Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

edytowano marzec 2015 w Kuchnia
Chodzi mi od kilku dni po głowie pomysł założenia takiego wątku, więc w końcu zakładam. Jest tu przynajmniej kilka mam na diecie mamy, karmiącej alergika. Może zgromadzenie w jednym miejscu fajnych, wypróbowanych przepisów trochę zminimalizuje "udręki" żywieniowe ;)
«13456757

Komentarz

  • edytowano październik 2012

    PRODUKTY ZAKAZANE W ELIMINACYJNEJ DIECIE BEZMLECZNEJ I BEZJAJECZNEJ:

    • Jajka, jajecznica
    • Ciastka, ciasta, batoniki
    • Cielęcina
    • Wołowina
    • Nabiał cały! Nie daj sobie wmówić, że w maśle nie ma białek, a w jogurcie nie uczulają.
    • Makarony jajeczne
    • Masmixy, margaryny
    • Pieczywo tostowe

    i wszystkie inne produkty, które mogą zwierać w składzie coś, co dotykało krowy lub jajek:

    • Białka mleka
    • Jogurt
    • Kazeiny - kazeinian amonu, wapnia, magnezu, potasu, sodu
    • Kefir
    • Kwaśne mleko
    • Laktoalbumina
    • Fosforan laktoalbuminy
    • Laktoza
    • Masło
    • Maślanka
    • Mleko
    • Mleko w proszku
    • Mleko zagęszczone
    • Podpuszczka
    • Ser
    • Ser żółty
    • Serwatka
    • Serwatka liofilizowana
    • Suszona serwatka
    • Suche mleka
    • Śmietana
    • Śmietanka
    • Tłuszcz mleczny
    • Twaróg
    • Zsiadłe mleko
    • Żelatyna wołowa
    • Jajka
    • Masa jajeczna
    • Albumina jaja kurzego
    • E471
    • Białko kurze
    • Żółtko

  • edytowano marzec 2013

    cd.

    PRODUKTY DOZWOLONE W DIECIE BEZMLECZNEJ I BEZJAJECZNEJ:

    • Wszystkie świeże owoce i warzywa
    • kiszonki i przetwory warzywno-owocowe (ale trzeba się upewnić, czasem do kiszenia jest dodawana serwatka)
    • Drób, wieprzowina, królik, ryby i inne mięsa nie wykrojone z bos taurus, czyli krowy
    • Margaryny bezmleczne (trzeba czytać etykiety, czy nie zawiera mleka
      lub jego pochodnych, najczęściej dodawana jest maślanka, jogurt,
      serwatka)
    • Makaron bezjajeczny
    • Chleb ryżowy
    • Chleb chrupki, niestety nie każdy (trzeba czytać etykiety)
    • Pieczywo wyłącznie ze sprawdzonych piekarni (podobnie bułka tarta)
    • Chrupki kukurydziane nie aromatyzowane (trzeba czytać etykiety)
    • Wędlina czysto wieprzowa lub drobiowa wyłącznie ze sprawdzonych masarni
    • Ziarna i orzechy
    • Gorzka czekolada (trzeba czytać etykiety, bo może zawierać masło)
    • Żelki (trzeba czytać etykiety, bo niektóre są na żelatynie wołowej lub zawierają jogurt)
    • Pierniczki toruńskie (trzeba czytać etykiety)
    • Mleko sojowe
    • Mleko ryżowe
    • Mleko owsiane
    • Mleko kokosowe
    • Mleko migdałowe
    • Mleko kozie - może być w proszku, warto też spróbować kozich serów i
      twarogów. Nabiał dziecku jest potrzebny, a kozi jest nawet lepszym
      źródłem przyswajalnego wapnia niż krowi. Pod warunkiem, że alergia nie
      obejmuje również laktozy i białek mleka koziego – wtedy przechlapane
       Do smaku można się przyzwyczaić, a szybko przegotowane lub z kartonu
      nie ma skarpetowatego zapachu.
    • Zamienniki mleka typu Nutramigen, Bebilon Pepti i Amino akurat
      zostały odrzucone przez organizm mojego dziecka, a mnie od ich zapachu
      zbierało się na wymioty, ale jeżeli nie ma przeciwwskazań, to proszę
      bardzo - można próbować. Pod warunkiem, że nie dasz sobie wmówić przez
      niedouczonych lekarzy, że nie możesz karmić piersią, tylko musisz
      przejść na mieszanki. Żadna mieszanka nie zastąpi naturalnego pokarmu,
      pod warunkiem, że zachowasz zbilansowaną i zróżnicowaną dietę pozbawioną
      alergenów.
    • Do panierowania polecam używanie bezglutenowego zamiennika jajka. Rewelacja!
    • Warto spróbować, czy dziecko toleruje jaja przepiórcze. To wiele
      ułatwi np w kwestii ciasteczek, a jajeczko na twardo jest wielkim
      smakołykiem do śniadania.

    http://pinkcake.blox.pl/2009/09/Restrykcyjna-dieta-bezmleczna-i-bezjajeczna.html


    Edit:

    Dieta bezglutenowa:

    Produkty zbożowe

    Dozwolone są:

    • zboża, w których naturalnie gluten nie występuje, a więc: ryż, kukurydza, gryka, proso;
    • mąka bezglutenowa: gryczana, kukurydziana, ryżowa;
    • skrobia kukurydziana i ryżowa;
    • makarony i pieczywo z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej i kukurydzianej;
    • gotowe pieczywo, makarony bezglutenowe;
    • ryż (zarówno biały jak i brązowy);
    • kasza gryczana, jaglana, tapiok.

    Przeciwwskazane są:

    • produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień, a więc: bułki, chleb pszenny, żytni, pieczywo chrupkie, pumpernikiel;
    • kasze – jęczmienna, manna, kuskus;
    • makarony, mąki, otręby wytworzone ze zbóż zawierających gluten.

    Uważaj na niektóre produkty (np. płatki śniadaniowe), które mogą zawierać słód jęczmienny.

    Tłuszcze

    Dozwolone są:

    • oleje,
    • oliwa z oliwek,
    • masło,
    • margaryny.

    Uważaj na: majonez i dressingi.

    Mięso, ryby i ich przetwory

    Dozwolone są:

    • świeże mięso, drób, ryby i owoce morza;

    Przeciwwskazane są produkty panierowane.
    Uważaj na: konserwy, kiełbasy, hamburgery, pasztety, wędliny, pulpety, inne z dodatkiem zhydrolizowanego białka roślinnego.

    Mleko i jego przetwory

    Dozwolone są:

    • świeże mleko,
    • mleko w proszku,
    • mleko skondensowane,
    • sery białe,
    • kefiry,
    • śmietana.

    Przeciwwskazane są te z dodatkiem słodu jęczmiennego.

    Uważaj na:

    • jogurty owocowe,
    • napoje czekoladowe,
    • żółte sery (ze względu na powierzchnię powlekaną).

    Owoce

    Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków.

    http://zdrowe-zywienie.wieszjak.pl/celiakia/253114,Celiakia-co-wolno-jesc-a-czego-nie.html

    Produkty dozwolone i zabronione:
    http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
  • uJauJa
    edytowano październik 2012
    http://wielodzietni.org/discussion/11257/tort-bezglutenowy-i-bezmleczny-przepis#Item_12

    i tradycyjnie polecam mój ulubiony blog:

    www.pincake.blox.pl

  • UJa, na Ciebie można liczyć =D>
    Popraw tylko adres bloga, bo wyświetla mi się, że taka strona nie istnieje
  • nie umiem go inaczej poprawić, trzeba sobie googlać

    A i nie zapominajmy o wszystkich przepisach AniD.

    mnóstwo pomysłów jest też na forum wegedzieciak
    w ogóle hasło weganie, wegańskie to klucz otwierający nam w googlach drogę do pyszności:)
  • Dzięki za wątek!
    Może mogłybyśmy pisać, co robimy na obiad?
  • Mój najstarszy kilka lat był na takiej diecie, obecnie mam tylko bezglutenowca w domu. 
  • Dzięki za wątek!
    Może mogłybyśmy pisać, co robimy na obiad?
    Jak najbardziej :) Szczególnie inwencja twórcza wskazana ;) Ja w tej kwestii jestem monotematyczna. Jeśli dla rodziny robię coś, co zawiera jajka, czy mleko, to dla siebie np. zupę dyniową, makaron z sosem dyniowym itp. Chętnie więc poczytam, jak urozmaicić moją dietę.
  • Oba blogi są świetne.
    Mleko kozie wypróbowałam, serki też- naprawdę spox w smaku! Tylko cena trochę nie spox, ale raz na kilka dni można zaszaleć, a jakieś białko potrzebne i mamie i dziecku.
  • A te serki kozie kupowałaś a sklepie ze zdrową żywnością? Chyba się skuszę, chociaż raz, bo już nabiał za mną chodzi ;)
  • edytowano październik 2012
    Nie, w Lidlu były !!!! I nie jestem pewna. czy w Kauflandzie nie widziałam. Mleko kozie jest w Kauflandzie, w Lidlu było w promocji.
    edit: ps. No wiesz jaka ulga, jak można kanapkę serkiem posmarować:) A jeden był w takiej postaci jak feta, więc i sałatkę jakąś fajną można zrobić.
  • Ja kozie bardzo lubię. Przez kilka miesięcy ich nie jadłam. Teraz spróbowałam i chyba jest ok.
  • Właśnie wstawiłam do piekarnika ciasto dyniowo-kokosowe. :)
     Przepis stąd:http://pinkcake.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?527096
    Przed pieczeniem wygląda nieciekawie. Mam nadzieję, że smak będzie lepszy ;)
  • Dzięki za wątek!
    Może mogłybyśmy pisać, co robimy na obiad?


    Jak najbardziej :) Szczególnie inwencja twórcza wskazana ;) Ja w tej kwestii jestem monotematyczna. Jeśli dla rodziny robię coś, co zawiera jajka, czy mleko, to dla siebie np. zupę dyniową, makaron z sosem dyniowym itp. Chętnie więc poczytam, jak urozmaicić moją dietę.

    Jadwigo czemu się tak katujesz?

    ja co prawda rodzinę mam niewielką :) ale skoro ja na diecie to oni też, nawet moja mama z którą nie mieszkam nauczyła się robić kruche ciasto na oleju, masy budyniowe na mleku sojowym, a jaki pyszny bezmleczny mazurek zrobiła mniam :)

    z codziennych obiadów wystarczy tylko nie dodawać śmietany do zupy i już każdą można zjeść, jak koniecznie musi być zabielona to 2 łyżki zmiksowanego słonecznika czy kaszy jaglanej i nikt różnicy nie zauważył, z sosami to samo,

    pizza bez sera żołtego jest prawie tak samo smaczna jak z serem więc da się

    wędliny można spokojnie kupić bez mleka ( wystarczy poczytać etykietki), owoce, warzywa, na kanapki masło roślinne lub klarowane lub oliwa z oliwek, lub nic i też da się zjeść :)

    już zupełnie łatwo zrobiło się kiedy mogłam jeść jajka,  ale tak jakoś nam weszło w nawyk że ich w lodówce nie mamy, a ciasta piekę bez jajeczne :)

    (nie przeczę że tęskniłam bardzo za naleśnikami z serem, żółtym serem, jajecznicą itp, ale jest tyle pysznych zamienników że się da )
  • He, he, u nas tak się nie da . Dzieci mam zbyt duże, by ich przestawić na bezmleczno-bezjajeczne, a i mąż też niereformowalny.  ;)
    Zup nie zabielam. Na stole stawiam śmietanę, kto chce, ten dolewa. Najczęściej większość nie dolewa ;).
    Większość dań, które przygotowuję są bez jajek i mleka, ale czasem dzieci chcą czegoś jajeczno-mlecznego, więc wtedy dla siebie szukam inspiracji.
    Pizza bez sera jest prawie tak samo smaczna, ale z naciskiem na to prawie. Wolę więc w to miejsce zrobić coś, co zjem ze smakiem :)
    Bez ciasta obejdę się, a że co tydzień piekłam ciasto (lub coraz częściej pieką córki), więc zwyczaj ten nadal pozostawiłam. Dzisiaj upiekłam sobie ciasto i być może co jakiś czas będę to powtarzać. ;;)
  • Wiem, wiem czasem ma się ochotę na ser biały na kanapce, albo jajko na twardo i cóż starszym dzieciom nie zabronisz a i przestawić ciężko :)

    Mam nadzieję że ciasto będzie Ci smakowało :)
    A pizzy bez sera spróbuj serio serio :) jest całkiem smaczna.

    W każdym razie prawie większość rzeczy da się zamienić i zjeść smacznie i zdrowo.
  • edytowano październik 2012
    @UJa
    A pizzy bez sera spróbuj serio serio :) jest całkiem smaczna.



    Próbowałam. Da się zjeść, ale czy można to nazwać pizzą? ;)

  • Można :) kiedyś nawet w pizzeri poprosiliśmy o kawałek bez sera, trochę się dziwili ale zrobili :)
  • @Jadwigo proszę Cię zaznacz od kogo wzięłaś te listy na początku... autorka się trochę zniesmaczyła, że nie zaznaczyłaś jej jako autorki :) 
  • @Taja znasz autorkę? widzę że się zalogowała na forum, a dziś właśnie przeczytałam najnowszy wpis na blogu i pomyślalam sobie że fajnie jakby tu z nami była:)
  • edytowano październik 2012
    @Jadwigo proszę Cię zaznacz od kogo wzięłaś te listy na początku... autorka się trochę zniesmaczyła, że nie zaznaczyłaś jej jako autorki :) 
    Poprawiłam :)
    Zamieszczałam już to na forum z odnośnikiem do bloga. Tu skopiowałam (z tamtego wątku ) bez odnośnika. Mea culpa 
  • Macie jakieś fajne przepisy na pierogi dla takiego alergika? 
  • Na pierogach się nie znam

    ale przypomniało mi się jak marzyłam o sałatce jarzynowej, takiej zwykłej z gotowanych warzyw ze śmietaną lub/i majonezem

    i tak marzyłam i marudziłam aż
    zrobiłam swój własny majonez z białej konserwowej fasoli, był pyszny i do sałatki i na sos czosnkowy też się nadawał ( przepis oczywiście wyszperany gdzieś w necie)
  • Macie jakieś fajne przepisy na pierogi dla takiego alergika? 

    A jecie pszenicę?
  • Ja na pierogi, naleśniki, pampuchy używam mąki Schar (niestety 13 zł za kg), jak tylko mogę to zastępuje mąką z jagły, gryki, kukurydzy, ryżu albo ziemniaczaną.

    Leniwe robię ser, ziemniaki, jajo (opcjonalnie), mąka ziemniaczana, podsypuję stolnicę mąką ryżową. 

    Placki ziemniaczane robię z mąką kukurydzianą. 

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.