Płyta indukcyjna

edytowano maj 2012 w Pomagajmy sobie
Czeka mnie kupno płyty indukcyjnej..bądź kuchenki z taką płytą.
Do tej pory posiadaliśmy gaz, po przeprowadzce czekałaby nas butla gazowa, która budzi moją niechęć.
Jak wygląda koszt utrzymania płyt indukcyjnych i jakie polecacie?
Boję się o duży wzrost rachunków,.... ale są chyba jakieś energooszczędne kuchenki?

«1

Komentarz

  • oj, moje marzenie. gotuje w moment, zdaje się, że przez to, że jest błyskawiczna, to i tańsza od elektrycznych czy ceramicznych. Mieliśmy taką małą przenośną przez chwilę i gotowanie zabierało mi dużo mniej czasu niż na gazie czy innych ustrojstwach. No i grzeje tylko na powierzchni garnka/patelni. Uwaga na odpowiednie naczynia, są trochę droższe, ale z doświadczenia znajomych bardzo trwałe.
  • A koszt użytkowania indukcji?
  • Podobno nie można stosowac przy rozruszniku serca...
  • Kurczę, mąż chciałby a ja jakoś się bronię przed tym, wolę butlę, bo jak mi prąd odłączą,to wodę będzie jak zagrzać
    :D
  • zawsze łatwiej uzbierac 70zł niż 500 za prąd + wznowienie
  • edytowano maj 2012
    A, nieprawda, że trzeba super specjalnych naczyń. U nas działają na indukcji zwykłe garnki emaliowane z Olkusza... Gotuje rzeczywiście błyskawicznie, bardzo łatwa do umycia, kiedy nie gotujemy używamy jako blatu. Nie wiem, jak to wygląda technicznie - zużycie pradu na pewno mniejsze, my chyba mamy podłączoną oddzielną siłę w instalacji elektrycznej, ale nic sobie nie dam za to uciąć.
    Awaryjnie mamy turystyczną mini-butlę gazową, jakby nam prądu brakło.
    Podziękowali 1sylwia1974
  • A, nieprawda, że trzeba super specjalnych naczyń. U nas działają na indukcji zwykłe garnki emaliowane z Olkusza... Gotuje rzeczywiście błyskawicznie, bardzo łatwa do umycia, kiedy nie gotujemy używamy jako blatu. Nie wiem, jak to wygląda technicznie - zużycie pradu na pewno mniejsze, my chyba mamy podłączoną oddzielną siłę w instalacji elektrycznej, ale nic sobie nie dam za to uciąć.
    Awaryjnie mamy turystyczną mini-butlę gazową, jakby nam prądu brakło.
    - mogę się podpisać, mamy tak samo :)
    tzn. siła jest podciągnięta na pewno, a butlę gaz. mamy zwykłą, jeszcze z czasów kuchni tymczasowej, została sprzed roku, wstawimy do kuchni letniej :)

    Podziękowali 1sylwia1974
  • edytowano maj 2012
    Jak rozumiem, indukcja nie włączy się pod garnkami, które nie są do tego przystosowane, tak? Czy jak to działa?
    A koszt ? Miesięcznie mamy teraz około 80 zł. Przy indukcji wzrośnie rzecz jasna. ale o ile? Nie wiem kompletnie na ile się nastawiać... Gaz z kuchenki wychodzi około 60 zł .
  • Indukcja włączy się pod garnkami, które przyciągają do dna magnes.
    Kosztów określić nie umiem, bo płacimy ogólnie za prąd rachunki półroczne i trudno zgadnąć ile z tego akurat pożarła płyta.
  • Dobrze, zdecydowaliśmy się.
    Tyle tylko, że nie mamy pojęcia na jakie firmy patrzeć.. i czy kuchenkę z indukcją czy płytę indukcyjną... :/
  • też się zastanawiam...

    Zdecydowałaś się Kasik? Zadowolona jesteś?

    Ja dowiedziałam się ,że najlepiej żeby było jedno duże pole - na którym można postawić duże naczynie , lub brytfankę ( przy dużej rodzinie) .

    Na co zwracać uwagę poza tym??

  • Uwaga na odpowiednie naczynia, są trochę droższe, ale z doświadczenia znajomych bardzo trwałe.

    Eee tam, wystarczą zwykłe emaliowane gary.
  • wystarczą, ale zwykłe emaliowane znacznie dłużej się nagrzewają.
    Podziękowali 1Bea
  • Bardzo zadowolona jestem z płyty indukcyjnej, rzeczywiście energooszczędna i wygodna.

    Garów w zasadzie nowych nie kupowaliśmy, ale odgrzebaliśmy stare i dostaliśmy za złotówkę komplecik od sprzedającego kuchenkę - nawet bardzo dobrej jakości, aż byłam zdziwiona @-)
  • Agnieszko, weź kiedyś garnek emaliowany i podobnej pojemności stalowy - spróbuj zagotować wodę, różnica moim zdaniem bardzo duża. odkąd używamy stalowych w większości, rachunki za prąd spaaadaaaająaaa...na łeb ;-)
  • No chyba , że sprawdzałaś rachunki, bo ja nie sprawdzałam ;)

    ale na chłopski rozum: szybkość ogrzewania wody w garnku nie ma wpływu na sumaryczny pobór prądu, maksymalnie wodę możesz ogrzać do 100st i te 100st mi wystarcza :)
  • sprawdzałam, rzeczywiście. może to za wysoka matematyka dla mnie, ale jak się 2 razy szybciej ogrzeje ta woda do 100st, to też takie same zużycie prądu? jak tak, to nie wiem skąd się bierze mniejsze u nas.
  • Męczę temat płyty indukcyjnej - sama nie wiem, którą firmę wybrać - boję się awaryjności mastercooka, amiki, a Bosch, Siemens - ok 2800 model, który spełnia moje oczekiwania (wymyśliłam sobie duże ,"podwójne" pole, które rozpoznaje garnki (powiedzmy, że mogę na nim postawić 4 małe). Nie wiem, czy to istotna funkcja. Jest jeszcze Samsung, ale też czytam, że awaryjny... Polećcie coś,....

  • Mogę tylko powiedzieć, że od 3 lat używam płyty Siemensa i działa bez zarzutu.
  • Ja od conajmniej 20 lat i jest super mam juz 3 i czyszczenie to jest dopiero klasa hehehehehe....a nasuchalam sie na ten temat tyle bajek ze powstala by naprawde gruba ksiazka bajek na ten temat ja polecam a kazdy ma wlasny rozum i robi jak chce ......
  • a jak jest z hałasem, bo kupiłem taką małą i było nie do wytrzymania
  • sprawdzałam, rzeczywiście. może to za wysoka matematyka dla mnie, ale jak się 2 razy szybciej ogrzeje ta woda do 100st, to też takie same zużycie prądu? jak tak, to nie wiem skąd się bierze mniejsze u nas.
    może ze straty ciepła...?
  • sprawdzałam, rzeczywiście. może to za wysoka matematyka dla mnie, ale jak się 2 razy szybciej ogrzeje ta woda do 100st, to też takie same zużycie prądu? jak tak, to nie wiem skąd się bierze mniejsze u nas.


    może ze straty ciepła...?

    Dokładnie. Jak się podgrzeje 2 razy szybciej, to potrzeba mniej energii - bo mniejsze są straty. Kuchenka indukcyjna ma w ogóle mniejsze straty - bo niemal nic się nie marnuje. Energia idzie tylko na podgrzanie garnka z wodą.
  • Przed nami też taka decyzja. Płyta czy nie płyta? Może pogadam z moją dr neurolog, jak się ma płyta indukcyjna do problemów neurologicznych.
  • Nie wiecie, czy gdy za ścianą, przy której planujemy płytę ind. będzie stał komputer, to będzie to jakiś problem?

    Pole elektromagnetyczne? Rozmagnesowanie?

  • Wiem, że ma się źle do rozruszników serca.
  • Stary wątek, ale może coś się pojawiło w temacie. Jakieś wiarygodne badania? Wczoraj padł nam piekarnik, a płyta ceramiczna już na 3 palnikach grzeje tylko na maksa. Poza tym zintegrowana z piekarnikiem, więc jak ten wymienię, to od razu płytę też. Zastanawiam się nad indukcją. Cena nie tak wysoka, jak się obawiałam, szybkie gotowanie i bezpieczeństwo użytkowania kusi, cały czas jednak z tyłu głowy mam strzępki informacji, jakoby te płyty były szkodliwe dla zdrowia. Jak to więc jest?
  • A mnie zastanawia jedna rzecz, jak gotowac na niej rosol czy dusic mieso? Na czas remontu pozyczylam od siostry taka przenosna indukcje i robilam obiad. Owszem woda szybko sie gotowala ale mieso i tak musialo dusic sie z 1,5 godz do kruchosci, wiadomo dobry rosol ze swojskiej kury tez gotuje 4-6 godz i przez ten caly czas jednak kuchenka prad ciagnie, czy to nie bedzie jednak zbyt drogie?
  • Ale po zagotowaniu rosołu on ma tylko pyrkać, wiec zmniejszasz moc na minimum i wtedy wydaje mi się, że żre dużo mniej niż na najwyższym poziomie. Ja mam gaz ale mama ma indukcję, gotuje bardzo dużo, rosołków też i na rachunki za prąd nie narzeka (a sknera jest)
    Podziękowali 3Agmar Gosia5 sylwia1974
  • @joachm dzieki. My zrobilosmy gniazdo silowe do indukcji ale ja sie wlasnie tych rachunkow boje i na butli jade, na wiosne chce na taryfe nocna+weekendowa przejsc bo na prad nie wyrabiam i boje sie ze jak bedzie dyzo zarla to jednak kilowatogodziny dziennej sporo drozsze beda
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.