Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Sałatki

135

Komentarz

  • Czy można tutaj wstawić zdjęcie?  Mam jakieś fajne przepisy w zeszycie ale nie mam kiedy wklepac :/
  • Haku kiedys dała przepis:

    Tuńczyk
    Kukurydza
    Żurawina suszona
    Ryż
    Majonez

    Ja dodaję natkę z pietruszki


    Moja ulubiona sałatka!!!!
    Podziękowali 2Aneczka08 Bridget
  • edytowano grudzień 2018
    aga---p powiedział(a):
    Haku kiedys dała przepis:

    Tuńczyk
    Kukurydza
    Żurawina suszona
    Ryż y
    Majonez

    Ja dodaję natkę z pietruszki


    Moja ulubiona sałatka!!!!
    Tą znam ale bez żurawiny.
    A fajna jest.
  • Mogą być rodzynki. Ja wolę żurawinę bo mniej się nasącza i jest kwasniejsza i słodką:)
    Podziękowali 1Bridget
  • Ja właśnie robię gotowany indyk, kukurydza, ananas, ryż , rodzynki
    Podziękowali 1Bridget
  • śledzik po skandynawsku:
    matjasy wymoczone w mleku, pokroic w małe dzwonka
    cebulka (tak z 1/3 - 1/4 objętości śledzi) podduszona na maśle, jak ostra to szczypta cukru na koniec aby nieskarmelizować
    żurawina - garść, przekrojona na pół
    olej lub oliwa z dodatkiem szczypty słodkiej papryki
    koperek do przybrania
    odstawić do lodówki aż przejdą smaki

    lekko słodkie ale pyszne
  • Muszą być moczone w mleku? Żurawina - co zamiast 
  • tak
    zurawiny nie da sie zastapc
  • U mnie w oleju śledź
  • Jadłam ostatnio pyszaste:
    kukurydza z puszki, seler naciowy pokrojony, odrobina kurczaka gotowanego, troszkę majonezu.
    Pycha.
    Ten seler dawał taką rześkość!
    Podziękowali 1babka4
  • ile może stać w lodówce ryba po japońsku???
    zapomniałam i usmażyłam już rybę w czwartek,
  • @Karolinka jeśli w sosie z solą i octem typu po grecku to tydzien i wtedy w zamkniętym słoiku
    jak inna bez octu, konserwantów to 3 dni max również nie otwierana, dobrze wystudzona w zimnej chłodziarce

    Podziękowali 1Karolinka
  • Ja mam cała lodówkę ryby po grecku :-) nawet w przepisie było żeby 2-3 dni wczesniej
    Podziękowali 2Karolinka AgaMaria
  • uff
    dziś zrobiłam tę rybę po japońsku, ocet dałam
  • Ja robię: 
    Mix sałat/sałata lodowa
    Pomidor
    Ogórek
    Papryka
    Mozzarella
    Jajko
    Kukurydza
    + sól pieprz
    + Musztarda wymieszana z miodem i oliwą

    Składniki dowolne i wymienne. Czasem na bogato dodaje uprażony boczek.
  • Dostałam ładną kamionkę na ogórki. Małosolne chciałabym zrobić.

    Ktoś chciałby się pochwalić?
  • Ogórki upychasz do beczki, dajesz koper i czosnek, zalewasz gorąca solanka.. łyżka soli na litr wody.
    Można odciąć końcówki ogórkom, wtedy szybciej się kisza.
    Podziękowali 1Berenika
  • codziennie jem sałatę w innej kompozycji
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Lubię kalafiorową:

    Kalafiora pokroić na drobne kawałki. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. Dodać zielony groszek z puszki (lub kukurydzę), jak kto woli.
    Sos: pół na pół jogurt naturalny z majonezem, sól, pieprz.
    Podziękowali 2AgaMaria blaekie
  • jukaa powiedział(a):
    A szukam fajnych letnich salatek, lekkich i bardziej sycących. Makaronowych moi nie lubią. Macie jakieś hity?
    Jeśli to ma dać dodatek do mięsa to polecam buraczki (ugotowane) z melonem i pomarańczą. Z lekkim vinegretem. 

    Jadłam tez ogórka zielonego z melonem i jabłkiem w jogurcie. 

    Albo jabłko+ seler naciowy+ orzechy włoskie. W jogurcie. 
  • @jukaa: bób, fasolka szparagowa pocięta na 2 cm (oba ugotowane, ofkors), pomidory, cebula, ogórek małosolny, koperek. Sos: oliwa, musztarda, sl, pieprz, cytryna. 
  • Dziś zrobiłam: pomidory w kostkę, rucola i szpinak oraz kozi ser taka rolada, nie pleśniowy, pieprz i sól. Pyszne!
  • Mam taka jedna lekka i sycąca:
    - ugrupowanie w piekarniku warzywa (cukinia, papryka, cebula,...)
    - jako baza fasola, albo ziarno typu quinoa, albo czarna soczewica itp
    - feta
    - świeże zioła i warzywa (ogorek, pomidor)
    doprawic oliwa i cytryna, te świeże zioła wazne, tymianek fajnie pasuje
    Podziękowali 1Agmar
  • Ostatnio robiłam ciecierzyca, upieczona i obrana ze skóry czerwona papryka drobno pokrojoną, pomidory drobno pokrojone bez skóry, natka pietruszki, szczypiorek, troszkę cebulki, trochę sałaty drobno podartej, .. sos. Cytryna coś słodkiego (cukier lub miód lub syrop z agawy) trochę czosnku, trochę oliwy lub oleju o kmin rzymski. Pyszna. Używam ciecierzycy ze słoika obecnie nawet jest w Biedronce.
  • Uwielbiam wszystkie sałatki na bazie rukoli.
    Tu mozliwosci nieograniczone.
  • M32, inspiruj! Mam całe "pole" rukoli.
  • Do rukoli pasuja zarówno warzywa jak i owoce, mięso, ryby, sery, orzechy...

  • edytowano czerwiec 2019
    Wczoraj na kolacje zrobiłam np. Taką: rukola, mozarella, wedzony łosoś, czarne oliwki, pestki granatu, prazone orzeszki ziemne. Sos z oliwy, soku z cytryny i miodu. Wszystko doprawione sola i swiezo zmielonym pieprzem. Wyborna.

    Robie z pomidorami i mozarellą.
    Z jajkam, kurczakiem
    Z pomaranczą i orzechami
    Z czerwonymi burakami, słonecznikiem...
    Granatem, papają, 
    Łososiem, tunczykiem
    Serem pleśniowym,fetą...

    Za kazdym razem jest to improwizacja.

    Podziękowali 3Skatarzyna AgaMaria Ida
  • Do rukoli super smakuja mandarynki z puszki ziarna slonecznika mozarella i zrobic z soku mandarynkowego sos do polania. 
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Z wczoraj: sałata, jajka  gotowane i  pokrojone, pomidor w ćwiartki,oliwki, feta fetą i podsmazony boczek
    Do tego się z oliwy, czosnku, soku jabłkowego, soku z cytryny, soli i pieprzu i musztardy
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.