmietany
    cukier
    pieprz
    sól
    Przygotowanie:

    Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, ogórka w kostkę, podobnej wielkości. Połączyć majonez ze śmietaną, doprawić obficie pieprzem, cukrem i solą. Wymieszać sos majonezowy z rzodkiewkami, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i rodzynkami. Ser pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać sos z warzywami i serem.

    Salatka z Fasolki

    Składniki:

    400 g fasolki szparagowej
    2 grejpfruty
    1/3 szklanki oliwy z oliwy
    2 szalotki posiekane
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    1 łyżka siekanej bazylii
    sól
    pieprz
    Przygotowanie:

    Fasolkę oczyść i ugotuj w osolonej wodzie. Z 1 grejpfruta wytnij fileciki. Z drugiego wyciśnij sok i zredukuj go w rondlu o 70%. Do gorącej redukcji soku dodaj szalotkę, sól i pieprz, wymieszaj i wkręć w to oliwę. Sos wymieszaj z fasolką, ziołami i filecikami z grejpfruta.
  • Nie jadam sałatek, tylko warzywa au naturel, ale na imprezach w mojej rodzinie była na pierwszym miejscu taka:

    puszka groszku
    duży por
    żółty ser (ok.20-25dkg)
    majonez
    musztarda
    sól

    Pora w plasterki i posolić, żeby zmiękł. Ser zetrzeć. Majonez wymieszać z musztardą (albo i nie, jeśli ktoś gustuje w smakach łagodnych). Pora wymieszać z odsączonym groszkiem i serem (i można jeść, jeśli się jest mną ;) Nie pojmuję, po co majonez?), dodać sos.

    Kiedyś wymyśliłam taką:

    por
    marchew (po równo)
    musztarda
    ew.majonez i czosnek

    Por i marchew w plasterki, polać musztardą i już można ziać ogniem. I mieczem ;)) Cudo - ostro-słodko-ostre i chrupiące.
    Można też wybrać wariant klasyczny i nudny ;)

    Nie wiem, czy to sałatka, dla mnie raczej jednomiskowy obiad:

    por lub cebula
    kasza lub makaron
    świeży ogórek
    tuńczyk w oleju
    ew.dowolne warzywa lub świeże zioła

    Składnik numer jeden rozdrobnić i zalać tuńczykiem. Ugotować co trzeba. Ogórek w drobną kostkę. Ew.inne składniki rozdrobnić, wymieszać wszystko w salaterce i można spokojnie skonsumować łyżką bez obawy zabrudzenia aktualnie czytanej książki :D

    Szczerze mówiąc, wszystko, co się da jem z dużej salaterki bez odrywania się od lektury. Tzn.jak już coś w ogóle ugotuję, bo przeważnie nie chce mi się odkładać książki na tak długo ;))

  • sałatka curry z kurczaka

    gotowany kurczak (piersi lub udko np z zupy)
    ryż
    rodzynki
    kukurydza
    ananas
    majonez curry (dużo:-)


    sałatka warstwowa

    brokuły na półtwardo
    pomodory w kostkę
    jajka w plasterkach
    feta w kostkę
    sos - majonez - jogurt czosnek na wierzchu
  • czosnkowa

    ryż
    kukurydza
    ananas
    majonez z czosnkiem (ja lubię naprawdę dużo więc daję 5-6 duzych ząbków)
  • Oryginalną w smaku, a prostą niezwykle sałatkę chciałam polecić:

    - puszka kukurydzy (btw: czy ta kukurydza też jest niezdrowa?);
    - paczka suszonych śliwek;
    - ser żółty;
    - natka pietruszki;
    - majonez + 4 ząbki czosnku

    Ser pokroić w kosteczkę, śliwki i pietruszkę też pokroić, doprawić majonezem i czosnkiem (nie żałować czosnku). Pycha!
  • A ja dam przepis na pyszną surówkę z dwóch składników:

    Marchewkę zetrzeć
    Brzoskwinie z puszki w lekkim syropie pokroić w kostkę

    Dodać też ten syrop, wszystko wymieszać... i można się zajadać. Pychotka i jakie to zdrowe. Właśnie zjedliśmy. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.